Vart drivs Ukraina egentligen?

STOCKHOLM: Arbetsdag hemma med ärenden i mängd som flög förbi i en till synes aldrig sinande ström.

Men mycket har handlar om värdering av avtalet med Iran i den nukleära frågan och fortsatta diskussioner inför mötet med det Östliga Partnerskapet på torsdag och fredag.

Tillsammans med Fredrik Reinfeldt satt jag ner och gick igenom de olika förberedelserna för det. Och hade dessutom självfallet en del andra kontakter.

Exakt vart den ukrainska statsledningen syftar är inte alldeles lätt att förstå om man tar del av deras olika offentliga uttalanden.

Det talas om en ”paus” och om behov av att på ett eller annat sätt ordna de ekonomiska relationerna med Ryssland, men vad detta konkret innebär framgår egentligen inte. Och det talas en del också om de tydliga krav som IMF ställt för att rycka in med de nya lån som den ukrainska ekonomin är i ett tilltagande.

Men vilka slutsatser man drar av allt detta är långt ifrån klart.

Innebär det att man vill komma tillbaka och underteckna avtalet med EU vid en tidpunkt då man på ett eller annat sätt fått ordning på sin ekonomi? Kanske.

Men hur det skall ske är högst ovisst.

Den internationella kapitalmarknaden har man knappast tillgång till. Ett IMF-lån med de villkor som ett sådant är förknippat med förefaller man inte berett till. Och att Moskva skulle ställa upp med miljarder utan att man samtidigt kröp in i dess tullunion förefaller mindre sannolikt.

Men så värst många fler alternativ är det inte säkert att det finns. Att bara fortsätta och hoppas på det bästa är med största sannolikhet att hamna i det värsta.

Jag tror inte att det är den ukrainska statsledningens vilja att gå in i Kremls tullunion. De ekonomiska såväl som de politiska konsekvenserna för landet skulle bli betydande.

Men om de inte skapar trovärdighet kring någon politik alls – och det är där de befinner sig nu – finns det en snabbt ökande sannolikhet för att de inte kommer att ha något egentligt val.

Och alldeles säkert finns det de som medvetet vill driva in dem i just denna situation.

Det stundar intressanta och viktiga dagar.

5 Responses to Vart drivs Ukraina egentligen?

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Gas, olja och ryska supkompisar, vad är det att bygga ett lands framtid på? Ukraina borde åtminstone inte behöva svälta när man har åkermark motsvarande 70 Skåne.

 2. tompasss skriver:

  Men Bildt, du vet väl att kalla kriget tog slut för årtionden?

 3. Har du aldrig funderat pa att bli en katt herde?
  Lite svarare an att driva far.
  Sitt ner med Fredrik och fundera pa saken.
  ”Viktigt”

 4. Igor Skoglund skriver:

  Förädare sponsrade av natonazisterna i EU demonstrerar i Kiev. Ryska folket måste återförenas! Storryssland, Småryssland och Vittryssland måste bli ett land. Smårryssland (felaktigt kallad Ukraina) behöver inte satanistisk EU.

 5. Jan Bertils skriver:

  Hej Carl ,
  Vart drivs Ukraina?

  En väldigt bra fråga och samtidigt väldigt lite information om senaste händelser i Svensk media.

  Man kan konstatera utifrån de omfattande demonstrationerna i landet och runt om i värden att de senaste dagarna visar väldigt tydligt vart folket vill driva sitt land. Demonstranterna är välutbildade, mobila människor som väljer framförallt demokratiska värderingar och ekonomisk stabilitet. Det är väldigt viktigt att inte blanda ihop det Ukrainska folket med den banditstyrda regering som går i rysslands ledband.

  Låt oss inte göra om samma misstag som gjordes av västvärden 1939 som gav bort västra Ukraina till mördarens hand, som utrotade kultur, dödade kulturelit, förstörde infrastruktur och arkitektur.
  Vi har just högtidlighållit minnet av Holodomor 1933 – Massmordet på 7 miljoner Ukrainare i östra Ukraina som hela världen blundade för. De rysktalande områdena i östra Ukraine är produkter av Holodomor.

  Nu skall vi inte blunda utan visa att vi står för dem värderingar som vi proklamerar.
  EU borde vara mer proaktiv i denna fråga. Exempelvis borde denna länk ha kommit från Bryssel.

  https://petitions.whitehouse.gov/petition/impose-personal-sanctions-president-ukraine-viktor-yanukovych-and-cabinet-ministers-ukraine-members/h58Fz30V
  Förövrigt har dina handlingar och uttalande stor respekt i Ukraina.

  jan och larysa

%d bloggare gillar detta: