Obama, Rouhani och Reinfeldt

NEW YORK: Generaldebatten i dag har, som väntat, dominerads av USA:s och Iran:s respektive presidenters inlägg.

Att jämföra dem med varandra är inte alldeles lätt.

Bägge var formulerade med utgångspunkt från respektive lands politiska tradition, och hade nog bägge en tanke inte minst på den inhemska publiken.

President Obama gjorde en sympatisk och bra genomgång av den amerikanska politikens utmaningar i främst Mellersta Östern. Av den omtalade s k ”pivot to Asia” var det inte lätt att se några svår. Verkligheten har dikterat att agendan blivit en annan.

Tyngdpunkten låg på dels en tydlig öppning till Iran och dels ansträngningarna för att få till stånd en lösning mellan Israel och Palestina.

Möjligen hade jag hoppats att han skulle ha varit lite mer konkret också när det gäller ansträngningarna för en politisk lösning i Syrien, inklusive stöd till Lakhdar Brahimis ansträngningar.

Men öppningen till Iran var tydlig.

Jag tror knappast det har inträffat tidigare att USA:s president nämnt att landet varit inblandat i att avsätta en vald premiärminister i Iran, eller att han referat till den iranske högste ledarens tydliga religiösa förbud mot kärnvapen.

President Rouhanis anförande framfördes med iransk politisk och kulturell retorik, men undvek allt det som tidigare varit provokativt och oacceptabelt, och refererade uttryckligen till den öppna handen i President Obamas tal några timmar tidigare.

Hur detta kommer att utvecklas vidare återstår att se, men de lika försiktiga som tydliga öppningarna i dag var i alla fall viktiga.

Det kommer att krävas öppen och konstruktiv diplomati från bägge sidor under de kommande månaderna.

I övrigt har dagen inneburit den ena statschefen efter den andra innan Fredrik Reinfeldt alldeles nyss nu på kvällen blev den första regeringschefen på talarlistan.

Inte minst återkom han till det tema om kvinnors rättigheter som han ju koncentrerade sig helt på när han senast framträdde inför FN:s generalförsamling.

Och hans tal kommer jag självfallet att twittra länk till så fort som möjligt.

Men min dag har också inneburit serier av olika bilaterala möten och självfallet löpande kontakter med mina olika kollegor från EU-länderna här.

Tillsammans satt vi ner en timma med också Catherine Ashton för att utbyta informationer och bedömningar om de olika utmaningar FN och vår diplomati står inför just nu.

Och morgondagen kommer att innebära mer av olika bilaterala möten bl a med Afghanistans utrikesminister Rassoul och Irans dito Zarif.

Bägge blir intressanta.

Viktigt blir också mötet på eftermiddagen med den s k AHLC-kommittén som koordinerar den internationella hjälpen till Palestinas statsbyggande.

Men lite utflykter utanför huset blir det också.

Tillsammans med Fredrik Reinfeldt träffar jag biträdande chefen för IMF David Lipton, och i sedvanlig ordning sitter jag ner en timma med Henry Kissinger för att höra hans syn inte minst på de utmaningar USA står inför just nu.

8 Responses to Obama, Rouhani och Reinfeldt

 1. Visste du att tankeverksamheten ar mangfalt battre om de man talar med ror sig, d,v,s. gar omkring.
  Det ar viktigt, viktigare viktigast att inte sitta ner nar man pratar med folk.
  Det har tydligen med cirkulation att gora, i dubbel bemarkelse.
  Alla sammantradesrum borde ha rullband, eller stresstest som det heter.
  Du naste uppdatera kommentarer sa folk vet var du far alla bra ideer fran!

  ”New York, New York, Some come to visit some come to stay” Minns du den sangen?
  Bra bild du tog fran fonster ner mot gatan i N.Y.
  Som att bo i en kartong eller lada.

  Tvattar du dina hander efter alla dina handskakningar?

  En hemsk kultur i och for sig att man kastar ut en extremitet som fastnar i ett annat skin for 3 sekunder.
  Eller kysser en svettig kind…. Yak!!!!!
  http://www.unitednation.homestead.com/

 2. oppti skriver:

  Förhoppningen väcks när USA förbättrar relationen med Iran och Ryssland. Det är indirekt en väg mot en lösning i Syrien.

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Intressant att Henry Kissinger fortfarande är på mattan efter fyllda 90.
  Ställer han några frågor?

 4. pointcircle skriver:

  En synnerligen nyttig referat av det som pågår i UN/NY just nu. En varm tack till CB, om detta. I Finland pågår just nu en diskussion om diverse saker avs. Nokia, Marimekko samt Guggenheim.

  Jag anser att Obama år på rätt väg och det är bra att han medger och reagerar till att verkligheten ser annorlunda ut än för några år sedan avseende utvecklingen i Asia vis-à-vis Mellersta Östern. Det gäller för USA också att fokusera på en förnuftig användning av landets resurser samt ansvarstagande av olika parter (t ex de asiatiska länderna).

 5. claudius49 skriver:

  För den som önskar ta del av de båda presidenternas tal i oförskuret skick (icke tvättade av media) rekommenderar jag israeliska Haaretz, som tillhandahåller de fulla texterna till båda presidenternas tal, plus tidningens egna kommentarer.

  President Obamas tal kan som alltid hämtas på Vita Husets hemsida, http://www.whitehouse.gov/ briefing room/ speeches and remarks.

 6. Ar det sant att du ar ute och cyklar, som Svenska Dagbladet sager?
  http://www.sjolanders.homestead.com/
  ”Jag ber om urskakt pa Sveriges vagnar” -Beatrice Ask.
  Sa hon kan be om ursakt for Staten?!
  Da kan ju Justitieministern batala skadestand ocksa!
  Underliga manniskor!!!
  De verkar sanslosa bada tva dar de sitter i sina lador.
  http://www.turesjolander.com/2013.html
  Lana dem din cykel!

 7. nubbe skriver:

  Snart är den kristna minoriteten utplånad i mellanöstern……..

  Valobservatörer stoppade av KRG
  ASSYRIEN Under lördagen hölls val till lokalparlamentet i Norra Irak. Samtidigt kommer rapporter om valobservatörer som har stoppats från att övervaka valet i assyriska områden och bybor som vädjar om hjälp.
  Valet till lokalparlamentet i Norra Irak hålls var fjärde år. De politiska partierna i området tävlar om 111 platser varav elva är reserverade för minoriteter.

  Organisationerna Assyria Council of Europe, Jubilee Campaign, Assyriska sällskapet i Holland och Unrepresented Nations and Peoples Organisation (UNPO) ansökte hos Iraks valkommission (IHEC) och fick tillstånd att övervaka valet. Två dagar innan valet fick grupperna beskedet att KRG inte tillåter de att agera valobservatörer utan att ge någon närmare förklaring. Direktören för Jubilee Campaign i Holland, Peter Bronsveld, har uttalat stark kritik mot KRG:s agerande.

  Samtidigt har företrädare för den assyriska småstaden Mangesh i Norra Irak skrivit ett öppet brev där de anklagar de kurdiska partierna för tvång att rösta på vissa kandidater och att de inte får bli medlemmar i de politiska partier de vill.

  Assyrierna i Irak har utsatts för valfusk under varje val i Irak sedan Saddams störtande. Lokalvalen 2001, valen i januari och december 2005, likaså under valen 2009. Det mest uppenbara valfusket ägde rum den 30 januari 2005 när kurdiska styrkor och tjänstemän helt enkelt stoppade valsedlar och annan utrustning från att nå områden med assyrisk och yezidisk majoritet.

 8. metusalem skriver:

  Inrikes politik kan väl med fördel behandlas på annan plats. Ture Sjolander ifrågasäter om Beatrice Ask kan be om ursäkt å statens vägnar. Hon inte bara kan, utan i högsta grad bör be om ursäkt för en makalös klantighet av Skånska poliser. Även polisen måste tänka till innan man blåser på gammal förlegad rasism.

%d bloggare gillar detta: