Vilnius, Riga och Jurmala

JURMALA: Det blev ett mycket annorlunda informellt möte med EU:s utrikesministrar i Vilnius i dag, men ett mycket bra sådant.

USA:s utrikesminister John Kerry hade bett att få komma förbi för att ytterligare koordinera arbetet med en fredsprocess mellan Israel och Palestina.

Och det välkomnade vi självfallet. Vårt stöd för hans insatser är mycket starkt.

Men efter det att vi diskuterat olika aspekter av detta – en viktig diskussion – var det naturligt att det var situationen i Syrien som var i fokus.

Och det blev en både lång och viktig diskussion.

Sammanlagt satt vi närmare fyra timmar i ett öppet meningsutbyte med John Kerry kring detta.

Visst fanns det lite olika perspektiv i diskussionen, men detta var transatlantisk dialog när den är som bäst.

Mot slutet av vårt möte bad vi Catherine Ashton att i ett uttalande sammanfatta alla de gemensamma element som finns mellan oss utrikesministrar i EU när det gäller situationen i Syrien.

Och när hon lade fram sitt förslag till vad hon skulle säga var det inte svårt att få uppslutning. Diskussionen hade fört oss alla närmare varandra.

En viktig punkt nu var vårt stöd till FN:s inspektorer och vår vilja att se deras slutsatser diskuteras av FN:s säkerhetsråd.

Och på denna punkt – som vi ju diskuterade också med president Obama i Stockholm – är det mitt bestämda intryck att utvecklingen tydligt går i vår riktning.

En viktig del i våra diskussioner var också hela den problematik som kan sammanfattas i ”dagen efter”.

Farhågan för vad som händer med den politiska processen.

Farhågan för att striderna blir än värre med de humanitära konsekvenser detta medför.

Farhågan för konsekvenserna på sikt av åtgärder som uppfattas som icke folkrättsligt korrekta.

Ingenting av detta skall tas som intäkt för att vi inte skall reagera starkt mot användningen av kemiska vapen.

Men vi har en skyldighet att bedriva politiken också i det lite längre och vidare perspektivet.

Från Vilnius blev det så ett snabbt hopp till Riga för att med Estlands president och mina kollegor från Polen och Lettland vara med i den avslutande diskussionen på årets Riga-konferens.

Också här blev det en blandning av mer långsiktiga europeiska strategiska perspektiv och den omedelbara situationen i Syrien och vad vi kan göra.

Sammantaget blev det en mycket bra diskussion som lämnade mycket att tänka på.

I kväll har vi så suttit här ute i vackra Jurmala för diskussioner om situationen i södra Kaukasus och Georgien med bl a det senare landets premiärminister Ivanishvili.

Vi har ju träffats någon gång tidigare för denna typ av mycket öppna diskussioner i en mindre krets.

Våra budskap om respekten för rättsordning och demokrati har varit lika tydliga som vårt stöd för Georgiens aspirationer när det gäller samarbetet med EU.

Och om att det första ju är en förutsättning för det senare.

De diskussionerna kommer säkert att fortsätta genom kvällen.

I morgon förmiddag bär det så tillbaka till Stockholm igen.

16 Responses to Vilnius, Riga och Jurmala

 1. @carlbildt
  Det är dags att ta titt på katastrofsituationen för kvinnor i Sverige.
  Kvinnliga jämställdhetslagar i landet gäller infödingar och är ”ett hårt slag mot ungdomar och invandrarkvinnor”, som tvingas försörja kvinnliga EU-byråkrater på Arbetsförmedlingens tvångs-arbetsläger. Det är dags att jämställa utländskt födda svenska kvinnor, deras barn och svenska ungdomar med kvinnliga chefs-infödingar.
  Moder Swea

 2. pairis skriver:

  Man kan förstå att denna ansamling av olika möten med världens ledare runt oss och t.o.m i Stockholm har med situationen i Syrien att göra. Jag har haft lite större intresse av Putin än vad jag brukar. Plötsligt pratar karln på ett sätt som känns ok. Han lyfte till och med möjligheten av att vilja attackera Syrien om det skulle visa sig att Al Assad står bakom kemgiftsattacken. Det var 5/9. Vad hände efter det? Nu säger han att om USA anfaller så är Ryssland på Al Assads sida och att de till och med kan tänka sig att ”försvara” regimen genom att anfalla USAs styrkor!!! Jag förstår mig inte på Ryssland. Är enda lösningen att tömma landet på alla dem som vill fly och ge dem fristad? Sedan kan de kvarvarande ta livet av varandra om de så vill? Mycket skrämmande! Men USA borde göra en historisk förnyelse och respektera FN. Kan man betrakta det som att i alla fall Ryssland är en del av Al Assad regimen? Putin erkänner att han stödjer Al Assad med vapen och allt. Då är han ju med och krigar!

 3. bildterberg skriver:

  Varför är det så bråttom att bomba så att man inte kan
  invänta resultatet från FN-gruppens expertutlåtande?

  http://www.voltairenet.org/article180149.html

  Att starta krig baserat på falska uppgifter är kriminellt.

 4. Kachina skriver:

  ” Låt oss vara realistiska. Vi har ett eskalerande inbördeskrig i hela Levanten. Det enda jag kan säga som skulle ha någon som helst chans att lyckas skulle vara att gå in med arméer och stanna där i 30 år och försöka bygga upp nationer på riktigt.”

  Nu talar du klarspråk, Carl. Oavsett den globala finansmaffians roulettspel mellan röd och blå, udda eller jämn, USA/EU/NATO och BRICS, gäller det att se till att kulan (finansmaffian) spelar inom rouletten (MENA- området) och inte dansar ut på det globala spelbordet.

  Vi måste tala klarspråk. Det måste till en intervention från världssamfundet, som är helt fristående från vapenindustrins och finansmaffians inflytande.

 5. Kachina skriver:

  pairis

  Tydligare sagt än jag kunnat säga. Kristallklart är att mediadrevet lever med i propagandakriget, där de totalt blundar för det faktum att det är den globala finansmaffians kula som styr politiken och är den part som spelar roulett men den mänskliga civilisationen, genom att ”ställa röd mot svart, udda mot jämnt, USA/EU/NATO mot BRICS, och därmed förväntar sig vinst.

  Risken är att kulan dansar utanför rouletten och kulan spelar över hela spelbordet (jorden).

  Därför anser jag att MENA-området måste .stabiliseras med en multinationell styrka i 30-år. Där tänker du och jag lika, Carl Bildt.

  När det gäller inrikespolitiken är moderaterna en katastrof. Hur i h-e har ni kommit fram till slutsatsen att de tillgångar och den välfärd som byggts upp av de som är nu är gamla, skall skänkas ut till era partifränder och festprissarvänner, är mig en gåta som Du Carl Bildt borde förklara för mig personligen.

 6. pairis skriver:

  Svårt att veta vad som är propaganda och vad som är riktiga nyheter nu. Ibland blir också vissa förmodade följder som ”sanningar” som alla upprepar. Nu säger man att om USA med sina allierade skulle gå hämndens väg så skulle Iran per automatik ge igen , osv som en dominoeffekt. Man undrar hur mycket detta är överdrifter och vad som skulle hända i verkligheten. Tänk att när vi tar emot människor som flyr från Syrien så gör vi en insats mot kriget och dödandet. Men om vi skulle vara med och bomba så skulle vi råka döda en och annan oskyldig också. Man kanske måste tömma hela landet för att det skall bli fred där och egentligen hela regionen! Svårt att förstå att det är därifrån som Jesus och bibeln kommer!

 7. flyktingar skriver:

  Denna dag som idag är räknar vi 2 miljoner flyktingar från Syrien och antalet ökar dag för dag. Vidare har hittills 120 000 människor dött i syriska inbördeskriget. Detta sker just nu, samtidigt som Lundin Oils agent är chef på svenska UD.

  Under Israels tillblivelse flydde 750 000 människor. 12 000 människor dog under självständighetskriget 1948-49, som araberna kallar Nakba – katastrofen. Det rörde sig närmare bestämt om 6000 araber, 6000 judar + 1 svensk prins. Samtidigt absorberade Israel 100 000-tals flyktingar, överlevande från nazi-Tysklands förintelseläger.

  Det UD sysslar med är inte antisemitism när man hetsar mot Israel. Det är bara affärer. Svenska bosättare flyttade till Minnesota USA. Där trängde man bort urinnevånarna. Idag är UD stolt över det svensk-amerikanska bandet. Ingen bojkott där inte.

  Sedan slavhandelns dagar till nazi-epoken till nu. Alltid på fel sida, samtidigt som moder Svea varje gång spelat oskuld. Det är alla andras fel utom hennes – hon som på något outgrundligt sätt alltid tjänar pengar när världen lider.

 8. bildterberg skriver:

  Kachina, menar du att den multinationella styrkan ska
  innehålla representanter även från Ryssland, Kina och Iran?

 9. bildterberg skriver:

  Kachina: ”Därför anser jag att MENA-området måste .stabiliseras med en multinationell styrka i 30-år.”

  1. Skulle Ryssland, Kina och Iran finnas representerade där?
  2. Varför så länge som 30 år?

 10. bildterberg skriver:

  Ytterligare indikationer på att gasattacksoffervideon är fejkad:

  http://counterpsyops.com/2013/09/06/footage-of-chemical-attack-in-syria-is-fraud/

  I samma artikel behandlas en massaker i Latakia som
  ”rebellerna” genomförde på morgonen den 5 augusti.
  En massgrav hittades där den 20 augusti när syriska
  trupper återtagit området.

  Kan man prata om dubbelmoral när denna massaker
  inte ens nämnts i media medan samma media är villiga
  att delta i en kampanj för att starta ett världskrig baserat på
  en massaker dokumenterad i en video med tvivelaktig
  bakgrund och underrättelseuppgifter från IDF:s 8200-enhet?

 11. bildterberg skriver:

  Skull and Bones har en historisk meritlista när det gäller
  att arrangera krig. Nuvarande representant är John Kerry

  En bild säger ju mer än tusen ord och speciellt denna
  som på ett kärnfullt sätt belyser dubbelmoralen ytterligare.
  Betvivlar att denna kommentar passerar censurbarriären.

 12. Kachina skriver:

  bildterberg

  ”1. Skulle Ryssland, Kina och Iran finnas representerade där?
  2. Varför så länge som 30 år?”

  1. JA
  2. Som polismakt. Kortare tid än det som krävdes för att få Tyskland på fötter efter WW II.

  Vad säger du nu om Assads uttalande i en TV-intervju? Sannolikt pekar det och tyska säkerhetstjänsten uppgifter på att Assad sagt NEJ till användandet av gas, men han har en egensinnig och impulsiv bror som han inte har kontroll över och dessutom ett antal milisgrupper som han inte har kontroll över. Har han inte kontroll över gasen, skall han inte ha lager av den.

  Ett sätt att undvika krig med USA-koalitionen är att tömma alla förråd och överlämna gasen till FN.

 13. Bo Persson skriver:

  Äntligen ett konstruktivt förslag, Kachina. Men givetvis bör rebellerna överlända sina innehav av sarin (och andra gaser) samtidigt. Du som är bekant med Carl Bildt borde engagera honom för att övertyga FN om att det är en framkomlig väg.

 14. Bo Persson skriver:

  Och nu har Lavrov kommit med samma förslag (www.rt.com)

 15. bildterberg skriver:

  Kachina: ”Ett sätt att undvika krig med USA-koalitionen är att tömma alla förråd och överlämna gasen till FN.”

  Ärligt talat, jag är 100% övertygad om att Assads uttalande
  är sanningsenligt av de olika skäl som framgått av mina
  tidigare inlägg. Även om jag är pessimist och tror att de
  som driver oss in i tredje världskriget inte helt självklart
  går att stoppa (med mindre än en kombinerad revolution
  och militärkupp i USA) men din idé är kanske annars den
  enda återstående möjligheten:

  http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-24022866

  Det är lätt att starta krig (speciellt, som traditionen bjuder,
  baserat på lögner) men det är svårare att förhindra krig.
  Ryssland har också insett att detta kan vara den sista chansen.

 16. bildterberg skriver:

  Kachina: Mitt svar är fortfarande under granskning.
  Under tiden kan du se det på http://bildterberg.wordpress.com/.

%d bloggare gillar detta: