Blickar framåt och bakåt

STOCKHOLM: Att Gunilla Carlsson lämnar och Hillevi Engström efterträder henne kommer naturligt nog att påverka min morgondag på UD på olika sätt.

Gemensamt skall vi – också med Ewa Björling – träffa personal, tacka Gunilla och diskutera de kommande uppgifterna.

Gunilla har betytt mycket för vår politik, och hon har blivit ett mycket respekterat namn inte bara i Afrika och det multilaterala systemet utan också på många andra håll.

Ingen biståndsminister under hela den tid då en sådan post funnits i Sveriges regering har suttit så länge som Gunilla gjort.

Det har gjort avtryck.

Hillevi saknar inte tidigare erfarenhet av området, men självfallet är det en omställning från ett totalt fokus på arbetsmarknadsfrågor i går till biståndspolitiken i morgon.

Men erfarenhet från ett tungt departement är en betydande fördel i det sammanhanget.

Men morgondagen bjuder också på åtskilligt annat.

Inte minst blir det förberedelser för de närmaste resorna – mer omedelbart till Ukraina på torsdag och därefter till FN i New York den kommande veckan.

På kvällen tänkte jag sedan gå och lyssna på Lars Tobisson när han berättar om den bok om Gösta Bohman som han ju alldeles nyss kommit ut med, och som jag alldeles självklart kommer att läsa med allra största intresse.

Såväl Lars som jag arbetade ju nära med Gösta under en längre period – i mitt fall från 1973 och framåt.

Och det var en period som inte bara etablerade det borgerliga samarbete som gjorde det historiska regeringsskiftet 1976 möjligt, utan som också förde moderaterna från positionen som borgerlighetens minsta parti till platsen som dess största.

Göstas insatser var tveklöst av avgörande betydelse i bägge dessa sammanhang.

Att han dessutom var en färgstark politiker med skarpt också ideologiskt sinne tillhör självklart också saken. Han syntes i samhällsdebatten i en tid när denna var mer profilerad än vad som ofta är fallet i dag.

Så det skall bli spännande att höra hur Lars så här några decennier senare fogar samman de olika bitarna i detta både personlighetsmässigt och politiskt fascinerande och viktiga puzzel.

Det blir alldeles säkert en både trevlig och intressant afton – för några ögonblick lite borta från världens mer aktuella bekymmer.

6 Responses to Blickar framåt och bakåt

 1. oppti skriver:

  Att han därtill var dina barns morfar och din svärfar..

 2. Ralph Haglund skriver:

  Minst sagt viktigt angående palestinaaraberna:

  Låt oss hoppas på att en övergång från allmosor till arbete kan göra nytta. Hur allmosorna har hamnat syns tämligen väl på http://elderofziyon.blogspot.com/2011/07/.Ujjh4cZSVLO

  Varför inte göra något som faktiskt hade gjort nytta? Se http://tinyurl.com/chgcxc2 – direkt från Osloöverenskommelsen, där det står exakt hur man ska hjälpa palestinaaraberna att bli självförsörjande. Sverige har inte gjort ett dugg, EU och USA har inte gjort ett skvatt. Eller i mycket små portioner som inte blivit allmän information. Förstår den nya ministern vikten av arbete borde det kunna göra skillnad.

 3. Per Fredö skriver:

  Ett tips!
  Läs dagens understreckare i Svenskan, som just handlar om Lars Tobissons bok Gösta Bohman. Ett porträtt av en partiledare.
  Tobisson anser att Gösta Bohman var den främsta moderata partiledare, som partiet haft.
  Detta oaktat att han hade sina svagheter såväl politiskt som människa.
  Så något helgon var förvisso inte Bohman, men vilken politiker är egentligen det.

  Vad gäller Lars så läsa vi statskunskap tillsammas i Göteborg.
  Lars debuterade möjligen som politisk skribent när han lade fram som man sade på den tiden trebetyguppsats i statskunskap.

  Den handlade om ett av de amerikanska presidentvalen och Jörgen Westherstål utsåg mig som en av opponenterna.
  Det var förvisso lärorikt och riktigt kul.

 4. Sjalv blickar jag uppat och nerat utan att varken klattra eller sparka.
  http://www.turesjolander.com/

 5. Man kan ocksa blicka innat och utat som ger en valbehovlig visual oxygen infor ett kommande Riksdagsval.
  http://www.val2010.homestead.com/

%d bloggare gillar detta: