Lätt snö i Berlin

BERLIN: Det är dessvärre alltför sällan jag besöker den tyska huvudstaden, men en konferens med utvecklingen i Turkiet som tema har nu gett mig en god förevändning för en eftermiddag och kväll med olika samtal här.

Så – förutom diskussionerna på själva konferensen – blir det samtal med SPD:s gruppledare i förbundsdagen Walter Steinmeier liksom med förbundskansler Angela Merkels utrikespolitiska stab.

Utrikesminister Guido Westerwelle träffade jag ju i Kiev så sent som i går.

En ny stor koalitionsregering väntas ju nu kunna bildas här, med den 17 december som dagen då det mer formella skiftet förbättras äga rum. Och det är naturligt att diskutera vilka möjliga förändringar som den kan komma att innebära.

Relationerna med Tyskland har alltid varit, är och kommer att förbli av den allra största betydelse. Och de är ju också mycket goda, inte minst mellan förbundskansler Angela Merkel och statsminister Fredrik Reinfeldt.

Inte minst i alla de viktiga frågorna om EU:s utveckling finns det en betydande och viktig samsyn mellan Stockholm och Berlin.

Alldeles självklart kommer utvecklingen i Ukraina att vara ett viktigt ämne i mina samtal här. Och därmed också hur vi skall se på den ryska politiken i dagens Europa.

I går kväll – insprängt i alla politiska samtal jag och min polske kollega Radek Sikorski hade under dagen och kvällen – besökte jag Maidan-platsen i Kiev under närmare en timme.

Och det var genuint imponerande. Fredligt. Vänligt. Välorganiserat. Men också mycket bestämt.

Tiotusentals människor i påtaglig kyla. Och många av dem med avsikt att stanna där genom natten.

Det gick inte att ta fel på att de känner dig genuint förrådda av din president.

De hade hoppats mycket – sannolikt för mycket – på vad associations- och frihandelsavtalet med EU skulle innebära för deras framtid, och kan inte acceptera att deras hopp så brutalt nu förefaller att släckas.

I våra samtal också i den stora regeringsbyggnaden i Kiev – det var bara huvudingången som var blockerad av demonstranter – var det åtskilliga som ville försöka att finna vägar gör att snabbt komma tillbaka till det avtalet.

Men allt ligger i president Yanukovichs händer, och han hade gett sig iväg på besök till Kina i ett sannolikt fåfängt försök att jaga några snabba miljarder att kasts i sina stora svarta hål.

Och det skulle knappast förvåna mig om han mellanlandar för samtal i samma ämne i Ryssland på vägen tillbaka.

De ryska åtgärderna sedan sommaren har slagit hårt mot den ukrainska ekonomin.

Det sades oss från regeringen att omkring en halv miljon redan hade permitterats från företag som drabbats av handelsrestriktionerna. Och man var nästan ännu mer rädda för den skada ryska åtgärder skulle kunna åstadkomma i det finansiella systemet.

Och detta har slagit hårt i en sedan länge misskött ekonomi. President Yanukovich bär sitt ansvar för det, men tidigare administrationer går förvisso inte fria från skuld heller.

Parallellt med manifestationerna på Maidan förs fortsatta samtal i olika frågor i Moskva, och det är inte svårt att se vare sig att det ryska trycket för att få in Ukraina i sin tullunion och framväxande s k euroasiatiska union eller att President Yanukovich har försatt sig i en utomordentligt svag och utsatt position.

Skulle han komma hem och försöka få in sitt land i denna tullunion kan utvecklingen snabbt bli dramatisk. Och dessvärre saknades inte signaler om att det också finns de krafter som är beredd att i en viss situation använda våld också mot fredliga demonstranter.

I starkast tänkbara ord varnade vi för konsekvenserna av detta.

Det bästa vore om det kunde ske en bred nationell samling kring en politik som innehåller såväl avtalet med EU som ett stort sanerings- och hjälpprogram från valutafonden IMF.

Jag tror efter gårdagens många och långa samtal att detta, inte utan svårighet, skulle vara fullt möjligt att åstadkomma, men jag vet samtidigt att allt beror på om president Yanukovich efter sin återkomst till Kiev kommer att vara redo att pröva den möjligheten eller ej.

Kanske har han då redan satt sig i andra beroenden som han i det svaga läge han är i saknar förmågan att ta sig ur. Jag tror att de närmaste dagarna kommer att ge avgörande besked i det avseendet.

Vårt europeiska engagemang för Ukraina kommer alldeles självklart att fortsätta.

Människorna på Maidan må känna sig förråda av sin ledning, men det är viktigt att de vet att vi aldrig kommer att vända dem och deras land ryggen.

2 Responses to Lätt snö i Berlin

  1. Enligt Kyivpost/twitter har Yanukovich skrivit på avtal med Ryska tullunionen på hemvägen från Kina.

  2. […] än sina kollegor i regeringen. Det visar KU:s granskning av utnämningsmakten. Varför vill inte Carl Bildt utnämna kvinnor? Kanske han är konservativ i den frågan och tycker att kvinnan i själva verket […]

%d bloggare gillar detta: