Till ASEM-möte i New Delhi

STOCKHOLM: Så är det åter dags att packa väskan, få ordning på pappren och börja att röra sig ut mot Arlanda.

Min destination nu är New Delhi i Indien, och dit planeras jag anlända tidigt i morgon bitti lokal tid. Och jag hoppas att vädret skall vara lika angenämt som det brukar vara i norra Indien vid denna tid på året.

I morgon förmiddag öppnas mötet med utrikesministrar från de inte mindre än 51 länder som ingår i ASEM – länder som tillsammans svarar för ca 60% av den globala ekonomin – och våra överläggningar i olika frågor kommer att pågå också in på tisdagen.

Alldeles säkert kommer vi att ha anledning att söka säkerställa att hjälp verkligen kommer fram till de områden på Filippinerna som nu drabbats mycket hårt av supertyfonen.

Sverige har redan ställt medel till FN:s och olika hjälporganisationers förfogande, men det är ju viktigt att den också når fram till människor i de hårt drabbade områdena.

Agendan på våra diskussioner är bred, men själv har jag hade tänkt att fortsätta en del av de resonemang om friheten på nätet, om säkerheten på nätet och om principer för övervakning på mötet som jag ju introducerade på cyberkonferensen i Seoul för några veckor sedan.

De sju principer i den senare frågan som jag lanserade där har ju mötts av betydande intresse, och det finns all anledning att försöka att förankra dessa frågor bredare också i den viktiga krets som ASEM-länderna utgör.

Större möten som dessa ger ju också möjlighet till en rad både formella och informella möten, och självklart fäster jag stor vikt vid möjligheten att träffa min indiske kollega Salman Khurshid.

Vi träffades faktiskt för första gången på ASEM-toppmötet i Vientiane i Laos.

Våra relationer med Indien är viktiga, och jag stannar kvar för att på tisdag kväll vara med om den stora Nobel-middag som vår ambassad i New Delhi traditionellt ordnar. Det blir tredje gången jag är med som gäst vid dessa middagar.

I år har den sin speciella betydelse i och med att det är hundra år sedan Indiens store författare Rabindranath Tagore fick Nobel-priset, och det kommer att högtidlighållas också med en rad andra arrangemang under främst den kommande veckan.

Alldeles säkert kommer det att samtalas åtskilligt i New Delhi om helgens överläggningar i Geneve med Iran i den nukleära frågan. Ett tag såg de ju ut att kunna leda till en överenskommelse, men så tillstötte andra faktorer och nu inriktas arbetet på ett nytt möte den 20 november.

I detta ligger självfallet betydande risker.

Det är uppenbart att det finns de på olika sidor som kommer att göra allt vad de kan för att kasta grus i maskineriet under tiden fram tills dess.

Israels premiärminister Netanyahue har ju varit mycket öppen med sina avsikter, och där talar man ju också om att försöka utnyttja den amerikanska kongressen i detta syfte. Och med all säkerhet finns det i Iran krafter som ser med yttersta missmod på vad som nu kan komma att ske.

Pressrapporter talar dessutom om att Frankrike intagit en påtagligt hårdare inställning.

Från EU:s sida kommer vi alldeles säkert att ha anledning att diskutera detta när vi möts i kretsen av utrikesministrar i Bryssel nästkommande måndag.

De tre EU-länderna i denna förhandling förhandlar ju i viktiga avseenden också på våra vägnar, och det finns all anledning att vi ges en möjlighet att göra vår stämma hörd. Det kan inte vara så att vi kommer in i frågan enbart när förslag om nya sanktioner läggs på bordet.

I många avseenden har detta ju varit, och är fortfarande, en konfrontation grundad i djup ömsesidig misstro mellan USA och Iran. Inte minst mot den bakgrunden är det viktigt att EU fullt ut utnyttjar de möjligheter till en överenskommelse som av allt att döma finns.

Efter möten och överläggningar i New Delhi kommer jag hem till Stockholm igen sent onsdag, och har möjlighet att vara här ett tag. Omedelbart efter EU-nämndens möte på fredag förmiddag bär det emellertid av till Abu Dhabi för ett informellt möte med också en rad utrikesministrar där under helgen.

Också där kommer frågan om Iran att vara viktig.

9 Responses to Till ASEM-möte i New Delhi

 1. tompasss skriver:

  Det gäller att isolera krigshetsarna i Israel men även Frankrike. Då kan en ”deal” skapas.

 2. Carina Rydberg skriver:

  Rena tankeöverföringen. Jag hade just sett klart en fantastisk indisk film och bestämt mig för att länka till Tagore när jag upptäckte ditt inlägg. Här är mitt: http://www.boktipset.se/blogg/carinarydberg/2013/11/10/vad-ar-konst-vi-beger-oss-till-bollywood-for-lite-annorlunda-indisk-film/

 3. flyktingar skriver:

  Bildt blickar otåligt mot Rysslands sydgräns. Instabilitet där skulle begränsa Rysslands aktioner i Östersjöregionen. Att Nato-landet Turkiet äntligen blir del av EU och att Iran blir en balanserande maktfaktor i Kaukasus, det kan inte ske fort nog enligt Bildts kalender. Om det sker på staten Israels bekostnad, så mycket bättre tycks man utläsa ur texterna från svenska UD: UD-chefens beklagande krokodiltårar maa kristallnattens offer för 75 år sedan lurar ingen. Samma UD skulle gladeligen beklaga staten Israels förstörelse om ytterligare 75 år. Storsvenska ambitioner i den förlorade östersjöregionen är den överordnade utrikespolitiska drivkraften och fiendens fiender är vänner… Helgar enligt utrikesministern målet medlen om dessa inbegriper ett Iran med kärnvapenkapacitet? Min bedömning är ja, även om Bildt räknar med att Israel agerar innan detta inträffar.

 4. Hansson skriver:

  Men vad är det samtidigt som pågår i USA? http://nsadotcom.wordpress.com/

 5. tompasss skriver:

  flyktingar

  Israelvänner har ju för vana att stöda israels kärnvapen och attacker och krig. Krokodiltårar och propaganda, kommer du ingenstans med.

 6. rootlesroot skriver:

  tompasss

  Om du tror lögner blir sannare för att du upprepar dem tar du fel.
  Ditt Israelhat går inte att dölja.

 7. tompasss skriver:

  rootlesroot

  Min poäng. När Israel startar krig och sitter på kärnvapen tystnar ni och börjar med krokodiltårar.

 8. rootlesroot skriver:

  tompasss

  De enda poäng du har är minuspoäng på dig själv.

 9. tompasss skriver:

  rootlesroot

  De enda tårar du har i ögnen är krokodiltårar eller vad säger du om de nya bosättningarna? Ja mer än att du stöder dom såklart?

%d bloggare gillar detta: