Dubbla budskap i Kiev

STOCKHOLM: Detta är Nobel-festligheternas dagar i Stockholm, och det gör att schemat kanske blir lite mer fulladdat än vanligt, med de effekter på bl a närvaro på denna blogg som säkert noterats under det senaste dygnet.

Snart nalkas middag på Slottet med Nobel-pristagarna.

Lite mindre än gårdagens stora och praktfulla gala i Stadshuset, men med trevliga möjlighet till fortsatta samtal kring frågor som ju inte normalt står på en utrikesministers dagordning.

Annars är det utvecklingen i Ukraina som vi har anledning att följa med den största uppmärksamhet.

I går och i dag har president Yanukovich tagit emot EU:s Catherine Ashton för långa samtal, liksom Victoria Nuland från USA.

Men det har skett samtidigt som det är alldeles uppenbart att man vill använda massiv närvaro av specialpolis för att steg för steg bli av mer de stora manifestationerna mot regeringen och för Europa i centrala Kiev.

Dramatiken var betydande under den natt som gick, och det finns all anledning att befara att vi kommer att se samma mönster upprepas denna natt.

Och nu förefaller det som om man dessutom försöker att stoppa eller begränsa möjligheterna för personer från andra delar av Ukraina att inför kvällen och natten komma till Kiev.

Detta agerande gör självfallet att trovärdigheten i presidentens tal om någon form av rundabords-överläggning med oppositionen har reducerats högst väsentligt.

Några signaler om genuin vilja till genuin dialog för att uppnå genuin enighet om en väg framåt för Ukraina är sannerligen inte lätta att uppfatta i denna situation.

Ord och handling stämmer inte överens. Det är dubbla budskap.

Premiärminister Azarov har i dag sagt att det man vill ha är ett bidrag från EU på cirka 10 miljarder Euro. Men detta sägs samtidigt som man inte vill samtala med IMF om ett stödlån därför att detta skulle vara förknippade med konkreta åtgärder för att reformera ekonomin.

Att tro att EU skulle ställa upp med miljardlån in blanco till en ekonomi som vägrar seriösa reformer är självfallet en illusion av första rangen.

En annan sak är om Ukraina var berett att underteckna avtalet med EU och träffa en överenskommelse om stöd från IMF. Då skulle det finnas förhoppningar om en ljusning för landet, och då är det inte alls onaturligt att diskutera de olika ytterligare stödinsatser som skulle kunna vara möjliga.

Men där är vi inte. Än så länge är signalerna att president Yanukovich inte är berett till något av dessa två avgörande steg. Och därmed är det ytterligt sannolikt att krisen kommer att fortsätta – och att den kommer att fördjupas.

Han signalerar också att han kommer att åka till Moskva för att underteckna ett avtal om ett lägre gaspris den 17 december. Det skulle självfallet vara bra – åtskilliga av de ryska gaskontrakten ligger i dag på nivåer tydligt över vad marknadssituationen ger anledning till.

Men långt ifrån osannolikt är att han då tvingas falla för trycket att åtminstone lämna den European Energy Community som är en integrerad förutsättning för det framförhandlade avtalet med EU.

Och därmed skulle han själv också formellt stänga den dörr till EU som han dock i olika uttalanden säger att han vill hålla öppen med sikt på ett undertecknande inom en ”nära framtid”, för att använda det språkbruk han använde i Vilnius.

Vi får följa utvecklingen även denna natt – och i morgon återupptas arbetet med såväl denna som raden av andra frågor som i dessa dagar kräver min och regeringens uppmärksamhet.

3 Responses to Dubbla budskap i Kiev

 1. Boas skriver:

  Hej Carl Bildt PÅ plats i Kiev med hustrun kan vi glädjande se att folket inte gett upp. De har byggt ett starkare fäste, de har byggt murar av snöb evattnade så att de är som isberg.Lägrert är mycket organiserat, fler och fler kommer från olika håll och i alla åldrar. De tänker inte ge upp. skrivet 20.00 lokal tid Kiev

 2. […] åker land och rike runt och predikar om vikten av ett internet fritt från statliga ingripanden. Bildt svarar rutinmässigt  att FRA följer en laglig procedur, där en domstol avgör vad myndigheten […]

 3. Per Fredö skriver:

  Resetrafiken har också inneburit att Yanukovych rest till Kina.
  Vad den resan lett till kan man bara spekulera om,men sannolikt ville
  han också försöka få närmare ekonomiska förbindelser med
  denna kommuniststat.

%d bloggare gillar detta: