Frihandel med både EU och Ryssland

STOCKHOLM: Det var intressanta och nyttiga diskussioner i Berlin, med utvecklingen i Ukraina i rätt naturligt fokus, men mitt på dagen i dag tog jag planet från Tegel till Arlanda för att komma hem.

Men det kommer att finnas anledning att återvända till Berlin inom en inte alltför avlägsen framtid. En ny regering kommer med all sannolikhet att träda till den 17 december.

Den koalitionsöverenskommelse som publicerats mellan CDU, SPD och CSU visar visserligen på en betydande kontinuitet i Europa- och utrikespolitiken, men det är alltid viktigt att etablera kontakt när en ny regering bildats.

Självfallet fortsätter vi att nära följa utvecklingen i Ukraina.

President Yanukovich har återvänt från sina överläggningar också i Sochi i Ryssland, och dessa sägs ha resulterat i ett långtgående samarbetsavtal som skall undertecknas något senare.

Ett nära samarbete mellan Ukraina och Ryssland är såväl naturligt som bra. Det finns nära historiska, kulturella och mänskliga band mellan dessa bägge nationer.

Men skulle det föra in i den Rysslands-centrerade tullunionen skulle detta dock innebära att avtalet med EU med dess viktiga frihandel faller.

Vad som ligger i Ukraina:s intresse är självfallet att ha frihandelsavtal såväl med EU som med Ryssland, och från EU:s sida uppfattar vi det som helt naturligt.

Att man inte ser det som lika naturligt från rysk sida är alldeles uppenbart.

Och då är det nog uttryck för andra ambitioner.

I morgon blir det med all sannolikhet än större manifestationer på Maidan i Kiev.

4 Responses to Frihandel med både EU och Ryssland

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Ryssland har nu chansen till internationell exponering vid det kommande OS i Sotji och att då visa upp sin bästa sida för världen.
  Jag tror människorna utanför Moskva har mycket att erbjuda.

 2. Liten film att titta på för de som eventuellt tror på Carl Bildts lögner om ”fredliga” demonstrationer i Kiev:

 3. silfwerpihl skriver:

  Carl, förstår att du plockar en del billiga cia & inrikespolitiska poäng genom att verka ball gentemot Ryssarna på twitter och i intervjuer, MEN SNÄLLA inse att den oprofessionella attityden får en del negativa konsekvenser.
  Finns oerhört mycket att vinna på goda relationer med Ryssarna, du tycks dock göra precis allt vad du kan för att uppnå det motsatta, oklart varför. Kamma dig och uttryck dig lite mer genomtänkt framöver är du hygglig.

%d bloggare gillar detta: