Ekonomin och Syrien i fokus

STOCKHOLM: Det senaste dygnet har regeringskretsen i sedvanlig ordning tillbringat ute på Harpsund för sedvanliga diskussioner inför hösten och det kommande året.

Som vanligt har det varit den ekonomiska utvecklingen och arbetet med statsbudgeten som stått i fokus, men självfallet kräver detta också lite av en utblick över den internationella utvecklingen.

Medan åtskilliga av de s k tillväxtekonomierna nu ser ut att gå in i en mer krävande fas, till betydande del p g a den ändrade monetära politiken inte minst i USA, ser det ju ljusare ut för den amerikanska och lite försiktigt faktiskt också för den europeiska ekonomien.

Och med stadig kurs i den ekonomiska politiken fortsätter Sveriges förutsättningar att vara relativt goda.

Men de slutsatser med i detalj som detta leder till kommer vi att återkomma till i samband med att riksdagen åter samlas inför sommaren och regeringens förslag till budget presenteras.

Vad jag skrev på denna plats i går om vad som hade inträffat i Syrien kom ju att få viss uppmärksamhet, och jag noterade att det fanns de som ifrågasatte vad jag hade för grund för den bedömning som redovisades.

Sedan dess har ju i stort sett samma bedömning redovisats från såväl London som Paris, medan man i Washington inte minst mot bakgrund av konsekvensen av tidigare uttalanden avvaktar dels större klarhet men dels samtidigt det egna ställningstagandet om vilka konsekvenser användning av kemiska vapen av den syriska regimens styrkor kommer att få.

Och jag skulle tro att man denna gång inte kommer att bara låta det passera. Det som skett kan inte få passera utan konsekvenser.

Men samtidigt kvarstår självfallet den slutsats jag också redovisade i går, nämligen att det bara är genom en politisk uppgörelse som det finns förutsättningar för att börja få ett slut på konflikten i Syrien.

Vid det här laget har den ju dock pågått så länge, och skapat så djupa sår i det syriska samhället, att inte ens en total politisk uppgörelse kommer att vara en snabb väg till stabilitet.

Sannolikheten för att Levanten blir en zon av instabilitet under betydande tid framöver, också i ett i övrigt mer positivt scenario, måste nog dessvärre bedömas vara hög.

Medan fokus under de senaste dygnen snabbt förskjutits till Syrien fortsätter regimens repression i Egypten i syfte att försvaga eller möjligen helt krossa det muslimska brödraskapet.

Ett förslag till snabbrevision av den egyptiska författningen har nu lagts fram för fortsatt diskussion, och innehåller en del förändringar av intresse.

Formuleringarna i det kan öppna för ett förbud för bl a det muslimska brödraskapet samtidigt som det, föga förvånande, öppnar upp för individer från Mubarak-erans politiska strukturer.

För min del blir det fortsatt helg här hemma i Stockholm med möjlighet att få en del arbete överstökat.

Och på måndag inleds så en ny intensiv vecka med bl a våra ambassadörer från världens alla hörn hemma i Sverige för förkovran och diskussioner.

23 Responses to Ekonomin och Syrien i fokus

 1. bildterberg skriver:

  Att ”Paris och London” har samma uppfattning som Bildt
  är föga överraskande eller sensationellt.
  Det finns andra vinklingar av det inträffade, t.ex:

  http://rt.com/news/syria-chemical-prepared-advance-901/

  Dålig timing när Youtube-postningar av händelsen kommer innan
  händelsen själv inträffat, inte sant?

 2. bildterberg skriver:

  Här är ytterligare en rapportering som pekar i riktningen mot
  att det hela rör sig om en false-flag-operation:

  http://syria360.wordpress.com/2013/08/21/urgent-facts-about-the-chemical-weapons-attack-in-damascus/

 3. tompasss skriver:

  Var är flygförbudzonen över Egypten?
  Nej just det, i Egypten står ju EU/USA bakom militär-diktaturen. Men det är helt ok att hetsa och hota mot Syrien tydligen och hitta på bevis om kemiska vapen medans allt pekar på rebellerna.

 4. Du måste ha missat att redovisa grunden för bedömningen igen.

 5. bildterberg skriver:

  ”… avvaktar dels större klarhet men dels samtidigt det egna ställningstagandet om vilka konsekvenser användning av kemiska vapen av den syriska regimens styrkor kommer att få.”

  Att tala om konsekvenser av något som om det redan vore
  bekräftat är tämligen avslöjande för hur oväsentligt det är att
  ”avvakta större klarhet” i sammanhanget. Ditt robotmässigt
  ensidiga ställningstagande tyder på att du antingen är enfaldig
  (vilket jag betvivlar) eller väldigt hårt styrd av dina amerikanska
  handledare (vilket är det mest sannolika).

 6. Om man bosatt sig i Antarctic finns inget East, West eller North, och foljaktligen inte heller termen ”Levanten” som i det narmaste kunde beskrivas eller ersattas med ordet ”Gas”.
  Ett mycket flytande begrepp m.a.o. som brukades av kolloniala monster medan den runda globen fortfarande var abstrakt och innan bollens gra substans kartlagts.
  Bara naveltittare anvander ordet ”Levanten” under 21th Century.
  Om Levanten blir en maltavla for ett atomkrig kanske termen kommer att forsvinna for gott.
  Missile command in place today in South.
  Tryggare kan ingen vara an guds lilla barnaskara…

  Leonardo da Vinci visste val inte sa mycket for 500 ar sedan. Det var val snarare sa att folk i allmanhet visste for lite. Ungefar som i dag, och 500 ar senare ocksa for den delen.
  Status Quo.
  Demokrati en ny religion. Massmedia the Tabernacle.
  Sociala medier pa sin hojd en tartgas.

  Roger Roger Roger come.
  Jag minns dig nar du som en irrande son snurrade runt i Gosta Bohmans korridorer i det da ”nya” Riksdagshuset vid Hotorget i borjan av 70-talet som en forvuxen student.

  Trogen vinner!
  http://www.sjolanders.homestead.com/
  Snart ar det valdags igen men pensionen hagrar mer.

 7. Ralph Haglund skriver:

  Nu säger de islamistiska rebellerna i Syrien, som är nån blandning av Muslimska Brödraskapet och Al Qaeda, som kommer från MB, att ”nu ska vi ta fram och använda vår gas också!” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171240#.Uhk8hpJSWvc

  Jibril Rajoub, under Abbas säger att ”hade vi kärnvapen hade vi använt det på judarna i morgon dag”, http://www.theblaze.com/stories/2013/05/13/moderate-palestinian-leader-swears-if-we-had-nuke-wed-have-used-it-this-very-morning/ Där är livlig trafik mellan Abbasland och Syrien så vad hindrar från att Abbas får några burkar gas att använda lika gärna som kärnvapen? Hur ska han annars bli av med alla judarna i area C, 7 gånger fler än araberna där?

 8. Rulle skriver:

  Efter President Obamas infantila uttalanden om att; skulle regimen i Syrien använda kemiska stridsgaser så skulle man tvingas ingripa i landets interna angelägenheter, vad det bara en tidsfråga innan rebellerna skulle administrera en sådan attack.
  Om USA, EU och Carl Bildt för länge sedan hade fördömt rebellerna hade stridigheterna redan upphört. Nu tvingar man fram mer dödande genom att på ett obarmhärtigt sätt låtsad ta ställning mot den nuvarande och lagliga regimen i Syrien.
  Sedan en tid tillbaka har gangster på rebellernas sida kontroll över en tunnel där stridsgaser lagrats. Klart som tusan att de nu försöker plantera dessa på ett antal ställen genom att frakta in ”förnödenheterna” i pickup-truckar till några rebellkontrollerade platser för att på så sätt få omvärldens fortsatta stöd för sitt mördande. Man skyr inga medel utan dödar nu ”egna” samt hundar och katter inför ögonen av FNs inspektörer.

 9. Kachina skriver:

  Det betyder att det sitter ett gäng psykopater i vår Regering och Riksdag. De är visserligen bara välbetalda vasaller som prostituerat sig till det globala och feodala bankväldet,….men ändå. (Ursäkta Carl Bildt, men någon gång måste du se dig själv i den historiska spegeln.)

  Vi som tillhör den stora massan slavar, måste på något sätt klippa banden till den här tiohövdade hydran och deras vasaller. Det räcker inte med att rösta fram sossarna, ty de har prostituerat sig till samma hydra. De enskilda staterna måste förbjuda bankernas oktroj och själva stå för utgivningen av nya pengar i elektronisk, tryckt och myntad form.

  Bankerna lånar ut pengar som inte finns, pengar de inte har. Elektroniska pengar som de skapat ur luft, en illusion vilket enligt brottsbanken är bedrägeri. De lånar ut luft som skall amorteras och betalas ränta på av den enskilde, med hårdvaluta som dessutom beskattats innan den kommer fram som netto hos lön- och låntagare. Svenska staten och världsmakter lånar idag pengar av det globala bankväldet, precis som när våra Kungar under stormaktstiden lånade pengar av rika stormän till sina krig och betalade med mark, förläningar och enorma gods där greven själv beskattade folket inom godset. Detta skapade dåtidens feodalvälde.

  Vi håller nu på att bygga upp feodalväldet igen när regeringen säljer ut våra egendom, uppbyggd av föregående generation, för att betala luftvaluta med hårdvaluta. Färdiga verksamheter, med säker kundkrets och skattbetalarna som borgenärer, kompletta verksamheter som säljs ut till det bokförda värdet på inventarierna, till s.k ”riskkapitalister”, som intar en högre plats i vasallsystemet inom den globala bankpyramiden.

  Detta är i grunden ett global pyramidspel, som i lag är förbjudet, något som våra prostituerade politiker och rättsväsende blundar för.

  När det gäller de upprörande händelserna i Levanten måste vi vara på det klara med att den globala bankmaffian finansierar bägge sidor i det tydliga syftet att kunna härska genom att söndra. De enorma flytningsströmmarna styrs till demokratiska länder. Även där i syftet att söndra, så split bland slavarna och därmed kunna behärska den stora massan.

  Bankmaffians verktyg är de av människan politiskt skapade religionerna islam, sionism och kristendom. Islam och sionism befinner sig nu på samma infantila som kristendomen befann sig från 1000-talet till mitten av 1960-talet, då vi till stora delar lyckade frigöra oss från den. Islam och sionism är ytterst lätta att manipulera genom false-flagoperationer och de oilka fraktionerna inom dessa religioner håller nu på att slakta ut varandra.

  Vi kan inte göra mycket annat än att se på och stänga EU-s gränser för att inte sprida den religiösa psykosen globalt. De som lever i psykosen torde vakna när de till slut blir krigströtta och kan får överblick över konsekvenserna och orsakerna.

 10. Modern Piracy:
  Jag gissar att den Syriska klanen, i motsats till Gadaffis familj, redan tomt sina internationella bankkonton men andra stora ”krigsbyten” kommer att beslagtagas och ga till privata fickor, som Gadaffis trillion dollars sparlost forsvann.
  Sparlost kommer alla andra bevis om ”vem eller vilka” som spred gasen att raderas ut eller/och fabriceras, sa allt skall stamma overens med det nu planerade ”bankkuppen” pa den Syriska regimen.
  Det gar ju inte att ”kriga” utan ersattning!
  http://www.internet2011.net/

 11. flyktingar skriver:

  I tider som dessa klarläggs Israels geopolitiska strategiska roller i Västs verktygslåda gentemot den oljerika krutdurk, som utgör Mellanöstern. Israel blir ett taktiskt brohuvud varje gång EU:s mjuka makt behöver kompletteras på ett trovärdigt sätt. Lämpligt nog äger Israel en icke försumbar militärmakt. Lämpligt nog kontrollerar Israel idag såväl Västbanken som Golanhöjderna. Lämpligt nog har embargot mot Hamasregimen i Gaza hindrat avancerade vapen att hamna i fel händer där. Dock, ibland undrar man hur EU centralt tänker, när man kräver att Israel lämnar ifrån sig denna strategiska tillgång till fienden samtidigt som man säger sig stå bakom Israels krav på säkra gränser. (Säkrandet av dessa Västs strategiska tillgångar har faktiskt stött på motstånd också i Väst självt, främst dock från diverse perifera länder som vilar på minnen från fornstora da’r.)

 12. Kachina skriver:

  ”Islam och sionism befinner sig nu på samma infantila som ”

  Islam och sionism befinner sig nu på samma infantila stadie som kristendomen befann sig från 1000-talet till mitten av 1960-talet, då vi till stora delar lyckade frigöra oss från den.

  Så skall det vara.

 13. Australian krigsfartyg redan pa vag till ”gas havet”. Prime News detta klockslag.

  Riksdags val i Australien den 7 September 2013, som topping.
  Good timing correlation? Sweden 2014…
  Merde!
  http://www.newstime2010.net/RIKSDAGSVALET_se.html

 14. protzy skriver:

  Vad gör det om nu FN får undersöka platser där detta har skett?
  Syrien kan ju ändå förhindra att detta kommer ut.
  Det är bara trams att ha FN observatörer på plats. De kommer bli ledda till områden där det inte hänt något, iscensatta områden med andra ord. Vad tror ni annars att Syrien har hållt på med senaste dygnet? USA skall låta bli att attackera. En attack är en fientlig gest mot Ryssland vilket kan orsaka ett större krig.
  Det är inte bra för ett land i kris, som USA, att torka andras skit.

 15. flyktingar skriver:

  Utan tryck på Syrien ingen utredning om någon gasattack. Naturligtvis kommer det att konstaterats att kemiska stridsmedel använts. Naturligtvis kommer de två parterna fortsätta skylla på varandra. Naturligtvis kommer Sverige förorda en evigt avvaktande hållning oavsett vilken av parterna som felat. Svenska ”neutraliteten” i syrienkonflikten – där många miljoner flyr och döda räknas till över 100 000 – är till förmån för Assad, Hizbollah och Iran. Hela UD:s aggressivitet ägnas istället … Israel förstås och det eftersom … Ja, G’d vet varför. Vi andra kan bara gissa i vad mån Bildts antipati mot oss grundades i utrikesministerns barndom. Svårt att göra något åt sådant så här långt efteråt. Det som gäller nu är för Obama att bestämma sig om han ska vänta på nästa gasattack eller gå in och förstöra kemvapenförråden genast; detta oavsett om det är rebellerna eller Assadregimen som är skyldiga till gasattacken.

 16. Ralph Haglund skriver:

  @Kachina: talar du om att jämföra något med islam får du ta judendom, som är grunden till sionismen – räkna antalet ”Sion” i Gamla Testamentet. Och det är – gammalt – började skrivas för ett antal tusen år sedan, 3-4000 år jämfört med Koranen som började skrivas efter hörsägen några hundra år efter det att Muhammed dog, kanske drygt tusen år sen.

 17. tompasss skriver:

  flyktingar

  Ja absolut är det i dessa tider israels maktambitioner kommer fram där Israel/och ni supportrar pressar USA och NATO till en attack mot Syrien, inte av ”humanitära” skäl utan för att Syrien är allierad med Hamas/Hezbollah/Iran.

 18. […] Den framstående amerikanske politiske analytikern och publicisten Yossef Bodansky har publicerat artikeln ”Skulle gasattacken i Ghouta kunna vara det syriska krigets Markale”. I denna analys där den nyliga incidenten med användning av kemiska vapen i Syrien jämförs med explosioner på Sarajevos marknad Markale under kriget i Bosnien-Hercegovina på 1990-talet, förklarar Bodansky hur false flag-operationer genomförs för att framkalla västländernas militära interventioner. […]

 19. bildterberg skriver:

  Obama bomba i Syrien?
  Smart strategi om man snabbt vill kicka igång ww3!

  http://www.globalresearch.ca/accusations-continue-but-still-no-evidence-of-a-syrian-military-gas-attack/5346851

  Det stinker false-flag om det.

 20. Ralph Haglund skriver:

  Undrar varför Bildt är ointresserad av vad folket i Egypten vill.

  Among many Egyptians, a dramatic shift in favor of the military, http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/egyptian-authorities-finalizing-hosni-mubaraks-release/2013/08/22/fb850a88-0b29-11e3-8974-f97ab3b3c677_story.html

 21. flyktingar skriver:

  tompass

  Att Israel inte är ointresserat av det som sker vid landets norra gräns framgår klart för envar. Assad konstaterar att Israel tagit ställning för rebellerna:

  Syrian President Bashar Assad claimed Israel was involved in the Syrian civil and as evidence noted it was treating ”dozens of terrorists in its hospitals.

 22. bildterberg skriver:

  ”Securing the Northern Border”

  Hmmmm, i vilket sammanhang har jag sett det uttrycket …

  Javisst ja, nu kom jag på det! Det var ju här:

  http://en.wikipedia.org/wiki/A_Clean_Break:_A_New_Strategy_for_Securing_the_Realm

 23. bildterberg skriver:

  Ralph Haglund:
  ”Undrar varför Bildt är ointresserad av vad folket i Egypten vill.”

  Just det. Det undrar jag också.
  Följande artikel är synnerligen intressant:

  http://www.voltairenet.org/article179909.html

%d bloggare gillar detta: