Kan Bosnien också?

DUBROVNIK: Alltför sen kväll efter diskussioner, överläggningar och fortsatta sådan över middag här.

Årets Croatia Forum har energipolitik som tema, men för mig handlar det huvudsakligen om en serie av olika bilaterala överläggningar i olika frågor.

Jag hade möjlighet att sitta ner mer ordentligt med Albaniens nye utrikesminister. Vi sågs som hastigast i New York, men nu hade vi möjlighet att gå igenom den bilaterala och europeiska agendan mer ordentligt.

Och sedan blev det en stund med Turkiets utrikesminister kring en rad olika frågor.

I fokus stod demokratipaketet i Turkiet i måndags, fredsprocessen med kurdiska PKK och förutsättningarna för reella förhandlingar om en återförening av Cypern.

Annars blir det mycket av Bosniens olika utmaningar för mig här inte minst under morgondagen.

Här finns såväl EU:s representant i Bosnien Peter Sörensen som landets utrikesminister. Och till dem skall läggas den nuvarande innehavaren av det ämbete som Hög Representant i landet som jag inrättade för nu snart två decennier sedan.

Nu handlar det om huruvida landet skall kunna genomföra de åtgärder som gör det möjligt för också Bosnien att ta steg framåt på den europeiska vägen.

De närmast dagarna och veckorna blir alldeles avgörande. Annars finns det en risk för att Bosnien blir det enda av regionens länder utan europeiska framsteg alls.

Det vore en tragedi. För alla.

Kring detta fortsätter mina samtal och överläggningar här under en betydande del av morgondagen.

Någon gång efter middag hoppas jag dock vara framme i Visby för Hjalmarsson-stiftelsens årliga konferens där.

Då skiftas fokus från Europas sydöstliga möjligheter till dess mer östliga utmaningar.

2 Responses to Kan Bosnien också?

  1. silfwerpihl skriver:

    Kommer Sverige att mottaga Rysslands inbjudan till bilaterala förhandlingar till syfte att få till ett adoptionsavtal? Eller skall Sverige lämna de ryska barnhemsbarnen åt sitt öde?

  2. Per Fredö skriver:

    Det är viktigt att ha klart för sig att Erdogans reformpaket, viket i sig är tvivelaktigt i en rad avseenden, knappast hade kommit till stånd omfattande och likaså diskriminering av främst kurderna.

%d bloggare gillar detta: