Tre dagar i Luxembourg, Chisinau, Tbilisi, Kiev och Warszawa

STOCKHOLM: Efter moderatstämman i Norrköping är det nu mindre mellanlandning hemma innan det mycket tidigt i morgon bitti bär iväg till Luxembourg och mötet där med EU:s utrikesministrar.

Diskussionerna om det Östliga Partnerskapet kommer att bli viktiga, inte minst mot bakgrund av att president Yanukovich fortfarande tvekar om de steg som är nödvändiga för att Ukraina skall kunna underteckna det vittgående associeringsavtalet.

Men vi kommer också att diskutera hur vi kan hjälpa Myanmar på dess väg mot ett mer demokratiskt samhälle och en bättre ekonomisk och social utveckling.

Och det gör vi under en arbetslunch tillsammans med Aung San Suu Kyi som kommer till Luxembourg för denna diskussion.

Alldeles självklart kommer också situationerna i Syrien och Egypten att stå på vår dagordning.

I förra veckan presenterade kommissionen sin årliga utvärdering av läget när det gäller utvidgningen av EU, och den kommer vi nu att studera innan det är SAFs för sedvanligt ställningstagande vid mötet med det s k allmänna rådet i december.

Serbien är nu redo för att inleda förhandlingar om medlemsskap, och jag hoppas i Luxembourg i morgon också kunna träffa dess premiärminister Dacic för en diskussion såväl om detta som om den fortsatta dialogen med Kosovo.

På seneftermiddagen kommer så Polens utrikesminister Radek Sikorski och jag att lämna Luxembourg för en snabb gemensam resa till Chisinau, Kiev och Tbilisi som sträcker sig fram till sent onsdag eftermiddag.

Detta är ju avgörande veckor för dessa länder i det Östliga Partnerskapet.

När jag är tillbaka till Stockholm torsdag morgon lämnar samtidigt statsminister Fredrik Reinfeldt för att bege sig till Bryssel och EU-toppmötet där.

Vi hoppas att det skall leda till konkreta och viktiga framsteg när det gäller den digitala agendan i EU, men också den senaste tidens flyktingkatastrofer i Medelhavet kommer alldeles självklart att diskuteras.

One Response to Tre dagar i Luxembourg, Chisinau, Tbilisi, Kiev och Warszawa

  1. stig2entreprenoren skriver:

    Intressant att Polen och Sverige jobbar med att bryta ny mark i öster. Intressant blir också att följa amerikanska reaktioner när Europa växer och enas alltmer. Är EU 33 (Serbien, Albanien, Georgien, Ukraina och Moldavien) nästa anhalt före Turkiet, Israel o Marocko?

%d bloggare gillar detta: