Samrådens och informationens dag

STOCKHOLM: Detta har varit och fortsätter att vara dagen för olika mer eller mindre institutionella möten i Stockholm.

Och det började i dag på förmiddagen med konselj på Slottet med regeringen, Kungen och Kronprinsessan.

En gång i världen var det runt kungens konseljbord på Slottet som de formella regeringsärendena beslutades, men den ordningen försvann i och med den nya författningen 1970, och kvar blev en ordning med konseljer där regeringens statsråd informerar statschefen – d v s Kungen – om olika ärenden och frågor.

Och detta har ett betydande värde.

Dels är det självfallet viktigt att statschefen, som ju representerar Sverige i många avseenden inte minst utomlands, är väl informerad om landets regerings arbete i olika avseenden.

Men dels har dessa konseljer också ett betydande värde för oss statsråd. De aktuella ärendena för beslut vet vi stundtals, men inte alltid det mera långsiktiga arbete med olika frågor som sker i olika delar av regeringskansliet.

Det är åtskilligt som passerar revy på dessa konseljer. Stort som smått. Och man lämnar dem alltid en liten bit visare än när man kom.

På eftermiddagen var det så dags för det lite mer formaliserade samrådet med utrikesnämnden, som ju även den sammanträder på Slottet och under Kungens ordförandeskap.

Här informerar regeringens riksdagens ledande företrädare om olika frågor som är föremål för avvägningar eller ställningstagande.

Våra olika internationella insatser tillhör frågor som regelbundet finns på utrikesnämndens föredragningslista eftersom det ju är den typ av frågor där en regering alltid söker en bred parlamentarisk förankring.

Så var fallet även i dag, och på regeringssammanträdet i morgon kommer vi att besluta att lägga förslag till riksdagen om våra fortsatta insatser inom ramen för ISAF och kommande RSM i Afghanistan.

Nu på kvällen blir det så middag med riksdagens utrikesutskott, där Hillevi Engström och jag under lite mer avspända former kan informera om olika delar av vårt arbete, och där utskottets ledamöter förvisso också brukar utnyttja möjligheten att föra fram synpunkter.

Så det har varit en samrådens och informationernas dag. Nog så viktigt i vårt politiska system.

Men i morgon blir det annorlunda.

Rätt omgående efter regeringens sammanträde tar vi emot Turkiets premiärminister Erdogan för överläggningar i Rosenbad under Fredrik Reinfeldts ledning, och efter den lunch vi har rusar jag vidare och är värd för nästa lunch, som är med de företrädare för Gulf-staternas råd Gulf Cooperation Council som är i Stockholm för olika överläggningar.

4 Responses to Samrådens och informationens dag

 1. Jonas Gustavsson skriver:

  Hoppas regeringen tar tillfället att kritisera Turkiets illegala ockupation av norra Cypern och deras behandling av kurder.

 2. un2here skriver:

  – Irrational that Israel is trying to block efforts to reach a reasonable deal with Iran …

  Om man tänkar sig att Iranfrågan handlade om den bomb de inte utvecklar, ja då är det irrationellt. Man kan därför tänka sig att det handlar om något helt annat.

  The Israeli Plan is not the two state solution,
  and, apparently, they intend to kill to get their will

  – We’ll annex Area C, Arabs living there get israeli citizenship 1M1V. We’ll negotiate with Jordan for ruling temporary Area A and B. We renegotiate after 100 years. We do not kill no one if we are not in danger.

 3. leonardo34 skriver:

  Togs ämnet med de fängslade journalisterna i Turkiet upp? Eller var det bara inställsamma smekningar?

 4. Carina Rydberg skriver:

  Publicera inte men även om jag är glad över att Microsoft har upptäckt hackerattacken så är jag mindre nöjd över den förklaring som ges. Man kan till och med tolka det som att det är jag som ligger bakom. Mycket oroande. http://www.boktipset.se/blogg/carinarydberg/2013/11/08/antligen-microsoft-varnar-for-datorkapningar-men-sager-inte-hela-sanningen/

%d bloggare gillar detta: