Och nu bär det för oss alla iväg till Linköping

STOCKHOLM: Tidigt i morgon bitti lastas Sveriges samlade ambassadörer i världen in i bussar för att inleda årets s k chefsmöte med att besöka Östergötland och Linköping.

Det är en innovation, men jag tycker att det är viktigt att de på detta sätt får lite närmare kontakt med också andra delar av vårt samhälle än det man normalt möter här i Stockholm.

Och vi börjar faktiskt på Flygvapenmuseum där för att också få en bild av viktiga delar av vår säkerhetspolitiska historia.

Men regionen är ju dessutom center för viktig flyg- och rymdverksamhet som sysselsätter inte mindre än 18.000 personer och svarar för ca en fjärdedel av sysselsättningen i staden.

Den är global till sin inriktning, och har som sådan också stor både svensk och internationell betydelse.

Men sedan blir det diskussioner om olika aktuella utrikespolitiska utmaningar liksom möten med Linköpings och regionens olika företrädare, landshövdingar från runt om i Sverige liksom företagare och akademiker från regionen innan vi återvänder hem sent på kvällen.

Sedan pågår chefsmötet hela denna vecka och blir en del av två mycket intensiva veckor där vi förutom USA:s president faktiskt kommer att stå värd för inte mindre än tio besökande utrikesministrar från såväl något mindre Island som något större Brasilien.

Och mitt i allt detta skall jag till såväl Vilnius som Riga för bl a informellt möte med mina 27 övriga utrikesministerkollegor inom EU.

Så det blir en del att stå i dessa dagar.

Och något av en ”rivstart” för vår utrikespolitik efter sommaren.

Mycket kommer att stå på dagordningen under de olika diskussionerna under dessa två veckor, men omedelbart är det självfallet situationen i Syrien som dominerar.

Allt tydligare redovisar allt fler ungefär samma bedömning av vad som hände nordost om Damaskus mycket tidigt i onsdags som jag redovisat här tidigare.

Att FN:s inspektionsteam nu kommer att komma till platsen är viktigt inte minst för att det internationellt skall finnas klarhet om så mycket som möjligt vad gäller det som inträffade.

Och det är av stor betydelse för att det skall finnas så bred förståelse som möjligt för de åtgärder som möjligen kommer att vidtas som reaktion på det som skett.

Dessa måste ju ses i ett lite längre perspektiv, där det är än viktigare vad som blir möjligt och kan komma att inträffa därefter än bara den uppmärksamhet och den reaktion som en omedelbar åtgärd leder till.

Men någon alldeles omedelbar dramatik under det närmaste dygnet har jag svårt att se.

Det finns all anledning att ta hänsyn också till säkerheten för det FN-team som ju just nu finns på platsen och måste få möjlighet att slutföra sitt arbete.

15 Responses to Och nu bär det för oss alla iväg till Linköping

 1. Verkar sanslost att alla Sveriges ambassadorer i varlden ”lastas” in i bussar och att detta redovisas pa forhand genom publicitet.
  De kunde ju bli gasade ihjal allihopa.
  Vissa forutseende familjer som reser pa semester brukar ju resa i olika flygplan, olika dagar, for sakerhets skull!
  Det ar att utmana odet och kunde ses som en omedelbar dramatik, om inte annat.
  Vilka skoter var representation i alla dessa lander under tiden i handelse av emergency?
  Vaktmastarna eller stadpersonalen?
  http://www.youareinmy.homestead.com/ture_sjolander_on_line_2007.html

 2. bildterberg skriver:

  ”Allt tydligare redovisar allt fler ungefär samma bedömning av vad som hände nordost om Damaskus mycket tidigt i onsdags som jag redovisat här tidigare.”

  Jaså, det säger du, Bildt?

  http://rt.com/op-edge/us-syria-chemical-attack-974/

 3. tompasss skriver:

  Kolla denna orwellska omskrivning om att Bildt hetsar att det blir krig:

  ”Och det är av stor betydelse för att det skall finnas så bred förståelse som möjligt för de åtgärder som möjligen kommer att vidtas som reaktion på det som skett.

  Dessa måste ju ses i ett lite längre perspektiv, där det är än viktigare vad som blir möjligt och kan komma att inträffa därefter än bara den uppmärksamhet och den reaktion som en omedelbar åtgärd leder till.

  Men någon alldeles omedelbar dramatik under det närmaste dygnet har jag svårt att se. ”

  Slutcitat.

  Vi ska alltså enligt bildt förvänta oss ”åtgärder” som ”reaktion” på det som skett, dessa ”åtgärder” ska ses i ett ”längre perspektiv”.

 4. bildterberg skriver:

  Denna ambitiösa false-flag-operation är bara sista steget i en
  förberedelse för att starta ett anfall mot Syrien. Ett enda riggat
  ”bevis” vid FN-undersökningen räcker för att trigga anfallet.
  Fingret är redan på avtryckaren. Bildts prat om ”politisk lösning”
  är bara läpparnas bekännelse.

  http://www.globalresearch.ca/evidence-indicates-that-syrian-government-did-not-launch-a-chemical-weapon-attack-against-its-people/5346804

 5. Kachina skriver:

  MENA-området är en stor Moment22 situation.

  Folket i väst är emot att vår överlägsna militärmakt lägger sig i.

  Samtidigt är vi emot att regimerna och rebellerna mördar oskyldiga civila, kvinnor och barn. Ett massmord mot sin egen befolkning.

  Vi är de facto schack matt i det här spelet.

 6. Kachina skriver:

  Eller,……kanske inte vi är helt schack matt. Vi vet att nervgas används för att döda civilbefolkningen, men vi vet inte om det är en sida eller bägge sidor som använder det.

  Vetskapen om att nervgas används mot civilbefolkningen är tillräckligt för att världssamfundet skall gå i och avväpna landet, totalt. Alla skall avväpnas. Både regimen och rebellgrupperna. Det får inte ens finnas en luftpistol i landet.

 7. tompasss skriver:

  kachina

  Jaha, så om Alqaeda hade attackerat Sverige med kemiska vapen så hade du krävt att USA attackerat Sverige? Kom igen nu, tänk till en gång extra.

 8. bildterberg skriver:

  NWO (däribland dina kära internationella bankirer)
  tackar och bugar, Kachina. Repris på Irak eller på Libyen?
  Skit samma!

 9. Du, Carl Bildt, kan du presentera bevisen för oss medborgare som du representerar eller ska vi bara ta dig på ditt ord? Det finns ett antal experter som pekar på alternativa förklaringar. Vilka bevis är det du lutar dig på när du och ditt krigshetsande anhang fattar beslut för min och andra svenska medborgares räkning? Och om så vore att kemiska stridsmedel har använts, på vilket sätt rättfärdigar det en militär insats mot Syrien mer än en insats mot USA från världssamfundets sida? Gas eller drönare, för mig är det lika illa vilket som.

 10. flyktingar skriver:

  När är det dags att revidera de av kolonialstaterna Frankrike och England dikterade konstlade gränserna i Mellanöstern? Snart firar vi 100-årsjubileum.

 11. nolies skriver:

  En bra analys om det kommande anfallet mot Syrien av den alltid läsvärde Paul Craig Roberts kan man läsa om här:

  http://www.paulcraigroberts.org/2013/08/26/syria-another-western-war-crime-in-the-making-paul-craig-roberts/

 12. Find and arrest the individuals who determined and performed the gas attack.
  That apply for all crimes in our world.

  You don’t flattened a whole nation!

  Under any circumstance one have to go that way, finding the individual culprits.
  In all cases, it is all about individually malicious egomaniacs, even in our own political systems of ”democratically elected Gestapos”.

  If, the criminals can’t be traced with this new ”superior” spy system of NSA and PRISM, simply scrap that useless system for good!

  I repeat, get out of the European Union and NATO.
  Migrating to Norway may be an option!
  http://www.turesjolander.com/2013.html

 13. Kachina skriver:

  tompass, bildterberg

  Det råder väl ingen som helst tvekan om att nervgas använts mot civilbefolkningen i Syrien, vid mer än ett tillfälle. Vi vet inte om det är regimen, rebeller eller bägge sidor som använder det. Vad vi vet är att det är ett brott mot mänskligheten.

  Om detta inte föranleder en reaktion från världssamfundet, kan vi vara helt säkra på att förfarandet sprids till andra konfliktområden.
  Det som avhåller Kina och Ryssland agera är att skulden för dåden inte kan fastställas och att en reaktion kan användas som orsak till att avsätta regimen. Själva vill de inte utsättas för nervgas i sina städer och tunnelbanor och risken för att de kommer att utsättas för det en dag är uppenbar.

  Det enda som kan skapa enighet i säkerhetsrådet är att alla stormakter, på uppdrag av FN, går in och avväpnar landet, regimen och rebeller, utan att rubba det politiska läget i landet.

  De stannar kvar som polismakt och garant för att demokratiska val utförs, där det syriska folket får avgöra vilka som skall styra landet.

  Detta handlar inte om kärnvapen. Det handlar om något mycket farligare, ett massförstörelsevapen som med lätthet kan hanteras av primitiva regimer med föråldrade vapen och små terrorgruppen.

  Ryssland bör tänka på vad som händer om tjetjener får tag i det, så även Kina om oppositionella där får tag på det.

  Ingen reaktion och förfarandet sprids som ”mjältbrand” över mänskligheten.

  Som sagt, avväpna landet utan att rubba den politiska ordningen. Där skall inte finnas ens ett luftgevär tills välbevakade demokratiska val hållits.

 14. Kachina skriver:

  Världssamfundet måste visa enad front. Med sina Veton i säkerhetsrådet, skjuter Ryssland och Kina sig ”själva i foten.” Det räcker inte med missiler och 24 till 48 timmars repressalier. Det måste till en massiv markinvasion där alla säkerhetsrådets medlemmar deltar med trupp, för att TOTALT avväpna landet. Det är det enda uppdrag de har. Politiskt skall de inte lägga sig i annat än att vara garant för att demokratiska val hålls.

 15. tompasss skriver:

  kachina

  Jo du sa just att du är en krigshetsare, något mer?

%d bloggare gillar detta: