I dag börjar stora diskussionen i FN

NEW YORK: I dag inleds så den allmänna debatten på FN:s generalförsamling.

Snart vandrar Fredrik Reinfeldt och jag från vårt hotell ner till den provisoriska byggnad där generalförsamlingen i år äger rum i avvaktan på att renoveringen av den ordinarie skall bli färdig.

Och debatten börjar som vanligt med FN:s generalsekreterare följd av Brasiliens och USA:s presidenter.

Men den talare som nog kommer att tilldra sig det största intresset i dag är Irans nye president Hassan Rouhani som anlände hit till New York i dag och som tydligt står i centrum för amerikanska medias intresse.

Att han sänder ut nya och betydligt mer försonliga signaler är uppenbart. I EU-kretsen har vi detta år sluppit de plågsamma och lätt löjliga diskussionerna om när och hur vi skall resa oss och gå under det iranska anförandet. Nu är läget helt annorlunda.

Vad detta sedan kan komma att leda till i substans återstår självfallet att se.

Viktigast i detta avseende är de nukleära förhandlingarna, och de kommer att återupptas i Geneve inom kort.

Jag skulle tro dels att det kommer att dröja till fram mot nästa sommar innan vi vet om de kommer att ge resultat eller ej och dels att förutsättningarna nu är bättre än vad de varit på mycket länge.

Men viktigt är att vi nu verkligen utnyttjar den möjlighet till kreativ diplomati som genom detta håller på att öppnas upp. Vår politik måste ju handla om att lösa konflikter – inte skapa dem.

Vad generaldebatten i övrigt kommer att erbjuda återstår att se. Fredrik Reinfeldt kommer att hålla vårt svenska anförande först vid åtta-tiden lokal tid här i kväll.

Min förmiddag här handlar om att utnyttja möjligheten till informella samtal när alla är samlade i salen för inledningen av den allmänna debatten.

Men sedan börjar serien av olika informella samtal. I eftermiddag sätter vi oss dessutom ner i kretsen av EU:s utrikesministrar för att diskutera gemensamma frågor vi arbetar med här.

Då kommer alldeles säkert Syrien att vara i fokus.

Så var också fallet när Fredrik Reinfeldt och jag träffade generalsekreterare Ban Ki-moon uppe på 38:e våningen i det nyrenoverade FN-huset i går eftermiddag.

Han tackade för de olika insatser vi gjort när det gällt att hjälpa med FN-inspektionerna, och vi sade att vi självfallet är beredda att ställa resurser till förfogande för det arbete som nu förestår när det gäller att förstöra Syriens innehav av kemiska vapen.

2 Responses to I dag börjar stora diskussionen i FN

 1. Vi ar ju egentligen ”vi” allihopa, eller?
  Alla dessa individer borde utga fran detta enkla faktum.

  Programmeringen av sadana har ”stora samtal” bor inte fa designen av olika grupper definerade som vi utrikesministrar eller vi i Europa eller liknande avstyckningar.
  Det skapar direkt distans och misstanksamhet mella dessa lager.
  Din rapport ovan lases med storsta sakerhet av alla de som sammantraffar och dessa i sin tur gor samma forhandsuttryck i skrift eller tal av tillhorighet i den ena eller den andra eller den tredje gruppen av de samlade for att just diskutera det alla bor hoppas ar eller borde vara gemensamma losningar till globala utvecklingar.
  Balansen gar forlorad om det minsta negativa andningar forekommer innan dessa moten. Forutsattningarna gar redan forlorade genom att visa en sarskild farg av bundsforvanter och tillhorighet innan allmanna och aven de informella samtalen paborjas.
  De informella samtalen borde egentligen inte fa forekomma dessutom. De blir bara sedda som snack under bordet eller snack i hemlighet.

  Har som i andra globala sammanhang borde detta pokerspel omprogrammeras.
  Ni borde alla ta upp just denna fraga som huvudpunkt for att ”vi” alla skall kanna oss likvardiga, som jag formodar ar huvudsaken med FN s mest elementara funktion.
  Det kanske blir som ett slag i ansiktet for ett antal medlemmar, med det far alla ta.

  Baksnack och gruppkupper pa plats ar mycket illa sett.
  Jag ser ingen demokrati i denna obsoleta programeringsform med dessa omfattande moten som standigt sker efter samma gamla mallar.
  Alla ar ute efter nagonting for en personlig vinning. Lite second hand bilhandlar mentalitet.
  Yak!

 2. Hallo!!!!! E de nagon dar och granskar eller ha de blivit konstiperade?

%d bloggare gillar detta: