Hastigt till politik i Monaco

MONACO: I enlighet med ett gammalt löfte har jag nu anlänt till storslagna World Policy Conference här i Monaco för att främst tala om den digitala världens snabbt växande också politiska utmaningar.

Monaco är världens näst minsta stat – allra minst är Vatikanstaten – men har världens längsta medellivslängd, världens högsta inkomst per capita och världens lägsta arbetslöshet.

Så mycket av demokrati är det måhända inte, med släkten Grimaldi i mer eller mindre kontinuerlig kontroll över den lilla enklav i Frankrike som i dag har ca 30.000 invånare sedan 1297.

Man är inte medlem i EU, men väl de facto integrerade genom Frankrike, som ju också svarar för försvar och säkerhet, men sedan 1993 är man medlemmar av FN och sedan några år tillbaka är man dessutom utrustad med en utrikesminister.

Om jag kommer att träffa honom återstår att se, men på morgondagens program står dock ett möte mer statsministern.

Med anledningen till att jag är här är nu inte främst denna, utan den stora konferens som Frankrikes ansedda utrikespolitiska institut ansvarar för, och där utrikesminister Fabius för värdlandets färger.

Talare här i kväll var annars Europeiska rådets ordförande Herman van Rumpuy, men han hann lämna innan jag kom fram.

Dagen i övrigt har präglats av mer än två timmars diskussioner i riksdagens EU-nämnd, som ofta är stimulerande, följd av konselj med Kungen, Kronprinsessan och regeringen på Slottet med de möjligheter till översikt över den samlade regeringssammanträde reformarbete som detta innebär.

Men därtill har det varit olika samtal och kontakter med fokus på utvecklingen i Ukraina.

I dag hade president Yanukovich gått med på att samla någon typ av rundabordssamtal för att diskutera landets politiska och ekonomiska kris.

Bra i sig, men i sak blev det inte mer än en serie monologer, där det dessutom råkade bli så att TV-sändningen drabbades av passande tekniska fel just när oppositionens företrädare skulle framföra sina budskap.

Det var lika klassiskt som det var avslöjande.

Vart presidenten vill föra sitt land är allt mer oklart. Han säger fortfarande då och då att han avser att underteckna det av många eftertraktade avtalet med EU, men fortsätter sedan i allmänhet med konstiga saker om olika problem och olika saker som måste göras först.

Och till det som måste göras först hör alldeles uppenbart ett antal avtal som skall undertecknas i Moskva i början av nästa vecka.

Tydligt är att han då förväntar sig ett tydligt lägre gaspris, och sannolikt också betydande finansiellt stöd. Vad han avser att ge o utbyte mot detta ges det inga besked om i detta läge.

Vi ser nu ut att gå mot ytterligare en dramatisk helg. Oppositionen mobiliserar för ännu en kraftfull manifestation på Maidan på söndag, men nu är det tydligt att Regionpartiet satsar stora resurser för att bl a med extratåg föra in anhängare eller andra gör nr motdemonstration alldeles i närheten.

Att det ligger risker för konfrontation i detta är alldeles uppenbart. Medvetna provokationer kan alls inte uteslutas, och tankar på att utnyttja sådana för mer hårdhänta ingripande från de olika säkerhetsstyrkorna finns med stor sannolikhet.

På plats i Kiev i dag, i morgon och del av söndagen finns Litauens utrikesminister Linas Linkevičius, och på söndag kommer bl a ordföranden i Europaparlamentets utrikesutskott Elmar Brok att finnas på plats.

Och alldeles självklart har bl a jag nära kontakt med EU:s Catherine Ashton i Bryssel för att löpande värdera utvecklingen och vad som kan göras. Också kontakterna med Washington är viktiga i detta sammanhang.

Efter EU-nämndens sammanträde i dag ville media i sedvanlig ordning att jag skulle kommentera olika påståenden om FRA:s arbete som de menade förekommit i olika artiklar och program.

Det kunde jag inte göra bl a därför att jag inte hade sett dessa program eller läst dessa artiklar, men också därför att vi inte kommenterar detaljer kring underrättelsefrågor.

Däremot sade jag med stor tydlighet att det är viktigt för Sveriges säkerhet och intressen att vi har en väl fungerande, kompetent och kvalificerad underrättelsetjänst, och FRA är ju en viktig del av denna.

Halvt utanför protokollet lade jag dessutom till att om denna nu har högt anseende i omvärlden är det någonting som vi skall känna stolthet över och tillfredställelse med. Det ökar våra möjligheter att trygga Sveriges säkerhet och Sveriges intressen.

Till media och i övrigt har jag under dagen dessutom, i termer som kanske inte varit helt igenom diplomatiska, kommenterar den senaste utvecklingen i Nordkorea.

Utrensningar, avrättningar och fördömanden som för tankarna till 1930-talets Sovjet dominerar nu helt bilden av denna regim.

Skall man tro det som sägs, så har en av de absolut mest ledande männen i denna regim under de senaste åren varit en av de absolut mest depraverade, korrumperade och svekfulla individer som sett dagens ljus i modern tid.

I dag är det med all säkerhet skräcken och tystnaden som dominerar det nordkoreanska samhället. Ljudet från exekutionsplutonerna hörs nog, bildligt snarare än bokstavligt, av de flesta med den effekt som detta tenderar att ha.

Men hur morgondagen ser ut är nu osäkrare än på mycket länge. Vi har all anledning att följa utvecklingen även där nära.

3 Responses to Hastigt till politik i Monaco

 1. demiwotan skriver:

  Det är vänskap man skall söka, inte fred och konflikter (vad som skiljer oss åt). Fast det är väl någonting som de flesta har glömt bort – för det finns verkligen väldigt få statsmän kvar här i Världen. Det tycks vara konfrontation som är dagen mantra.

 2. christerhansson skriver:

  Reblogga detta på Christer.L.Hansson and commented:
  Jag tycker att det är intressant att följa utrikespolitiken. Världen har kommit närmre.

 3. Carina Rydberg skriver:

  Ja det här bör du förstås inte heller publicera men Percy Bratt låter orolig. En kopia av ett mail han skickat till Axberger hamnade hos mig och Bratt säger att han har ‘internetproblem’.

  Den här situationen är helt oacceptabel men jag vet inte vad som ska göras åt den. Och det blir inte bättre för att jag inte vet vad som händer i den här frågan – om något.

  Men vad som för mig är helt klart och tydligt är att det inte bara är jag som har drabbats av det här problemet. Och det måste lösas.

  Mvh

  Carina Rydberg

%d bloggare gillar detta: