Viktigt besök från Oslo

STOCKHOLM: Välbehövlig arbetsdag i Stockholm efter de senaste dagarnas resor.

Började med regeringssammanträde med olika frågor innan Fredrik Reinfeldt avvek i riktning EU-toppmötet i Bryssel i kväll och i morgon.

Mycket kommer säkert att handla om flyktingsituationen i Medelhavet, men viktigt är att man också förmår att nå vidare i de viktiga digitala frågorna.

De senaste dygnens resa till Moldavien, Ukraina och Georgien krävde en del uppföljning.

Speciellt är det självfallet situationen i Kiev som oroar.

Med nuvarande utveckling är det svårt att se att det kommer att vara möjligt att underteckna avtalet mellan Ukraina och EU vid toppmötet i november.

Och risken är därmed påtagligt för att landet går in i en kombinerad politisk och ekonomisk kris.

Men jag har också haft anledning att följa upp diskussioner vi hade vid cyberkonferensen i Seoul om arbetet med de olika strukturerna och institutionerna för Internet.

Det kommer ju att bli en allt större fråga.

I morgon får jag så besök av Norges nya utrikesminister Börge Brende som kommer hit på sitt första utlandsbesök. Och det blir också det första besöket i Stockholm från Norges nya regering.

Det blir överläggningar med våra olika medarbetare och sedan mer informell middag på kvällen.

Samarbetet mellan Norge och Sverige i olika utrikes- och säkerhetspolitiska frågor har ju blivit allt viktigare och allt närmare under de senaste åren, och vi har en ömsesidig ambition att fortsätta att fördjupa det ytterligare.

Sverige är ju inte med i Nato, och Norge är ju som bekant inte med i EU, och oavsett olika viljor kommer bägge dessa situationer att bestå under de närmaste åren.

Men med dessa förutsättningar har vi utvecklat ett fruktbärande samarbete som ju också underlättas av Norges nära relation till EU inom ramen bl a för EEA-avtalet och Sveriges aktiva partnerskap med Nato.

Diskussionerna i morgon i Stockholm är också en bra inledning på de diskussioner vi kommer att ha när vi träffas i Tromsö för Barentsrådets ministermöte på måndag och tisdag och därefter på Nordiska Rådet i Oslo på tisdag och onsdag.

Så det blir det nordiska samarbetet med mycket stark accent som kommer att dominera de närmaste dygnen.

Men alldeles självklart är det ett nordiskt samarbete med tydligt europeiskt fokus och påtagliga globala horisonter.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: