Skifte i Norge – och ny öppning om Syrien

STOCKHOLM: Så får då Norge en ny majoritet i Stortinget efter ett val som reducerade dagens rödgröna regeringskoalition till 72 mandat och gav den icke-socialistiska oppositionen hela 96 mandat.

Och efter middag om helt andra saker har jag följt med NRK:s valvaka intill dess att rundan med partiledare i Stortinget avslutades strax före ett.

Norges politik ligger oss nära.

Nu har Erna Solberg – som verkligen imponerat under den resa som fört fram till detta resultat – i alla fall tiden fram tills dess att regeringen Stoltenberg avgår den 14 oktober på sig att förhandla fram en ny regering och dess program.

Och trots att det finns svåra frågor mellan dem tror jag att det är klokt att utgå från att det blir en fyrpartiregering.

Och att Erna Solberg blir Norges nästa statsminister finns det i kväll ingen som tvivlar på.

Men dagen har bjudit på intressanta utvecklingar även i övrigt.

När vi diskuterade mer informellt i Vilnius i lördags var en av de tankar om Syrien som ventilerades att man skulle kräva att Syrien gav upp sitt innehav av kemiska vapen under någon form av internationell kontroll.

Det var vi utrikesministrar i EPP-kretsen som diskuterade det som en möjlighet.

Och i dag har plötsligt den tanken fått vingar.

Ett ryskt utspel i den riktningen har gjorts, FN:s Ban Ki-moon har uttalat en del tankar som pekar i samma riktning och president Obama har sagt att allt detta är ”potentiellt positivt.”

Och jag passade tidigt på att i positiva ordalag kommentera det som Ban Ki-moon sagt i frågan.

Misstanken ligger självfallet nära att detta bara är ett sätt att vinna tid och förvirra bilden, inte minst mot bakgrund av en amerikansk situation som ju inte är alldeles enkel för presidenten.

Men det hindrar inte att jag tror att det är viktigt att frågan prövas seriöst.

I den version som Ban Ki-moon antydde framstår tanken inte som helt orealistisk, även om den skulle kräva betydande internationella insatser förutom det självklara att den syriska regimen aktivt och tydligt måste samarbeta.

Och i med att den då självfallet skulle vara förankrad i FN:s säkerhetsråd skulle den möjligen kunna tänkas vara inledningen till en vidare politisk process med viktig roll också för Ryssland och Iran.

Men verkligheten är självfallet den att ingenting är möjligt om inte hotet om också andra insatser kvarstår. Trots de reservationer vi kan ha har vi ett tydligt intresse av att president Obama får det mandat av den amerikanska kongressen som han har begärt.

Med ett sådant mandat i ryggen finns det i alla fall en viss möjlighet att tvinga fram en process som skulle kunna leda till ett bättre resultat än vad som skulle bli fallet om president Obama tvingades använda sig av det.

Allt detta är dock bara spekulationer grundat på ett antal tankar som plötsligt fått vingar under dagen.

Ett dygn framöver kan situationen åter ha förändrat sig.

Men dagen visar ånyo hur dynamisk den situation vi nu är i har kommit att bli, och hur klokt det är att hantera den steg för steg med klar blick på vad vi vill uppnå – få bort hotet om kemiska vapen, ställa de ansvariga för användningen av dem till ansvar och bereda vägen för en politisk process som minskar lidandet och dödandet i dess helhet.

Kommer detta att vara möjligt?

Omöjligt är det kanske inte.

8 Responses to Skifte i Norge – och ny öppning om Syrien

 1. Have you considered the credibility in President al-Assad’s comments on Charlie Rose the other night. He stated to the American people to propose no intervention because of the possible outcomes. The leader stated ”If you strike somewhere, you have to expect repercussions somewhere else,” he said. ”It may take different forms, direct and indirect. Direct when governments want to retaliate, and indirect when you are going to have instability and the spread of terrorism over the region that will influence the west directly.” How do you feel the United States should move forward? Do we take this seriously or is he trying to scare us to believing he is the only source of control for the country. Do you see a Kennedy-Khrushchev sort of scenario or a Bush-Hussein? I personally believe our President was taking a page out of President Kennedy’s book on that Saturday he address our nation. He put our military into position to show we are ready but is waiting for congressional approval [He is the President in a democracy and turning to the representatives for approval was a smart and constitutionally friendly move] and this also gave the regime time to figure out a diplomatic strategy. I acknowledge our nations views are vastly different so I would like to get an opinion from someone with different viewpoints. Thank you.

  Swedish:
  Har du tänkt på trovärdigheten i president al-Assads kommentarer på Charlie Rose häromkvällen. Han uppgav att det amerikanska folket att inte föreslå ingripande på grund av de möjliga resultaten. Ledaren sa ”Om du slår någonstans, måste du räkna med konsekvenser någon annanstans”, sa han. ”Det kan ta olika former, direkta och indirekta. Direkt när regeringar vill hämnas, och indirekt då du kommer att ha instabilitet och spridningen av terrorism över regionen som kommer att påverka väst direkt.” Hur tycker du att USA ska gå vidare? Tar vi det här på allvar eller försöker han skrämma oss till att tro att han är den enda källan till kontroll för landet. Ser du en Kennedy-Chrusjtjov slags scenario eller en Bush-Hussein? Jag tror personligen vår president tog en sida ur president Kennedys bok om att på lördag han ta itu med vårt land. Han satte vår militär i läge att visa att vi är redo men väntar på kongressens godkännande [Han är ordförande i en demokrati och vänder sig till företrädare för godkännande vilket var en smart, konstitutionellt-vänliga drag och detta även gav regimen tid att räkna ut en diplomatiska strategi.] Jag vet att våra nationer syner är väldigt olika så jag skulle vilja få ett yttrande från någon med annan synvinkel. Tack.

  -Benjamin Scott (Minnesota, USA)
  http://www.ammerman.blogg.se

 2. The storage of nerve gas is not hidden in ONE single place, it is hidden in the brains of a number of malicious people, in many nations.
  Removal and destruction of such an abstract liquid under the Current High Risk, equally abstract conditions…
  Do I need to say more?

  This is not an option, at this point in time!
  It is Not!!
  Unfortunately, there is no other options either, on the table.
  ……..?

  This is not a ”gig” for the fire brigade nor is it a job for the politicians, and armed forces anywhere.
  Negotiations between the devils shall be the ONLY way to close this chaos, for now.

 3. oppti skriver:

  En lösning utan attack vore värt ett fredspris, speciellt om det följs upp med förhandlingar.
  Rebellerna har valt fel sällskap för att vara en självklar allierad till den goda sidan och Assad har gjort sin sida till en avskydd partner.
  Alltmedan Syriska folket lider.

 4. nubbe skriver:

  Vad som borde vara möjligt är att på något sätt skydda den kristna minoriteten. Fattar inte att du inte reagerar och debatterar detta problematik då det i högsta grad berör Sverige. Resultatet av detta kan man direkt se i Södertälje och den problematik som den skapar för kommunen. De kristna VILL INTE fly från mellanöstern men blir tvungna på grund av förföljelse. Ingen politiker verkar bry sig om detta vilket är väldigt märkligt. Är de kristna mindre värda än den muslimska eller judiska befolkningen i mellanöstern? Så fort man kritiserar islam eller på något sätt ifrågasätter denna religion så blir det nästintill revolution och flaggor bränns. Sedan får väst be om om ursäkt för annars hotas man av olika repressalier. Så min fråga kvarstår som det har gjort alltsedan Irak kriget, varför nämner du inte de kristnas situation i mellanöstern och vad är lösningen. Ska vi verkligen tillåta en utrensning av de kristna?

  Publicerat den 9 september 2013 i Fria tider

  Rebeller tvingar syrianer konvertera till islam

  SYRIEN. Jihadister med nära samarbete med den terroriststämplade organisationen al-Qaida har intagit Syriens äldsta kristna stad och tvingar nu invånare att konvertera till islam under hot om avrättning.

  Den muslimska rebellrörelsen Jabhat al-Nusra med nära kopplingar till al-Qaida intog tillsammans med Qalamons befrielsefront igår Syriens äldsta kristna stad Maaloula, 56 kilometer norr om Syriens huvudstad Damaskus.

  Staden är en av få platser i vilken det fortfarande talas västarameiska, samma språk som Jesus ska ha talat. Staden är även med på UNESCO:s världsarvslista. Av ortens idag omkring 5000 invånare är majoriteten kristna.

  Enligt den rebellkontrollerade informationsbyrån Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter så är det omkring 1500 rebeller inne i staden. Maaloula hade fram till förra veckan inte drabbats av striderna i inbördeskriget. Men i onsdags kom kriget till staden då en jordansk självmordbombare detonerade en bilbomb till en av tillfarterna. Några regeringssoldater dödades och rebeller körde in i staden i ett tjugotal pickuper.
  Regeringssoldater drog sig ur staden när allt fler muslimer marscherade in i staden. Armén omringar nu staden och kontrollerar tillfarterna, uppger informationsbyrån.
  En invånare uppger att rebeller, många med skägg och skrikande allahu akbar, attackerade kristna hem och kyrkor när de kom in i staden.
  – De sköt och dödade folk. Jag hörde skottlossning och sedan såg jag tre kroppar som låg i mitten på en gata i de gamla kvarteren i staden, sade invånaren på telefon, enligt AP.
  Han sade vidare att kyrkan Demyanos sattes i brand och att två andra kyrkor plundrades.
  De flesta beväpnade jihadisterna uppges vara främlingar. Han hörde på dialekterna att de kom från Tunisien, Libyen, Morocko och Tjetjenien.
  En annan kristen invånare berättade att kristna hade blivit tvingade att konvertera till islam. Muslimerna hotade dem och sade: ”Antingen konverterar ni till islam eller så halshugger vi er”.

 5. Well, I have to say, it i is better to be a second class citizen of Australia than to be a Persona Non Grata citizen in Sweden!
  You know what I mean!
  http://www.turesjolander.com/2013.html

 6. Bo Persson skriver:

  Givetvis måste även rebellerna lämna in sina arsenaler av kemvapen. Men förslaget öppnar en väg som borde vara framkomlig under FN-övervakning.

 7. Kachina skriver:

  Glädjande att Kerrys s.k ”groda” förvandlades till en diplomatisk plattform som har goda möjligheter att få stopp på användandet av kemiska stridsmedel i kriget.

 8. Per Fredö skriver:

  Det blir mer och mer blått,, nu även i grannlandet Norge och med svensk<a moderater som inspiratör.
  Hoppas Norge minskar på sin protektionism.

%d bloggare gillar detta: