Hur blåser vindarna över Jalta?

JALTA: Efter flygning från Stockholm och sedan cirka en timmes bilfärd från Simferopol över bergen och ner till kusten har jag nu anlänt till legendariska Jalta på Krim i Ukraina.

Det är inte mitt första besök här.

Den årliga konferensen här har jag besökt ett antal gånger och ofta funnit vara en värdefull plats för diskussioner såväl om Ukraina som om denna del av Europa och dess utveckling.

Och så blir det alldeles säkert i år också.

Från framför allt ryskt håll har ju varningsorden riktade mot de länder i denna region som vill gå in i ett närmare samarbete med EU blivit allt starkare, och till dessa varningsord har fogats konkreta åtgärder som jag betecknat som ekonomisk krigföring.

Ukraina är självklart det viktigaste av dessa länder, och det är inte orealistiskt att föreställa sig att spänningarna kring detta lands vägval kommer att stegras successivt inför toppmötet med det Östliga Partnerskapet i Vilnius i november.

På plats för konferensen här finns huvuddelen av den politiska och ekonomiska eliten i Ukraina, men också ledande företrädare från andra håll.

På deltagarlistan ser jag t ex namn som stått för några av de hotfullaste uttalandena från Moskvas sida i denna fråga, men här finns självfallet också EU-kommissionens ansvarige Stefan Füle.

Jag har just anlänt, men Ukrainas utrikesminister Leonid Kozhara ville träffa mig praktiskt taget omgående, och så kommer det också att bli.

Och sedan blir det middag där främst Stefan Füle och jag skall hålla anföranden om situationen i dessa frågor just nu.

I morgon förmiddag kommer så president Viktor Yanukovich också hit, och det skall bli intressant att se hur han formulerar sig.

Han har för några dagar sedan sagt att alla villkor för att underteckna avtalet med EU är uppfyllda, men vet självfallet att så faktiskt inte är fallet.

Men kvällens fortsatta diskussioner kommer säkert att ge tydligare indikationer på hur vindarna blåser i och över denna del av Europa just nu.

Och det är viktigt – bland det allra viktigaste just nu.

I övrigt visar sig Jalta från sin mest angenäma sida.

Sol, en bit över 20 grader och en ljum vind in från Svarta Havet.

4 Responses to Hur blåser vindarna över Jalta?

 1. Hur omfattande ar det Svenska ”Utriket” for en svensk utrikesminister?
  Ar det storre an EU och Amerika?
  Allt inom bekvamt synhall!

 2. metusalem skriver:

  Jalta låter intressant. Men Syrien är väl det mest akuta. Det förefaller som regimen önskar en fredskonferens. Vad önskar rebellerna? Troligen ingen som vet, eftersom splittringen är stor. Kan man hoppas på att båda parter inser att vapen inte är en lösning. Ett sönderskjutet land kan inte gagna någon.

 3. Per Fredö skriver:

  Det kommer nog ta lång tid innan ¨Ukraina blir medlem i EU.
  Carl har åtskilligt att göra i sina ansträngningar nå framgångar med ÖPP.

 4. bildterberg skriver:

  Misslyckat israeliskt försök till desinformation:

  http://81.2.216.117/eng/22/2013/09/21/503618.htm

%d bloggare gillar detta: