FN-inspektörerna viktiga

STOCKHOLM: Efter att jag i går hade möjlighet att följa i alla fall delar av det brittiska underhusets diskussion om Syrien är det självklart att en del av dagens diskussioner handlar om konsekvenserna av det överraskande nederlaget för regeringen efter det.

I någon mening kan man kanske säga att det var en votering som Tony Blair förlorade.

Över hela debatten hängde skuggan från 2003 och Irak-kriget. Och det skall inte glömmas att den undersökningskommission som skall utreda hur man då gled in i det beslutet fortfarande inte redovisat resultatet av sitt arbete.

Men det var en sakkunnig, initierad och i många avseenden intressant debatt som fördes.

Relevanta frågor ställdes, men tydligen var det så att inte tillräckligt många ansåg att de fick tillräckligt tillfredsställande svar på dem.

Och det gör det självfallet än viktigare att vi försöker att formulera svar på de viktiga frågor som nu finns såväl om det som skedde som om de olika alternativ som kan finnas för att reagera på det hemska som hänt.

Den brittiska regeringen redovisade nu offentligt den bedömning som deras underrättelsetjänster gjort om vad som hände på morgonen den 21 augusti, och i kväll har ju USA:s utrikesminister John Kerry offentliggjort motsvarande amerikanska bedömning.

I sina huvuddrag är deras slutsatser de jag företrätt bl a här några dygn efter den hemska händelsen.

Dock innebär detta inte att FN:s inspektörers arbete inte är av stor betydelse.

Dels därför att jag utgår från att de kommer att kunna ge information om de dödliga kemiska substanser som använts. På den viktiga punkten är ingen av de bedömningar som hitintills gjorts alldeles säkra.

Och dels därför att resultat av FN-inspektioner nog har större global trovärdighet än information som kommer ur det ena eller andra nationella systemet.

Det är självfallet viktigt för arbetet med att bygga en så bred internationell koalition mot det som inträffat och för åtgärder för att få ett slut på inbördeskriget.

I morgon kommer av allt att döma FN-inspektörerna att lämna Syrien, men det kommer sedan att ta ett tag innan de noggranna analyser som måste göras av det material de samlat in kan vara klart och redovisas för FN:s säkerhetsråd.

Hur den fortsatta utvecklingen nu kommer att bli ser jag ingen anledning att spekulera kring här och nu.

Under dagen har jag haft kontakter med främst mina nordiska och baltiska kollegor, men också med EU:s Catherine Ashton och Turkiets utrikesminister Davutoglu kring de olika alternativ som kan finnas.

Våra diskussioner har inte minst handlat om möjligheten att nu få ett nytt starkt fokus på en politisk process för att få ett slut på kriget.

Att reagera på användningen av kemiska vapen är självfallet alldeles nödvändigt. Det handlar om ett allvarligt krigsbrott.

Men att om möjligt få ett slut på kriget är om möjligt än mer nödvändigt.

15 Responses to FN-inspektörerna viktiga

 1. Peter Harold skriver:

  Fråga: Har JIC redovisat källorna till de uppgifter på vilka man grundar sina slutsatser i nämnda rapport till de brittiska regeringen? Såvitt jag förstår kritiserades rapporten därför att den inte bidrog till någon ny information om skuldfrågan. Rapporten skall visst inte heller beröra de tidigare gasattackerna som härleds till rebellsidan (som enligt uppgift tar in sarin via Turkiet).

  Förutom kravet på genuina bevis för att Assad-regimen ligger bakom den senaste giftgasattacken – bevis som måste redovisas offentligt för folken som röstat på de regeringar som så ivrigt vill blanda sig in i oroligheterna med eget tyg – måste också politikerna redovisa vad de har för strategi med interventionen. Strategin måste sträcka sig längre än att ”pressa Assad till förhandlingsbordet” (för det har han ju varit villig till med tanke på Geneve-konferensen som skulle genomföras nu i höst), utan även presentera vad man tänker sig om man går så långt att man får honom avsatt. Annars blir resultatet att vi i väst får en hårdför ledare avsatt och lämnar ett krigshärjat Syrien som informellt delas upp mellan sekterna och partierna. Det vore artigt om statsmännen slutar betrakta oss väljare som lättledda får utan kritiskt tänkande. I själva verket är många oss väl medvetna om komplexiteten i Syrien- och Mellersta östern-frågan.

  By the way, slog du till på boken om ”Hallands regementes historia” vid bokbordet på Drottninggatan? ;-)

 2. Du serverar ett rikt svenskt smorgasbord med sakkunniga alternativ i din Meny:
  Lindriga krigsbrott, Allvarliga krigsbrott, Monumentala krigsbrott, Tvetydiga Krigsbrott, Urskaktliga krigsbrott, Osynliga Krigsbrott, Demokratiska Krigsbrott, Heliga Krigsbrott…
  Ditt bord flodar av godsaker!
  Huvudratten blir: Krig ar Brott.
  Efterratten: Avrattning.

  Till vem eller vilka kan ”relevanta fragor” stallas?
  Vem elller vilka skall stalla ”tillfredsstallande” svar?
  Tillfredsstallande for vem eller vilka?

  Det flesta manskliga relationer handlar om kemi, sags det, eller snarare om neurologi, bor det tillaggas.
  Du, Osama och Reinfeldt ar val lika langa sa ogonkontakten bor val fungera hyggligt pa samma niva.
  Ni kanske kunde starta ett Internationellt forskningsinstitut: http://www.spaceinthebrain.homestead.com/
  Slogans: Om alla var som oss skulle varlden vara perfekt och varldsfreden bli ett faktum.
  Alla kortare eller langre manniskor deporteras till Mars.
  Alla som ar ”sakkunniga” far medaljer och ett himmelrike.
  Alla planerade fodslar med fel DNA avbryts.
  HELA PLANETEN LYSER SOM EN SOL AV LYCKA.
  Demokrati begreppet har utvecklats till Lyckokrati.
  Alla diskussioner, spekulationer har nu upphort for all evig tid och inget nytt starkt fokus pa en politisk process ar langre nodvandigt som evig fred nu rader.

  Amen
  http://www.megamemory.homestead.com/al.html

 3. flyktingar skriver:

  Stängningen av internatskolan Lundsberg är veckans nyhet. Tårfyllda blå barnaögon när man förlorat sin skola p.g.a. nollning där somliga blåögda har utsatt andra för ”kamratlig” tortyr.

  Nästan samtidigt har hundratals brunögda arabbarn förlorat livet – ihjälgasade. Vad gör EU? Vad gör Sverige? Den mjuka vita makten, det ryggradslösa EU låter en brunögd amerikansk president göra jobbet. Agera och gemensamt ta ansvar ligger inte för de vita. Hellre gömma sig bakom andra och tårfyllt skylla ifrån sig. ”Vi visste ingenting”. ”Det var inte vi”. Den vita makten lever som den lärt sig – i Lundberg.

 4. Rulle skriver:

  När 1430 syrier omkom genom att giftig gas spreds av rebellerna så blir väl saken inte bättre av att USA mördar ytterligare 1500 syrier.

  – Eller är det skillnad på syrier och syrier bortsett från religiösa avarter?

 5. bildterberg skriver:

  Förhoppningsvis punkteras även detta försök att starta ett
  tredje världskrig. Uppgifterna från debkafile-al-Arabiya om hur
  gasattacken gick till övertygar färre och färre.

 6. ”Secret War Crimes” blir kanske huvudtemat pa G20. Baltic States kanske kan hjalpa till med en Live Cyber link till WikiLeaks i London.
  Blev djupt Gripen av att Reinfeldt tog upp fragan om EU Turkiet, Syriens grannland.
  Kungliga Tekniska Hogskolan maste bli en gaspning for Obama i detta 24 timmars sammanhang. Man maste ju sova ocksa…
  Alla relevanta samtal har sakert redan hallits dessutom. Det ar val bara fotografier som skall vidimera besoket genom svenska journalist robotar.
  Kungen bjuder pa flygburen ostkaka med Turkish Delight.
  http://www.youareinmy.homestead.com/SUNDSVALL.html

  Den har blixtvisiten kostar Staten ungefar lika mycket som den Svenska Staten harvidlag torde vara skyldig mig sedan 1996.
  http://www.turesjolander.com/2013.html

 7. Vare sig den brittiska eller amerikanska underrättelsetjänsten har presenterat några bevis, bara påståenden. Vilket underlag grundar sig deras slutsatser på? Det räcker inte med bedömningar, i det här fallet, Carl Bildt. Mer än någonsin gäller att skuldfrågan ska vara ställd bortom allt rimligt tvivel. Men jag förstår att frågan börjar bli känslig nu när det närmar sig finbesök. Inget får ju störa den goda relationen. Här gäller det att navigera försiktigt. Ordet diplomatiskt kan nog i detta sammanhang ersättas av ryggradslöst.

 8. karrman skriver:

  Världen har ett starkt intresse av att förhindra att lagren av stridsgas kommer på avvägar. Om vi inte lyckas med detta kommer gasen att dyka upp lite varstans i världen. Först i mellanöstern sedan på andra ställen i världen.

  Så länge konflikten pågår i Syrien finns denna risk. Det tragiska är att ingen hittat en mekanism för att hantera detta. Amerikanska bomber ändrar inte på detta.

  Den i dagsläget mest sannolika utvecklingen är att kriget fortsätter och med det den humanitära katastrofen. Ingen av parterna kan vinna detta krig. Iran har med Hizbollah visat att regimen inte kan falla. Saudiarabien och dess allierade har visat att de inte accepterar att oppositionen förlorar. Samtidigt stärks de extrema krafterna steg för steg och en politisk lösning blir alltmer avlägsen.

 9. Putin oppnar munnen NU!
  http://www.whitehousegov.homestead.com/2007_news.html
  Iran tiger kallt
  Israel kopierar
  En semester i Medelhavet verkar sjalvmord.
  Vad sager labbet? Vi behover 14 dagar till?
  G20 blir installt?

  Valet i Australian 07 September senarelaggs?
  Intressant att se alla landers nyhetsflode och Sveriges lilla droppe i havet.

 10. Ralph Haglund skriver:

  Flera källor har gett det mycket sunda rådet: nu när USA radat upp kanonerna i både Medelhavet och Golfen, utmana Assad, ge honom en viss tid att utlämna sitt lager av olagliga kemiska och biologiska vapen. Ledsaga honom sen till Alawiternas område och dumpa honom där. Och se för allt i världen till att inte islamisterna får makten för de är än värre mot alla oliktänkande än Assad!

  Läste att Obamas terroristvänner har bett om gasmasker i ett år, men bara fått vapen av honom.

  Kan FN upptäcka varifrån gasen kommer eller bara vilken sort?

  Kan inte FN göra jobbet ordentligt när de ändå är där. De var där när Assad hade byggt sin kärnanläggning med Nordkoreas hjälp, efter att han hade städat ordentligt efter Israels ”omöjliga” bombning – Syrien har ju så säkra gamla ryska radars, konstigt att de inte såg de israeliska planen…… Det sades samtidigt att man kände till 3-4 andra misstänkta ställen med kärnvapenaktiviteter, men FN blev inte insläppta där.

  På tal om osynliga flygplan håller Israels vapenindustri på att bygga bättre skydd för F-35 som de ska få om några år. http://www.israeldefense.com/?CategoryID=472&ArticleID=1724

  Saddam – där var många rapporter att han transporterade sina WMD via Syrien till Bekaa-dalen och inte en kotte har varit intresserad av att titta efter, får inte för Hizbollah.

 11. bildterberg skriver:

  Bildt, det är inga problem för min del att du censurerar mina
  mera informativa kommentarer. Alla sådana återfinns ändå på
  http://bildterberg.wordpress.com/. Censurens urval är kanske
  i själva verket det som är mest intressant och avslöjande
  i detta känsliga skede.

 12. Per Fredö skriver:

  Det är gott om Putin-vänner i denna blogg vid sina dåligt underbyggda kommentarer.
  Har ni inte lyssnat på Kerrys tal och sett de vidriga bilderna från denna massaker på civila, helt oskyldiga, icke stridande syrier?
  Varje användande av våld har sina konsekvenser. Vad gäller Syrien så reflektera måhända något över om de mer ä miljonen flyktigar, som lever ett vidrigt liv.
  Putin har från början sabotera alla tänkbara möjligheter få ett slut på denna konflikt och inbördeskrig.

 13. Rolf Carlsson skriver:

  Att en vidrig ledare har utfört gasattacken är ställd utan tvivel och han bör strattas. Här är en av dem (om inte filmen är fejkad) https://www.facebook.com/photo.php?v=294976200639003

 14. bildterberg skriver:

  Vad Putin kan sägas ha saboterat är väl snarast en del
  ansatser till att få igång ett världskrig.
  Här ifrågasätter han logiskt och rättframt precis det
  som Kerry (utan några somhelst bevis) påstått när det
  gäller den senaste gasattacken i Syrien:

  http://www.theguardian.com/world/2013/aug/31/syria-un-weapons-inspectors-leave

%d bloggare gillar detta: