Om demokrati i Athen

ATHEN: Det är över midnatt i Athen, och jag förväntas lämna hotellet kvart över fem på morgonen för att hinna med de olika planen som skall föra mig hem till riksdagens högtidliga öppnande i morgon.

Så det blir nog inte mycket tid att skriva.

Men det blev en spännande och perspektivrik kväll i den närmast magiska miljön på gamla Agora i Athen – bokstavligen där demokratin föddes för mer än 2.500 år sedan.

Premiärminister Antonis Samaras talade om de utmaningar Grekland står inför i och med den ekonomiska krisen.

Och i den efterföljande debatten var det nog främst Indiens utbildningsminister Shashi Tharoor och jag som stod för de globalt optimistiska perspektiven på demokratins utmaningar och möjligheter.

Hela debatten websändes av såväl grekiska Khatmerini som globala International Herald Tribune, och det finns länk i twitter-fältet här till höger för den som vill höra vad som sades.

Något av intresse tror jag faktiskt det var.

Och sedan blev det trevlig middag – mest indisk-svensk sådan – i den behagliga temperaturen och den vackra atmosfären strax nedanför det upplysta Parthenon-templet.

Men nu är dagen till ända, och alldeles för snabbt randas en ny.

Den kommer, med all säkerhet, att innebära nya utmaningar.

6 Responses to Om demokrati i Athen

 1. Just try to imagine 7 billion foreigners making a Foreign Investment!
  How would the Democracy survive after that?

 2. Vänliga ord Carl om mitt gamla hemland men de hårda frågorna som statsminister Samaras och hans kabinett undviker att ta itu med kvarstår. Det återstår en lång väg och en mödosam process av förändringar för grekerna. Insikten har inte riktigt infunnit sig än, tyvärr.

 3. Kachina skriver:

  Vilken insikt vill du att Samarasis skall komma till? Att 99% av den här världens länders valutor kontrolleras av 13 privata finansfamiljer som därmed dikterar lagstiftningen, pengamängden och villkoren i varje enskilt land och därmed anpassa sig till detta, eller att varje land skall bestämma över mängden på sin egen valuta och självt mynta den, i mynt, sedlar eller genom ett antal siffror i Exel?

 4. bildterberg skriver:

  Kachina:
  Med den insikten om maktstrukturen i världen är steget inte långt
  till att reflektera över det häpnadsväckande upprättandet av en
  centralbank i Benghazi i mars 2011:

  http://www.thenewamerican.com/world-news/africa/item/8318-libyan-rebels-create-central-bank-oil-company

  Nästa steg i den logiska tankekedjan är konstaterandet av att
  en hel del av de libyska ”rebellerna” sedermera har dirigerats
  till att ansluta till ”rebellerna” i Syrien.

  Frågan att begrunda är:
  Finns det ett visst intresse hos de internationella bankirerna
  att ta över kontrollen över Syrien (på samma sätt som Libyen)?

 5. Da kommer ocksa fragan upp om Kadaffis son Saif fortfarande ar vid liv som aven hans kvinnliga familjemedlemmar?
  Saval som de banktillgangar som i det narmaste handlade om trillioner dollars.

 6. Kachina skriver:

  Visst bildterberg, planerna på ett världsdominerande ekonomiskt feodalvälde lades upp redan i slutet av 1800-talet och de har i ett århundrade kunnat arbeta bakom sådana kulisser som diktaturer, ideologier, religioner,……som de spelat ut mot varandra och orsakat krig, inbördeskrig,…utan att den stora massan kunnat skönja bakgrunden.

  Internet och det faktum att många länder öppnat hemliga arkiv från före 1950, har ökat medvetenheten hos den stora massan. President Eisenhowers avskedstal till nationen fick en tydligare innebörd och den insikten, tillsammans med öppnandet av hemliga arkiv, blev ”dörröppnaren” som ledde till att världen kunde se bakom kulissen.

  Men, informationen och kommunikationen på Internet har även en baksida. Diskussionsgrupper på Internet ägnar sig i huvudsak åt att skuldbelägga, utser sig till domstol över vem som är skyldig och oskyldig politiskt, samt övertolkar sina ”bevis” och skapar därmed motattacker där ”bevisen” blir konspirationsteorier, som i sig blir en ny kuliss till skydd för kärnan bakom problemen.

  Diskussionerna på Internet går nu heta om Syrien och vem som är skyldig, Assad-regimen eller rebellerna. Den diskussionen tar fokus från problemet, att nervgas har använts och att det är den gasen som måste elimineras. Jag hoppas att samarbetet mellan USA och Ryssland är början på något nytt.

  Sedan skall alla vi som låter våra känslor flöda på Internet komma ihåg att, politiker är bara människor, precis som vi, hur högt upp i hierarkin de än sitter. Människors personlighet och åsikter formas av den miljö de lever i och nu, i takt med tiden, har alltfler politiker börjat ta emot intryck från den stora massan.

  Vi bör därför tala med varandra som människa till människa, inte polarisera och inte skuldbelägga, utan att fokusera på att lösa upp kärnan till problemen som orsakar krig och polarisering.

%d bloggare gillar detta: