Slutade i Chisinau

CHISINAU: Dagen började mycket tidigt hemma i Stockholm, tillbringades till dominerande del i Luxembourg och avslutas nu kring midnatt efter samtal här i Moldaviens huvudstad.

På mötet med EU:s utrikesministrar ägnade vi ett par timmar åt det Östliga Partnerskapet med de olika frågeställningarna inför det kommande toppmötet i Vilnius.

Med 28 utrikesministrar, eller deras representanter, runt bordet brukar en någorlunda inträngande diskussion ta den tiden.

I de sakfrågor vi står inför rådde dock knappast några delade meningar.

Ukraina har rört sig framåt på viktiga punkter, men ännu inte tillräckligt för att uppfylla de krav som vi ställt upp för att underteckna och sedan provisoriskt börja att genomföra det omfattande avtalet med EU.

Också situationen i Syrien kom vi att ägna en längre diskussion. Här var enigheten total om att prioriteten nu måste vara att få till stånd den s k Geneve2-konferens som skulle kunna leda fram till en politisk lösning.

Det talas nu informellt om datum mot slutet av november.

Alldeles självklart vill vi på olika sätt ge vårt stöd till landets demokratiska och moderata krafter, men det finns samtidigt en frustration över att oppositionen inte förmått att samla sig på ett tydligare och bättre sätt.

I morgon i London kommer en mindre grupp av länder att fortsätta dessa diskussioner, och syftet med dem är inte minst att se till att oppositionen verkligen infinner sig till samtalen i Geneve. Jag hoppas att de samtalen lyckas.

Som gäst vid vår arbetslunch hade vi sedan Aung San Suu Kyi för att lyssna på hennes bedömning av hur reformarbetet i Myanmar fortskrider.

Hon kommer ju i morgon i Strasbourg att ta emot Europaparlamentets Sacharov-pris, och kommer så säkert att tala mer om dessa saker.

Hennes fokus i diskussionen med oss låg mycket på nödvändigheten av konstitutionella reformer för att göra verkligt demokratiska val möjliga under 2015.

Men åtskilligt av diskussionen kom också att handla om de spänningar som ju historiskt finns i Myanmar mellan olika befolkningsgrupper, och den utveckling i riktning mot att ge dem ökat självbestämmande i olika avseenden som torde vara en föreutsättning för en bestående fred i landet.

Efter lunchen med henne hade jag sedan möjlighet till ett samtal med Serbiens premiärminister Ivica Dacic.

Vårt stöd till Serbiens europeiska reformarbete är ju mycket tydligt, men vi diskuterade också situationen inför de förestående och mycket viktiga lokalvalen i Kosovo den 3 november.

Men sedan bar det iväg i ett av de polska statsflygplanen på den rundresa som Radek Sikorski och jag nu gör till Chisinau, Kiev och Tbilisi.

Det handlar ju om besök i de tre länder inom det Östliga Partnerskapet som har en ambitiös agenda när det gäller samarbetet med EU bl a genom de djupgående s k DCFTA-avtalen med fri handel.

I andra former har vi under dessa dagar också samtal med Baku, Yerevan och Minsk som ett led i förberedelserna för toppmötet i Vilnius.

Och denna kväll var det middag med ledarna för de politiska partier som bär upp dagens moldaviska regering.

Avsikten var att ge ett tydligt budskap om vikten av att hålla ihop regeringen och att också genomföra de olika åtaganden som samarbetet med EU ju innebär.

Inte minst är det viktigt inför de parlamentsval som förestår i november 2014.

Om det är fjärde eller femte gången Radek Sikorski och jag är här tillsammans vet jag inte, men atmosfären i den regerande koalitionen var i kväll betydligt bättre än vid tidigare tillfällen.

Senast var vi här i februari, och då var det tydligt att man var på väg in i en akut kris. Nu förefaller man tydlig på den europeiska agendan och på att verkligen hålla ihop till det kommande valet.

I morgon bitti har vi så arbetsfrukost med premiärminister Leanca innan det är dags för en rad olika mediaframträdanden.

Det är viktigt att våra budskap under denna resa också når ut.

Och sedan bär det vidare för en dag med samtal i Kiev med företrädare såväl för regeringen som för de olika delarna av den politiska oppositionen.

Nu har vi också nåtts av besked att president Yanukovich är angelägen om att träffa oss. Det var ju inte så länge sedan jag hade möjlighet att vara tydlig med honom.

Samtidigt med oss är också de speciella sändebuden Pat Cox och Alexander Kwasniewski i Ukraina för samtal med frågan om Yulia Tymoshenko i fokus.

Och de slutsatser de kommer att redovisa den 14 november kommer att bli av alldeles avgörande betydelse för Ukrainas möjligheter.

Efter olika mediaframträdanden i Kiev, liksom ett diskussionsmöte med studenter, flyger vi så vidare till Georgiens huvudstad Tbilisi för en sen middag där.

One Response to Slutade i Chisinau

 1. palmestal skriver:

  Jättefint att ni försöker få till en Geneve2-konferens.
  Samtidigt drunknar barn i medelhavet.
  Det måste vara möjligt att ge handfast hjälp under den tid som krävs att få fram en politisk lösning. Att bevilja uppehållstillstånd är lovvärt, men hjälper föga om man inte kan ta sig hit på ett vettigt vis.
  Lyssnade på en man som intervjuades på P1 som menade att han visst kunde betala smugglarna, men att det hade varit vettigare att investera pengarna i Sverige när han kommit hit.
  Skicka ner sjöräddning eller fartyg för att evakuera flyktingarna.
  Det känns som att vi lockar flyktningar med löfte om uppehållstillstånd men bara för de som eventuellt lyckas överleva resan hit. Antingen tar man bort det ihåliga löftet eller så ser man till att det går att ta sig hit utan att riskera livet.

  /Mattias

%d bloggare gillar detta: