Med beröm godkänt

STOCKHOLM: Det portugusiska statsbesöket fortsätter med bra diskussioner som inte minst kommit att handla om ekonomiska frågor.

Landets ekonomiska situation är inte enkel, men efter en regeringskris i somras är nu den politiska stabiliteten bättre samtidigt som det börjar komma tecken på att viktiga delar av den ekonomiska medicinen faktiskt fungerar.

Allra främst gäller detta den yttre balansen.

När kostnadsgapet minskat och företag fokuserat på export har denna tagit fart rejält, och det tidigare underskottet i bytesbalansen har helt och hållet försvunnit.

Företag har skakats om, förändrats och börjat få nya framgångar efter det att detta skett. Det senaste kvartalet som redovisas är det åter tillväxt i Portugals ekonomi.

Men andra problem tar längre tid att komma åt. Inte minst gäller detta sysselsättningen.

Att recessionen i Spanien blivit djupare och mer långdragen än vad man trodde för några år sedan har självfallet komplicerat det hela.

Nu hoppas man på draghjälp av både export och investeringar, och det är inte minst i ljuset av detta som den imponerande delegation som åtföljer president Cavaco Silva under havs dagar i Stockholm, Malmö och Lund skall ses.

Och möjligheterna bör finnas.

Portugal är ett land med ett gott namn bland svenska företagare sedan många år tillbaka.

I Italien har just det akuta hotet mot Letta-regeringen avvärjts genom att den ständigt konspirerande Berlusconi tvingats kapitulera och acceptera att hans parti fortsatt stöder koalitionen.

Och det är goda nyheter för såväl Italien som Europa i övrigt.

Det kan visserligen hävdas att regeringen ännu inte levt upp till förväntningarna om mer bestämda åtgärder för att komma åt landets långsiktiga tillväxtproblem, men möjligen har dagens nya situation nu skapat nya möjligheter i detta viktiga avseende.

På den mer inhemska fronten kan noteras att OECD:s organisation för utvecklingsfrågor DAC i dag publicerat en omfattande granskning som ger med beröm godkänt till svensk biståndspolitik snart sagt i varje avseende.

Och det gäller faktiskt också när det gäller de principer för avräkning av kostnader mot biståndsramen som ju Ekot försökt göra affär av under de senaste dagarna.

I kväll ger Portugals president svarsmottagning efter gårdagens statsbankett på Slottet, och i morgon blir det för min del regeringssammanträde innan jag styr iväg i riktning Dubrovnik och olika överläggningar där.

Energipolitik står på agendan där, men det kommer också art handla om olika frågor om utvecklingen i regionen i stort.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: