Öppet och konstruktivt i Ankara

BODRUM: Anlänt hit ner till kusten efter dag av politiska samtal i Ankara, såväl med olika oberoende bedömare som mer mer officiella företrädare.

Mot slutet av eftermiddag hade jag ett längre samtal med premiärminister Erdogan och Europaminister Bagis om de olika strategiska utmaningar som Turkiet står inför i olika avseenden.

Det var ett öppet och konstruktivt samtal där självfallet relationen till EU var mycket viktig, men där det också handlade om den fortsatta demokratiseringsprocessen i Turkiet, med inte minst den kurdiska frågan viktig, och de nya möjligheterna när det gäller att övervinna Cyperns delning.

Inga av dess frågekomplex är alldeles enkla, och alla kräver en tydlig strategisk vision om vart Turkiet vill gå under kommande år eller t o m decennier.

På dessa olika områden finns det dock ny möjligheten till nya öppningar, och det är självfallet mycket viktigt att de fullt ut utnyttjas.

Inte minst gäller detta i frågan om att övervinna Cyperns delning.

I jämförelse med de flesta andra av de utmaningar Turkiet står inför är det en reaktiva enkel men där vinsterna för alla kunde vara mycket betydande.

Efter samtalen i Ankara har jag så tillsammans med Egemen Bagis flugit hit ner till Bodrum för att under morgondagen i lite bredare och informellt sammanhang föra en del av dessa viktiga diskussioner vidare.

3 Responses to Öppet och konstruktivt i Ankara

 1. nubbe skriver:

  Diskuterade ni erkännandet av folkmorden som skedde på den kristna minoriteten i Turkiet?

 2. Carina Rydberg skriver:

  Publicera inte detta men läs gärna det här inlägget:
  http://www.boktipset.se/blogg/carinarydberg/2013/10/13/mina-datorproblem-del-476/

  – alla mina mail skickas för övrigt från Sverige, trots att jag befinner mig i Indonesien. Och det sista mailet jag fick från Microsoft hade skickats via Island.

 3. Carina Rydberg skriver:

  Klockan var för övrigt inte 05:59. Den var 07:59. Här i Indonesien är i klockan just nu 14:01.

%d bloggare gillar detta: