Också bilateralt och EU med Monaco

MONACO: Efter gårdagens olika diskussioner står jag nu i färd med att bryta upp från den lilla stat som stått värd för den internationella konferens vars rötter ju är franska.

Men det var en värdefull dag.

Den diskussion om de olika nätfrågornas olika utmaningar som jag deltog i genererade uppenbarligen ett betydande intresse. Och sedan kom jag att också framträda i en dialog med f d utrikesministern Vedrine om vad nya teknologier möjligen kan betyda för diplomatin.

Kvällen kom till betydande delar att ägnas åt anförande av och diskussioner med Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius. På plats här fanns också mina kollegor från Rumänien och Belgien.

Och de spända över vida fält. Att han satte Libyen först på listan över vad som oroade honom just nu var inte utan intresse, och mot slutet kom vi alldeles självklart att diskutera även Ukraina. Han var tydlig i sina omdömen om de olika ryska åtgärderna mot landet för att försöka att förhindra dess samarbete med EU.

I dag blir det så nya stora manifestationer i Kiev. Och sedan i går är det tydligt att president Yanukovichs anhängare också försöker att mobilisera, även om resultatet i går knappast kom att imponera. Dagen blir i det avseendet viktigare.

Men det blir allt tydligare att president Yanukovich, trots vad han säger, saknar varje avsikt att underteckna avtalet med EU. Nu säger han t o m att han överväger att avskeda dem som förhandlade fram det.

Det är inte svårt att föreställa sig hur stämningen är i den ukrainska utrikesförvaltningen efter uttalande som dessa. Och hans trovärdighet som part i internationella förhandlingar minskar ju dessutom dramatiskt.

Dagens manifestationer skall nog ses som upptakten till diskussionerna om vilka avsikter han har med de olika avtal han avser att underteckna i Moskva på tisdag.

Under gårdagen hade jag här också möjlighet till ett möte med Monaco:s stats- och utrikesministrar med möjlighet att diskutera vår bilaterala relation liksom deras relation till EU.

De är genom Frankrike med i EU:s tullunion och är genom ett särskilt avtal dessutom med i den gemensamma valutan, men nu förestår mer formella förhandlingar med ministatstrion Monaco, San Marino och Andorra om att förbättra deras möjligheter gentemot EU i olika avseenden.

Solen reser sig nu över det stilla Medelhavet, men för min del är det nu dags att bege mig till Nice och att därifrån flyga hem till Stockholm.

3 Responses to Också bilateralt och EU med Monaco

 1. Per Fredö skriver:

  Junakovitj, Ukrainas president, har som väntat valt en korrumperad och dysfunktionell och korrumperat stat och därmed också ansluta
  sitt land till ett i praktiken sovjetiskt system.

  Han har inte visat något som helst för rättssystemet och att ta hänsyn till medborgarnas önskemål om närmande till EU via ett
  associationsavtal.

  Därmed blir det inget ekonomiskt stöd naturligtvis till en start som är nära bankrutt.

  Vad kan Putin göra åt det på ett trovärdigt sätt?

 2. Per Fredö skriver:

  Junakovitj, Ukrainas president, har som väntat valt en korrumperad och dysfunktionell stat och därmed också ansluta
  sitt land till ett i praktiken sovjetiskt system.

  Han har inte visat något som helst för rättssystemet och att ta hänsyn till medborgarnas önskemål om ett närmande till EU via ett
  associationsavtal.
  Och därmed också anslutning till EU.

  Därmed blir det inget ekonomiskt stöd naturligtvis till en start som är nära bankrutt.

  Vad kan Putin göra åt det på ett trovärdigt sätt?

%d bloggare gillar detta: