Visst hopp – och betydande förtvivlan

NEW YORK: Min vecka här började med en informell middag där, för första gången på mycket länge, ledande politiska företrädare för såväl Israel som regionens arabiska stater satt ner och diskuterade förutsättningarna för den fredsprocess som nu inletts.

Och alla föreföll överens om att detta sannolikt är den sista seriösa möjligheten att nå fram till den tvåstatslösning som kan ge en ny stabilitet till regionen.

Att de problem som måste övervinnas är betydande, och att den utsatta tiden är kort, är alldeles uppenbart.

Men under de år som gått har de olika problemen dissekerats ner i alla sina detaljer, och det som nu krävs är först och främst politisk kraft och vilja till de kompromisser som alla vet kommer att bli en nödvändighet.

Men middagen ägnades också den humanitära situationen i och runt Syrien och säkerhetsrådets oförmåga att ena sig om en resolution om ens detta.

Luxembourg och Australien har fört vidare den tanke om en resolution som kom ur en av våra tidigare middagar, men hitintills har framsteg blockerats av de som vill knyta den till än det ena och än det andra.

Den vägen kommer dessvärre aldrig att leda fram, men en resolution som står på egna ben med klart fokus på enbart den internationella humanitära rätten borde faktiskt kunna vinna stöd.

Men nu är kvällen sen, och det väntar en hektisk dag i morgon.

5 Responses to Visst hopp – och betydande förtvivlan

 1. I did notice you comment about ”Australien”.
  Australia now have a completely new regime, as you well know is only 12 days old.
  The foreign policy may at the moment be a bit of Vertigo and totally occupied with the returning of refugees arriving by boats at the open sea in the Indian Ocean, to Australia.
  The new regime have only one female minister, and she is the Foreign Minister.
  You may should set off some time to study this ongoing operation from another perspective as the information to the Australian people are denied.
  It is a huge and very complicated matter at this point in time and certainly a very secret operation,
  More refugees from other parts of our world may also be an additional problem.
  I hope you are updated from you own ”kiosk” in Canberra!
  This matter; ”Stop The Boats” has now existed for more than One Decade without any ”solution” in sight.

 2. Ralph Haglund skriver:

  Ännu en meningslös resolution som inte tar någon hänsyn till de internationella lagar och avtal som redan finns?

  San Remobeslutet 1922 är fortfarande internationell giltig lag, varför tas ingen som helst hänsyn till det?

  Osloavtalet, dåligt som det är, och som aldrig någonsin givit Israel något, där fick trots allt Arafat Nobelpris på att skriva under att Israel har full kontroll över area C till avslutat fredsavtal. EU bevittnade detta och gör sitt bästa för att låtsas som om de aldrig hört talas om det – varför? Israel har precis lika stor rätt att bygga i och kontrollera area C som Abbas att bygga i Ramallah med omnejd.

  Ashton har fått hundratals brev från experter på internationell rätt, som säger att hennes bojkott av judarna är direkt olaglig – hon bara flinar. Kallas inte sånt maktberusning? Hon blev noggrant omtalad att så länge detta kvarstår har ingen EU-personal tillgång till area C. Varför hon sen blir sur när beslutet verkställs vet jag inte.

  Säkerhetsrådets §242 – ej bindande – säger också att Israel ska lämna EN DEL LAND, inte ALLT LAND, när de har fått fred och säkra försvarbara gränser. De lämnade 90% när de fick fred med Egypten. Samtidigt konstateras att 1948 års stilleståndslinjer inte har ett dugg med politiska eller nationella gränser att göra, Arabvärlden krävde detta. Varför tar EU och USA inte någon som helst hänsyn till alla dessa punkter? Är det då konstigt att inget kan hända?

  Läser man därefter Fatahs Konstitution blir saker och ting än klarare. Utom för Kerry som satts på jobbet att upprepa alla Obamas misstag under hans första tjänsteår på tronen.

 3. anna.em.larsson skriver:

  Hej!

  Synd att du inte skriver mer regelbundet, det är verkligen trevligt och ffa lärorikt att lära sig om Sveriges relationer till olika länder. Intressant att läsa om olika länder från världens alla delar vilket förenar olika kulturer och syn på livet. Min önskan är mer av frihet på internet, med fler inlägg av Dina politiska uppdrag.

  Hälsning från trogen läsare

 4. maydaymaria skriver:

  By the way så håller jag med den tidigare kommentatorn, Ralph Haglund, till 100%. Kunskaper talar alltid för sej själva.

 5. Av din tystnad har jag nu forstatt att Sverige processar flyktingstrommen pa samma satt och in hemlighet.
  Det kan man alltsa forsta!
  Inte ens kostnaderna bokfors?

%d bloggare gillar detta: