Borde finnas en väg framåt

STOCKHOLM: Arbetsdag hemma i Stockholm samtidigt som diplomatin kring Syrien-frågan fortsätter att utvecklas i rasande hastighet.

Dagens utveckling – innan vi lyssnar på president Obama:s tal lite senare – var främst Frankrikes tankar kring en resolution i FN:s säkerhetsråd.

De tankar utrikesminister Fabius presenterade på en presskonferens i dag på förmiddagen var viktiga, och borde kunna tjäna som utgångspunkt för en konstruktiv diskussion i säkerhetsrådet.

Elementen har ju funnits tidigare.

Tanken på att ge Internationella Brottsmålsdomstolen ICC mandat när det gäller användningen av kemiska vapen den 21 augusati hade vi ju med i brevet från NB8-gruppens utrikesministrar i Visby för mer än en vecka sedan.

Och tanken på krav på Syrien att ge upp sina kemvapen till internationell kontroll och destruktion diskuterade vi ju i EPP-kretsen av utrikesministrar i Vilnius i lördags och konkretiserade sedan i ett uttalande av ordföranden i Europaparlamentets utrikesutskott Elmar Brok.

Och det är dessa två förslag som är kärnan i det franska förslaget.

Problemet kommer att ligga i formuleringar med hänvisning till FN-stadgans kapitel 7, vilket av Ryssland kommer att ses som ett indirekt sätt att få mandat för flyganfall mot Syrien.

Om den hänvisningen är en nödvändighet eller ej kan diskuteras, men om god vilja finns på bägge sidor borde det gå att finna konstruktiva lösningar på denna fråga.

Någon form av mekanism för att övervaka tillbakadragande och övertagande av kontroll borde rimligen skapas, och rimligt är att detta sker inom FN-systemets ram.

En möjlighet kunde ju vara att ge en sådan FN-mekanism ett mandat som går tillbaka på stadgans kapitel 7. Men alldeles säkert finns det också andra möjligheter.

Mycket av vägen framåt kommer sannolikt att skisseras av president Obama senare i kväll.

Men viktigt är att det nu finns såväl ett allt bredare stöd för att avvakta FN:s inspektörer som för en diskussion i FN:s säkerhetsråd som syftar till kontroll och destruktion av Syriens kemiska vapen.

Och då borde det finnas en väg framåt.

För min del blir det i kväll middag här på UD med framför allt de internationella deltagarna i det seminarium till Anna Lindhs minne som vi arrangerar i riksdagen i morgon förmiddag.

Det är jag som utrikesminister och Mona Sahlin som ordförande i minnesfonden som står värdar.

En lite ovanlig, men i detta sammanhang högst naturlig, kombination.

12 Responses to Borde finnas en väg framåt

 1. En minnesmiddag och lunch kunde ju hallas 2 ggr om dagen varje dag, for alla de hundratusen manniskor som mordas i dessa lander som Syrien, Kenya… you name it – varje dag.
  Borde finnas en sadan vag ocksa!

 2. claudius49 skriver:

  Idag, 11 september, har President Obama hållit sitt tal till Kongressen, till President Assad, till President Putin och till världen i övrigt. Kommentatorer i media tycks andas ut, ”det finns kanske en väg ut ur den låsta situationen”. En win-win-situation! Eller?

  Möjligt resultat så långt: Assad ger upp de politiskt oanvändbara kemiska vapnen, Obama behöver inte anfalla, Putin får sälja mer vapen till Assad och får tills vidare behålla sin flottbas i Syrien.

  Och framför allt: Assad kan fortsätta kriget mot det egna folket, med ”konventionella” vapen.

  Förlorarna: Det syriska folket.

  Vad kan i ett sådant läge FN, USA, Frankrike eller någon annan göra?

 3. Kachina skriver:

  Trots att spänningarna ikring Syrien minskat något i och med de diplomatiska möjligheterna, fortsätter flyktingströmmen från Syrien att öka.

  Kanske vi svenska folket borde sätta press på EU-länderna istället för att gräla i vår lilla gryta när det gäller invandringspolitiken. Ut på gator och torg. Låt övriga Europa veta vilka fega kräk de är och kräv en central samordning där flyktingarna fördelas över samtliga EU-länder.

  http://www.expressen.se/nyheter/malmstrom-ar-klart-att-jag-blir-forbannad/

 4. claudius49 skriver:

  Tillägg: Vita Huset lägger ut Presidentens tal (alla!) på sin hemsida, under ”Briefings and Remarks”. Utöver Barack Obamas tal (10/9) har man också lagt ut ett mer omfattande dokument av National Security Advisor Susan E. Rice, (9/9), som nog ger en mer heltäckande bild av hur problemet Assad och Syrien uppfattas av USA:s politiska ledning.

 5. Bo Persson skriver:

  Det är en framkomlig väg om alla goda krafter samverkar. Men rebellerna måste givetvis också lämna ifrån sig sina förråd av sarin och andra giftgaser.

 6. Proposal to Nobel Prize 2013.
  ”Vagen Framat”

  Invent a nerve gas that can make the whole world population happy for ever, and I’ll bomb the whole planet today, indiscriminately.

  Proposal to Nobel Prize 2014:
  Everybody get it!
  http://www.unitednation.homestead.com/

 7. Kachina skriver:

  ANGÅENDE PUTINS BREV TILL USA:s FOLK

  Visst, jag gillar absolut Putins väl valda ord, men jag köper aldrig ett helt paket. För den här tiden, är detta ett historiskt dokument. Sedan får vi se om Putin själv kan leva upp till dem i framtiden, men dokumentet i sig torde nominera honom till fredspriset.

  Vad man skall tänka på är att ingen kan bevisa till 100% vem/vilka som använt kemiska vapen i Syrien. I det här läget är det inte heller frågan, det är något för domstolen i Haag, utan här gäller att kemiska vapen använts.

  Assad har erkänt innehav kemiska vapen och på mycket goda grunder kan vi anta att han inte har kontroll över alla lager, vilka som har/hade tillgång till dem och hur underlydande som har tillgång hanterar dem. Vi kan inte heller veta om de syriska befäl och soldater som bildade FSA hade kunskap och tillgång till Assads lager när upproret startades.

  Därför är enda möjliga utvägen att lämna över det lager han har till FN, samtidigt som FSA granskas minutiöst. Eventuella kemiska vapen i deras ägo kan inte uteslutas av FN.

 8. […] händer nu? Det diplomatiska arbetet kommer intensifieras. Utrikesminister Carl Bildt skriver att ”det nu finns såväl ett allt bredare stöd för att avvakta FN:s inspektörer som för […]

 9. demiwotan skriver:

  Tycker det har varit väldigt lärorikt att följa händelsernas utveckling vad gäller Syrien. Det är USA och Ryssland som har inflytande medan Storbritannien spelar i B-serien. Vore det inte för språket, engelskan, så skulle det märkas än mer.

 10. Kachina skriver:

  KERRYS GRODA, VAR TYDLIGEN EN PADDA.

  Någonstans hade några ord fått fäste i Kerrys huvud och när han blev ställd, inte kunde hitta ett förberett svar vid presskonferensen i London, trillade de orden ut ur hans mun.

  Washington förklarade genast att det var en groda, men grodan förvandlades av det kollektiva medvetandet i världen till en politisk plattform, till glädje för jordens alla människor.

  Bland Europas politiker började genast tävlingen om vem som skulle kunna höja sin prestige genom att ta åt sig äran av att ha ”sått fröet” i Kerrys undermedvetna och därmed avslöja ytligheten i Europas politik.

  Det är för oss, vanligt folk, era presumtiva väljare, fullständigt ointressant hur orden/tanken fastnade i Kerrys undermedvetna. Det viktiga var att orden trillade ut ur hans mun, precis vid det tillfället. Det gav världen hopp.

  Kerrys yttranden därefter är verkligen nedslående eftersom de, tillsammans med Frankrikes utrikesministers yttranden, tydligen går ut på att riva den politiska plattform som grodan förvandlades till.

  Vi litar inte på Syrien, säger Kerry. Tja, vem ur världens ca. sju miljarder människor som lever i den vardagliga verkligheten litar på USA ? Den frågan borde Kerry verkligen ställa sig själv och själv tänka fram ett välgrundat svar.

  USA och deras partners kan själva ha kvar hotet om repressalier i det fall Assad inte håller vad han lovat, men Frankrike kräver att säkerhetsrådet skall ta beslut enligt artikel 7, vilket innebär att säkerhetsrådet gemensamt förbinder sig att vidta repressalier om Assad inte håller sitt ord.

  Det vet vi alla som lever i verkligheten, att det aldrig kommer att godkännas.

  Intrycket vi får är att Kerry försöker skjuta sin egen groda i sank och därmed förinta människors hopp. Vi, det kollektiva medvetandet, får intrycket att kriget är avsiktligt planerat, att det inte kan hejdas och att Kerry själv inte vill ta tillvara den fredliga väg han själv skapat ur sitt eget, icke programmerade undermedvetna.

 11. alla bilavgaser dodar mangfallt fler barn i varlden, for att namna EN av alla dessa dodande gaser…
  gas som gas, barn som barn.
  ”han har” och andra har

 12. metusalem skriver:

  Visst, Putin har en duktig talskrivare och har dessutom frimodigheten att försöka lura amerikanerna att han är vår tids fredsapostel. För alla oss som läst ”mannen utan ansikte” bekräftar detta oblyga framträdande vad vi inhämtat i denna upplysande bok.

%d bloggare gillar detta: