Nog vecka mest i Stockholm

STOCKHOLM: Söndag hemma, men med åtskilliga kontakter framför allt med anknytning till den spända situationen i Ukraina, men också andra aktuella frågor som kräver uppmärksamhet.

Tidigt i morgon lämnar Kronprinsessan Victoria och Fredrik Reinfeldt Sverige för att åka till Johannesburg och representera vårt land vid den stora minneshögtiden före Nelson Mandela under tisdagen.

Tisdag är annars Nobel-dag såväl i Stockholm som i Oslo med allt vad detta innebär. Festligheter blandas med fascinerande diskussioner.

På torsdag tar vi mot fredspristagaren OPCW – organisationen för förbudet mot kemiska vapen för diskussioner också här i Stockholm.

Just nu är det ju situationen i Syrien som står i centrum för diskussionerna, men i ett sammanhang som detta finns det ju all anledning att vidga diskussionen.

Som det ser ut just nu – och i dessa dagar finns det anledning att göra den reservationen – ser detta för min del ut att bli en vecka i allt väsentligt i Stockholm. Nobel-arrangemang spelar självfallet sin roll i detta.

Men situationen i Ukraina kommer att fortsätta att kräva uppmärksamhet med koordinering av såväl EU:s som USA:s agerande i de olika frågor och kontakter som blir aktuella.

Dagens manifestation på Maidan i Kiev blev massiv och imponerande.

Jag rekommenderar en blick på videoklippet som det finns länk till från mitt engelska Twitter-konto – det råder ingen tvekan om att uppslutningen var mycket betydande.

Samtidigt kommer oroande rapporter om att regimen nu vill inleda juridiska processer mot individer som man säger vill störta den ukrainska staten.

Kraven på Maidan har varit utpräglade politiska krav, och börjar man att se sådana som kriminella har man slagit in på en väg som leder bort från demokrati och frihet.

Hur president Yanukovich kommer att hantera situationen är fortfarande höjt i dunkel.

Under de närmaste dygnen kommer dock såväl EU:s Catherine Ashton som USA:s biträdande utrikesminister för Europa Victoria Nuland att komma till Kiev för fortsatta samtal om möjliga vägar för landet ur dess kriser och i riktning mot Europa.

4 Responses to Nog vecka mest i Stockholm

 1. Per Larsson skriver:

  Betr. Bojkott mot sydafrika.
  Hörde diskussionen i morse på P1 med Ohly. Det känns fullständigt absurt att höra just Ohly gå till attack mot Moderaternas dåvarande hållning i frågan och ifrågasätta även deras demokratiska själ.
  Ohly som har ett system som kommunismen och sovjetunionen som ledstjärna och som lett till hundratals miljoner människors död och lidande. Det kändes helt overkligt men dock inte oväntat men det är uppseendeväckande att SR släppte fram just Ohly att diskutera detta.

 2. tompasss skriver:

  Per Larsson

  När stödde Ohly något massmord?
  Verkar som du stödde moderaternas pro apartheid åsikter.

 3. Per Fredö skriver:

  Detta bekräftar några saker vad gäller svensk inrikespolitik.
  Massmedia är i betydande utsträckning vänstervridet.
  Det gäller både den oberoende och neutrala svenska tv som ska ge utrymme för alla åsikter på ett så objektivt sätt som möjligt.
  Dit hör förvisson även kritisk granskning, men den ska då kunna bemötas.

  Också tv 4 är till stor del vänstervridet.

  Nu är det fråga om vp försöker göra sig mer rumsrena mot bakgrund av detta parti tidigare och länge företrätt
  en politik, som skulle ha inneburit att vår demokrati ersatts med en enpartistat av marxistiskt slag,

  Dit hör nu att moderaterna ska be om ursäkt för hur partiet handlade och som Carl redovisat bakgrunden till.
  Det avgörande var naturligtvis synen på apartheid.

  Vänsterpartiet med stöd av främst miljöpartiet,men även ibland socialdemokraterna, använder sig också åt granskningar i konstitutionsutskotter, vilka är partipolitiskt be
  tingade.
  Detta för att befläcka enskilda statsråd, moderater och allandsen,

 4. Per Fredö skriver:

  Det bör nämnas ännu en av våra massmedias journalism, på senare tid inte minst tv, och det är dessa ”avslöjanden”, vilka i själva verket inte är några sådana.
  Detta upprepas också gång på gång utan att ha kunnat styrkas.

  Syftet har inte minst varit att FRA inte följer gällande lagar, att den personliga integriteten systematisk befläckas och naturligtvis att vi är
  styrda av USA vad gäller vårt samarbete med olika länder.

%d bloggare gillar detta: