Entusiasm och energi i Vilnius

VILNIUS: När jag skriver dessa snabba rader har det förmedla toppmötet med det Östliga Partnerskapet inletts här.

För några år sedan var det nog få som hade hört talas om detta och sannolikt allt färre som tog det på något större allvar.

Men nu har ledare för alla EU-länder utom Finland och Irland kommit hit till Vilnius för ett omfattande toppmöte och en påtagligt livlig diskussion om vägarna framåt.

I går ägnade jag större delen av min tid till att delta först i Civil Society Forum och därefter i Business Forum.

Och även om det Östliga Partnerskapet inte skulle ha åstadkommit något annat skulle den dynamik, det engagemang och den energi som fanns på dessa bägge möten mer än väl vara värd hela satsningen. Och det är ju genom dynamiken i dels civilsamhället och dels ekonomin som samhällena successivt förändras.

I dag har så de viktiga associeringsavtalen med Georgien och Moldavien paraferats, och de markerar avgörande nya möjligheter för dessa bägge länder. Att de nu kommer art utsättas för starkt yttre och inte ryskt tryck för att överge denna väg är nog någonting man måste räkna med.

Ukraina har under såväl middagen i går som mötet i dag försökt att förklara sin politik, men framgången kan knappast sägas ha varit så stor.

President Yanukovich säger nu att avtalet med EU kommer att undertecknas inom en ”snar framtid”, men hur det skall gå till är inte alldeles lätt att se.

Han har vikt sig för det ryska trycket nu och därmed försatt sig i en mycket sårbar situation.

Sannolikheten för att Kreml först skulle förse honom med de miljarder som hans svears hål kräver för att därefter ge honom grönt ljus för ett avtal med EU tror jag, försiktigt uttryckt, är något begränsad.

Det vet man i Kiev. Och det är lite naivt att tro att vi inte också inser det. Empirisk erfarenhet tyder på att försök att sitta på två stolar samtidigt i allmänhet slutar illa.

I diskussionerna här handlar åtskilligt självfallet om det ryska agerandet under den senaste tiden och de konsekvenser detta kommer att gå. Den diskussionen är än så länge bara i sin linda, men kommer förr eller senare att avsätta konkreta resultat.

Till det positiva i dagens diskussioner hör dock den påtagligt mildare tonen mellan Armeniens och Azerbaijans presidenter efter deras möte i Wien nyligen. Annars brukar den relationen bjuda på viss verbal dramatik på möten som dessa, men i dag var det påtagligt annorlunda.

Mötet här kommer att pågå några timmar till. Därefter kommer nationella och internationella media att kräva sitt.

Men sedan återvänder Fredrik Reinfeldt och jag till Stockholm.

För min del har det varit påtagligt nyttiga och bra dygn här i Vilnius – alldeles bortsett från att det är en charmerande stad.

5 Responses to Entusiasm och energi i Vilnius

 1. Stephan Karlsson skriver:

  Bildt arbetar oförtrutet med att bygga upp barriärer mellan Ryssland och EU. EU ”det stora fredsprojektet i vår tid” tycks inte inbegripa Ryssland i denna sin storslagna målsättning!

 2. svenike skriver:

  Carl Bildt, ”alla utom Finland och Irland”. Vad betyder det? Står dessa EU-länder neutrala även mellan EU och Ryssland? Håller de på att finlandisera sig själva 2013? Kan alla köpas för rubel? Det låter illavarslande.

 3. What about the 11 new Russian military satellites to be launched 2015. In the news today!

  You had a good news cover too, today, world wide.
  http://www.reuters.com/profile/NEWSTIME2010

  Continue Carl!

 4. Kachina skriver:

  Ni möter svårigheter och de är till för att övervinnas. Det är inte längre så enkelt att alla villigt låter omfamnas av EU.

  Myten om EU och det glamourösa livet i väst håller på att ifrågasättas, med all rätt. Det är upp till er att i sak visa fördelarna och för detta krävs vissa ansträngningar från er sida.

 5. Calle – om du inte fattar rotproblemet som manifesteras i följande finska artikel, så förstår du inte mycket i den här världen. En s k ”intelligent” idiot… http://svenska.yle.fi/artikel/2013/11/29/forskare-svenska-forsvarets-slagkraft-utplanad

%d bloggare gillar detta: