Dag i Bryssel – tillbaka till Abu Dhabi

BRYSSEL: Mycket tidigt på morgonen anlände jag hit, och sedan var dagen helt dominerats av mötet med EU:s utrikesministrar och dess olika diskussioner.

Åtskilligt intresse riktas mot våra överväganden kring det Östliga Partnerskapet i allmänhet och Ukraina i synnerhet, men även om vi hade en viss diskussion är det för tidigt med några bestämda ställningstaganden.

Europaparlamentet speciella sändebud Pat Cox och Alexander Kwasniewski kommer att återvända till Kiev i morgon, och på ett eller annat sätt måste vi fortfarande invänta den slutgiltiga rapport som de kommer att avge.

Exakt när detta är vet jag för ögonblicket inte. Men det är då det blir aktuellt att värdera situationen i dess helhet och fatta beslut.

Jag skulle tro att detta kommer att dra in i nästa vecka – toppmötet med det Östliga Partnerskapet inleds i Vilnius på torsdag kväll.

Det finns en betydande och berättigad oro för de olika åtgärder som Ryssland tydligt antyder att man avser att vidta om Ukraina skulle välja att gå vidare på den europeiska vägen.

Med en redan misslyckad ekonomisk politik, och en finansiell situation som håller på att bli allt mer desperat, riskerar landets situation en bit in på nästar under alla omständigheter att bli prekär.

Avgörande i detta avseende tror jag är att man kommer till en uppgörelse med IMF om ett stöd- och reformprogram. Med ett sådant kan också möjligheten öppnas för ett substantiellt program av makroekonomiskt stöd från EU.

Och allt detta kommer förvisso att behövas.

Situation i vårt södra grannskap blir allt mer besvärlig i olika avseenden.

Syrien alldeles självklart, och det var bra att vi fick alla med oss i kravet på att FN:s säkerhetsråd bu fattar beslut om en resolution om humanitärt tillträde.

Situationen är förfärlig, och ca 40% av dem som nu drabbas är barn eller unga ungdomar.

I Libyen blir situationen samtidigt allt mer komplicerad.

Den EU-mission EUBAM vars uppgift varit att hjälpa till med att ordna gränsbevakningen har tidigare knappt kunnat lämna sitt hotell i Tripoli p g a säkerhetsläget, men nu har situationen försämrats ytterligare, att de har evakuerats till Malta.

Ett Libyen som söndras blir självfallet en allt större fara i flera hänseenden.

Flyktingar och människosmuggling är en sak, men i detta kan alldeles självklart ligga mycket annat.

Nu tas fram olika alternativ för vad vi skulle kunna göra i en situation som ser ut att bli allt mer besvärlig. Och vi skall vara medvetna om att detta i hög grad berör även vårt eget land.

Eftermiddagen ägnades gemensam överläggning med försvarsministrarna om utvecklingen av den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken. Det handlar om förberedelser för Europeiska Rådet i december.

Och på kvällen var det informell middag som inte minst handlade om att tacka Guido Westerwelle innan han under den närmaste tiden avgår som Tysklands utrikesminister. Han har varit en tid kamrat och kollega under dessa år.

Nu bär det alldeles strax tillbaka till Abu Dhabi efter dagen här.

Ytterligare en natt på flygplan.

Av sex nätter denna vecka kommer jag faktiskt att tillbringa fyra på flygplan. Kanske lite i mesta laget. Men världen står inte still. Och inte heller utrikespolitiken.

One Response to Dag i Bryssel – tillbaka till Abu Dhabi

 1. Hela jordens befolkning spionerar pa varandra.
  Hur manga spioner fods det per minut i varlden?
  Nu har Indonesia och Australian kladdat till det ordentligt.
  Tjuvtittarnas Olympiad.
  Assange startade hela denna globala circus. Han var pionjar!
  Det ar val ingen hemlighet langre!

%d bloggare gillar detta: