Lite jäktigt i morgon

HELSINGFORS: En dag med diskussioner här i Helsingfors är aldrig fel.

Och det man gör kan alltid kombineras med ett besök på Akademiska Bokhandeln här.

Nu hittade jag Herman Lindqvists nyutkomna ”När Finland var Sverige” liksom en likledes nyutkommen bok om Estlands svenska historia 1561 – 1710.

En något annan sak är dock när man skall ha tid att läsa dessa böcker – det är ju en del annat som tränger sig på.

Här har det varit diskussioner med dels president Sauli Niinistö, dels utrikesminister Erkki Tuomioja och dels stor diskussion på det internationella seminariet organiserat också av Finlands Försvarshögskola till Max Jakobssons ära.

Och parallellt befinner sig försvarsminister Karin Enström här för diskussioner i dag med de nordiska och i morgon också med de baltiska försvarsministrarna.

Självfallet har mycket fortsatt att handla om situationen i Ukraina, och det har varit samtal med ministerkollegor i såväl Kiev som, Warszawa om vad utvecklingen framöver kan tänkas innebära.

President Yanukovich lämnar ju landet för att först resa till Kina och be om lån och därefter åka till Moskva för att sannolikt begära samma sak, om än då försedda med villkor som kan göra den instabila situationen i Kiev än mer instabil.

Tidigt i morgon flyger jag tillsammans med Erkki Tuomioja härifrån till Bryssel för att i Nato-högkvarteret där diskutera med utrikesministrarna i de olika länder som ingår i ISAF-insatsen i Afghanistan.

Och direkt därefter bär det hem till Stockholm för ett anförande om svensk säkerhetspolitik för Krigsvetenskapsakademin – faktiskt på dagen 23 år efter det att jag höll mitt inträdesanförande i samma församling.

Men det var, som bekant, en annan tid.

Och en del av det kommer jag att tala om i morgon.

Mer eller mindre direkt efter det anförandet blir det iväg till flyg igen för att kunna komma fram till Kiev sent på kvällen.

Fyra huvudstäder på en dag är lite jäktigt, men sådana är tiderna just nu.

Där inleds ju på torsdag ministermötet med den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSCE, men alldeles självklart kommer det att bli också andra möten av minst samma relevans under min tid i den ukrainska huvudstaden.

6 Responses to Lite jäktigt i morgon

 1. Kachina skriver:

  Så synd Carl Bildt, att Putins lydmedia anklagar dig för att vara CIA-agent,…..men du har faktiskt bäddat för det genom dina aktiviteter i det internationella republikanska samfundet, vilket är bekant för att dominera CIA,……….precis som Putin bäddat för sin epitet genom sin hängivna aktivitet inom KGB.

  Suck,……vilka ärliga sinnen är det som styr den här världen? Vilken av Du och Putin är ”äkta vara”?

 2. tompasss skriver:


  Störta Ukraina
  Prata med Nato
  Prata om kriget i Afghanistan

  Är du en neocon bildt?

 3. pointcircle skriver:

  För att kunna agera trovärdigt i nuet måste man förstå och respektera det förflutna. Även i detta avseende är jag ytterst tacksam att grannländerna Finland och Sverige har duktiga utrikesministrar: Erkki Tuomioja samt Carl Bildt. Bäge två presenterar briljant och aktuell argumentation avseende läget och dess utveckling i Ukraina. Det gäller att man i Ryssland skulle förstå att EU och Ryssland är i samma båt och borde inse att de har en framtid där de båda kommer att samarbeta med varandra. Att förbise detta faktum är att förbise historiens lärdomar.

 4. Göran Svedberg skriver:

  Yep, statskupper är kul. Dit och elda på massorna, Carl Bildt! Jag minns inte att Ukraina kallade upp den svenske ambassadören och talade om för honom vad som borde göras under kravallerna i Göteborg när polisen sköt skarpt mot fredälskande demonstranter, men det skedde kanske

 5. Per Fredö skriver:

  Man måste nu tyvärr konstatera att det östliga partnerskap, som utförmatdes av vårt land, enkannerligen få främst av Carl, och Polen har fallit i spillror.
  Janukovitj har aldrig varit för ett associationsavtal även han om det längsta låtsades vara det.
  Han har känt sin samhörighet med den rysktalande befolkningen och den industriella regionen i Donets.
  Där har han haft sin politiska bas och då har sådant som att Ukraina befinner sig nära en statskonkurs inte spelat nån vidare roll.
  För att inte tala om all korruption och kränkningar av mänsklia fri-och rättigheter.

  Han blev ett lätt byte för Putin, som inte förstår att även Ryssland måste vända sig mot Europa inte minst av ekonomiska skäl.

 6. metusalem skriver:

  Göran Svedberg har uppenbart en fallenhet för selektivt minne. Jag minns helt tydligt även de svartklädda och maskerade yrkesdemonstranter som med stort hjältemod slog sönder fönsterglas för näringsidkarna efter Avenyn.

%d bloggare gillar detta: