Det hemska i Syrien

STOCKHOLM: I onsdags var det så extra möte med EU:s utrikesministrar i Bryssel för att diskutera den alarmerande utvecklingen i Egypten sedan regimen där en vecka innan fattat beslutet att med ett mycket brutalt våld få bort demonstrationer från Kairos gator.

På tre dygn dödades kring tusen människor av regimens våld, och därmed utlöstes också ett mer allmänt våld som också ledde till attacker på koptiska kyrkor, poliser och annat.

Vi enades rätt självklart om ett skarpt uttalande mot det som inträffat, och viktigt var att vi var tämligen tydliga när det gällde vad som faktiskt.

Alla leveranser av utrustning som kan användas för repression och inte säkerhet från EU-länders sida stoppas nu, och en översyn sker av allt EU-bistånd i övrigt. Till civilsamhället kommer stöd att fortsätta – det är ju dit Sveriges bilaterala bistånd går – men vad gäller rent budgetstöd och motsvarande kommer det nu med all sannolikhet att bli ett totalt stopp.

Utvecklingen under de senaste dygnen i Egypten har ju hamnat något i skuggan av Syrien, men det är uppenbart att vågen av arresteringar av ledare och andra i det muslimska brödraskapet fortsatt.

Men samtidigt som vi samlades i Bryssel för att diskutera Egypten kom uppgifter om att en attack med kemiska vapen hade dödat ett stort antal människor i Ghouta-området strax utanför Damaskus.

Det FN-team som fått uppdraget att inspektera tre platser där användning av kemiska vapen kan ha skett tidigare under konflikten i Syrien fanns just på plats i Damaskus, och det var naturligt att vi omedelbart krävde att de skulle få möjlighet att besöka också denna plats för att kunna ge en objektiv bild av det som skett.

Och när FN:s säkerhetsråd sammanträdde i New York senare på kvällen på onsdagen ansåg alla dessa medlemmar att det var viktigt att en sådan inspektion skulle äga rum.

När jag försökt att värdera den information som finns tillgänglig tycker jag att det är svårt att komma till någon annan slutsats än att en dödande kemisk substans har använts i den attack regimens styrkor natten mellan tisdagen och onsdagen genomförde mot detta av oppositionen kontrollerade område.

Därmed är inte alla frågor besvarade, och man måste också notera att regimen officiellt förklarar att det handlar om en ”fabrikation” samtidigt som Ryssland antyder att det mycket väl kan vara oppositionen som på ett eller annat sätt ligger bakom.

Uppgifter om användning av kemiska vapen har nu förekommit en längre tid, och det förefaller uppenbart att sådana kommit till användning vid ett antal tillfällen på olika platser, även om det i huvudsak varit i mindre skala och knappast i större omfattning.

Hur det som inträffade i Ghouta skall ses i detta perspektiv är oklart, och inte minst därför är det viktigt att FN:s inspektörer så snabbt som möjligt ges möjlighet att besöka platsen för att därefter rapportera sina slutsatser.

Vilka konsekvenser detta sedan leder till återstår att se. Skulle betydande användning av kemiska vapen av regimens styrkor kunna konstateras har jag svårt att se annat än att detta kommer att leda till en skarpt reaktion också från rysk sida, och detta i sin tur kan ge en annan situation i FN:s säkerhetsråd.

Samtalen om att sammankalla den s k Geneve 2-konferensen om Syrien har under den senaste tiden gått mer trögt, och skulden för det har inte enbart legat på motvilja från regimens sida. Inte heller oppositionen har visat någon entusiasm för fredsförsök i detta läge.

Men det som nu inträffat kan möjligen förändra denna situation.

I Damaskus måste man veta att detta med all sannolikhet leder till att överväganden om någon form av militär insats från omvärldens sida intensifieras, och i Moskva har man knappast intresse av en utveckling som leder åt det hållet.

Tydligt är i alla fall att den allt brutalare och förödande konflikten i Syrien är tillbaka på toppen av den internationella agendan.

Nödvändigheten av att snabbt få ett slut på den har blivit allt tydligare.

Och i grunden kan det bara ske genom en politisk lösning.

37 Responses to Det hemska i Syrien

 1. demiwotan skriver:

  Ack, ni otrogna som fruktar döden!

 2. leonardo34 skriver:

  En fråga som känns angelägen att ställa i sammanhanget: Hade folket i Syrien inte det bättre innan de al-Qaida-förstärkta rebellerna gick in i landet, ivrigt påhejade av USA och övriga Väst?

 3. Varg i Veum skriver:

  Du vill ha krig till varje pris. När du ”värderar” informationen som finns, hur gör du då? Plockar bort lite där och lägger till lite där?

 4. […] Den svenska utrikesministern Carl Bildt vågar däremot gå steget längre. “Det är svårt att komma till någon annan slutsats än att en dödande kemisk substans har använts i den attack regimens styrkor natten mellan tisdagen och onsdagen genomförde mot detta av oppositionen kontrollerade område”, skriver han på sin blogg. […]

 5. Ärade utrikesminister,
  Ditt uttalande är väldigt vågat, du tar en tydlig ställning i en händelse som inte är utredd. Man kan inte värdera situation om det inte har skett en utredning. All information man har innan en sådan är utförd borde klassas som otillräcklig, och därav så bör man varken besluta eller ge uttalanden innan en utredning finns. Det finns en term som väldigt precist beskriver karaktären av ditt uttalande och det är spekulation.

 6. […] Bildt har ”värderat” informationen som […]

 7. tompasss skriver:

  Oerhört farligt att anklaga någon för något när det inte utretts. Tydligen vill Bildt & USA ha krig i Syrien till varje pris.

 8. Ulf Sundberg skriver:

  Förstår Ryssland som inte vill bli lurat en gång till som i Libyen. USA och väst har bäddat för ett veto i FN. Det verkar också som att i alla fall media har bestämt sig för att Assadregimen är skyldig till den här eventuella gasattacken mot civila. Det är väl inte första gången som ena sidan i en konflikt visar bilder på fakeoffer. Sedan är det väldigt lätt att ställa krav på att USA eller Nato ska gå in. Men har de svenskar som kräver detta lust att skicka sina egna söner och döttrar in i döden. Sverige lär väl knappast vilja skicka marktrupper. Det ska väl någon annan göra. Sedan verkar en hel del svenskar inte veta hur FN-systemet fungerar. Massa snack om att FN måste göra något. Det går ju inte om inte säkerhetsrådet är enigt.

 9. Ulf Sundberg skriver:

  Jag känner en del kristna syrianer, det dom verkar frukta mest är att rebellerna vinner. Då lär det enligt dom bli fart på den etniska rensningen av kristna.

 10. […] – Det är svårt att komma till någon annan slutsats, skriver han på sin blogg. […]

 11. Bo Persson skriver:

  Det verkar sannolikt att en gasattack verkligen ägt rum. Men är det regeringssidan som ligger bakom? Ryssland hävdar att en hemmatillverkad projektil med giftgas avfyrades mot den aktuella platsen från rebellkontrollerat område. Ett sätt vore att bringa klarhet vore ju att sända in FN:s inspektörer som finns i närheten men Damaskus’ ovillighet att göra så sägs bero på att man inte kan garantera säker passage i ett rebellkontrollerat område. Det kan man däremot göra vid platsen för de tre tidigare incidenterna som är FN-inspektörernas ursprungliga uppdrag att undersöka.

 12. Carl Johansson skriver:

  Varför funderar inte herr Bildt på varför gasattacken kom just nu när FN-inspektörerna är på plats. Då är det ju väldigt lätt för Al-Qaida att anklaga regeringsstyrkorna för detta vidriga dåd.

  Var det inte i Turkiet som det stoppades en stor last med saker som kunde användas till vapen frö att gasa ihjäl folk. Detta var ju till rebellerna så varför är det då inte dessa som har gjort detta?

 13. Jag tvivlar starkt på att FN:s inspektörer kommer få möjlighet att undersöka vem som ligger bakom dådet. Ingen av de ”stora” är faktiskt intresserad av att hitta en skyldig.

  Putin (Ryssland) och Kina är förmodligen inte helt säkra på om det var en ”fabrikation” av oppositionen eller om det är regimens trupper som ligger bakom gasattacken.
  Skulle det vara regimen så måste de faktiskt byta ståndpunkt i någon form, som i sin tur leder i bästa fall till ”bara” ett ”förlorat ansikte”,
  Skulle oppositionen vara ansvarig så kan konflikten fortsätta utan någon aktiv rysk/kinesisk inblandning. Men som sagt de kan nog inte vara säkra i det här läget och därför tar de nog säkra för det osäkra och hindrar således en undersökning FN:s inspektörer.

  Skulle de nu vara säkra på att regimen i någon form skulle vara inblandad i kemvapen attacken, så finns det ju faktiskt inget annat alternativ än att hindra FN:s inspektörer att ta sig till platsen.

  USA har kanske ett ännu större dilemma eftersom de inte vill att regimen är ansvarig (p.g.a. bristen av allierade i de stridande grupperna i oppositionen).
  Vid ett utlovat millitärt agerande så skulle betyda att de skulle vara tvungna att slåss mot allt och alla.
  De kan ju inte heller vilja att det skall vara oppositionen ligger bakom, för skulle det vara fallet så blir det en aning komplicerat att officiellt försvara oppositionen. USA räknar nog och vill säkert att Ryssland och Kina skall hindra FN:s inspektörer skall komma till platsen inom en överskådlig tid.

  Dödläge…..

 14. Hur har herr utrikesminister kommit fram till denna slutsats? Var har du utredningarna som pekar på detta? Hur vet du dessutom att det just är den syriska regeringen som ev. har använt dessa vapen?

  Sedan bör väl också påpekas att den person/land som just nu för kriget mot terrorism är just Assad och Syrien.

 15. Jag glömde också att påpeka detta:
  ”FN har tidigare uppgett att rebellerna ska ha använt sig av nervgasen sarin.

  – Såvitt FN har kunnat bedöma har sarin använts av rebellerna, inte av regeringens styrkorna. Men vi har inte uteslutet att regeringen använt sig av kemiska vapen, säger FN:s människorättsobservatör Carla del Ponte, enligt AFP.”

  Så man kanske bör ta uppgifterna om att det är regeringsstyrkorna som använt gas med en nypa salt! När rebellerna använde sig av kemiska vapen var det ju Syriens regering som blev beskylld för att ha använt det!

 16. […] På fredskonferensen hölls en rad föreläsningar som bl.a. handlade om Sveriges smyganslutning till Nato, propagandan krig konflikten i Syren och uppluckrandet av våldsförbudet i FN-stadgan samt rättfärdigandet av USA:s och Natos militära interventioner med åberopande av den så kallade R2P-doktrinen (R2P-responsibility to protect). […]

 17. Markus Rosendahl skriver:

  Det låter helt osannolikt att det skulle vara Assad som ligger bakom. Varför skulle de göra det när FN är på plats och kriget går ganska bra? Däremot är oppositionen desperat och klarar sig bara några månad till utan västlig hjälp, Det är ingen hemlighet

  De flesta av oss vet att detta inte handlar om Syrien utan det är Iran Bilt vill åt och att du fullständigt struntar i hur många 100.000 som dör i Syrien. Vad tänker du ersätta Assad med, demokrat är i alla fall inte ett logiskt val

  Vem var det som besköt Israel igår med fyra raketer ? En militant islamistisk grupp,men vad heter den? Någon försökte visst få det till att det var Hizbollah

 18. Inte ens Obama kan dra den slutsatsen som Carl nu har gjort, i detta ogonblick och datum och klockslag.
  Att saga ” aven Ryssland antyder att” sa ar fallet pekar bara pa Carls standiga staende tjyvsparkar pa Ryssland.
  Gasen i botten, hitta de skyldiga snarast, men anvand inte en tarning innan saken ar utredd.
  Det enda som ar utrett ar att alla har tillgang till Sarin gasen.
  Om man tittar i backspegeln och ser ”siffrorna” pa antalet dada i Syrien dor man nastan av chocken.
  Mordandet i fortsattningen, vilken fortsattning som an tas blir siffrorna an mer avskrackande, med eller utan gas.
  Lat Gripen planen sta dar de star och grav djupare i denna forskrackliga utveckling.
  Detta Inferno eller Exodus bara maste fa en annan losning an vad som kan komma att bli ett totalt kaos med massdod involverande ett stort antal landers krigsmaskiner

  Moral sense:
  Man kan inte alltid bomba ett epidemiskt virus med Dronare. Dodssiffrorna fran denna typ av megalomana forodelser blir historiskt oforsvarsbara.

  Sag upp medlemskapet i EU och NATO med omedelbar verkan.

 19. ADDENDUM
  Sveriges hogklassiga export till alla lander skall vara Neutraliteten i framtiden.Det ar det i sarklass basta ”vapnet” for all tid.

 20. Joachim Hägg skriver:

  Min far som en gång respekterade dig mycket sade till mig att Bildt har ett hästminne och han har ett skarpt intellekt och smart som tusan.

  Han hade träffat dig vid flertalet tillfällen i arbetet. Min fråga till dig är vad har hänt!? Varför går du ut med ett uttalande om att du vet vem som står bakom gasattacken? Vad gör dig så säker? Är utredningen redan klar? Åt vilket håll pekar indicierna fram till idag? Vem har att tjäna på att detta just nu händer?

  Kom in i matchen Carl Bildt!

 21. Om Assad ligger bakom det hela då? Vad händer då? USA har uttryckt tydligt att man inte önskar gå in militärt. Vad ska ni hitta på då? Skriva ett argt brev?

  Det EU borde gjort för länge sen är använt den projiseringsmakt man har i området. Placera jaktflyg, bombflyg och eventuellt EUBG på Cypern. Självklart måste användandet av detta diskuteras i det oändliga, men om det skulle bli grönt ljus så är det bra om de är på plats. Dessutom vore det en markering mot Assad som han inte har råd att ignorera.

  En politisk lösning kommer inte komma till fören parterna blir militärt tvingade till det. Och du vet det. Att Assad helt enkelt kör över rebellerna och tvingar dem att lägga ned vapnen kommer också kallas ”politisk lösning”.

 22. Kjell Schultz skriver:

  hade för mej att en UN Rapport om kemiska vapen med gissar på att Carl Bildt missat denna Rapport http://www.reuters.com/article/2013/05/05/us-syria-crisis-un-idUSBRE94409Z20130505

 23. bildterberg skriver:

  Bildt börjar, liksom hans neocon-amerikanska förmyndare,
  bli desperat inför den syriska arméns snara förestående seger
  över de misslyckade al-Qaida-al-Nusra-FSA-rebellerna och
  tvingas piska upp en hysteri om den senaste likaledes desperata
  Psy-Op-attacken med samma utslitna kemiska-stridsmedels-tema
  som återanvänts så många gånger att kräkgränsen nåtts.
  Som en hel del andra antytt här bör Bildt kanske hushålla lite
  med sin trovärdighet och inte bara slösa bort den på en hittills
  helt obekräftad historia som dessutom är så ologisk och osannolik
  att en sjuåring kan genomskåda den. Att Syriens armé skulle
  vara så desperata att de tar till en spektakulär gasattack på civila
  i ett skede när så gott som hela Syrien är säkrat, är så uppenbart
  motsägelsefullt att det är pinsamt. Lägg därtill att detta skulle ha
  skett samtidigt med FN:s delegationens inspektionsvisit..

  http://rt.com/op-edge/syria-gas-attack-chemical-propaganda-796/

  Vill Bildt ha krig?

 24. Undrar snarast hur Sverige och övriga väst ställer sig om det skulle visa sig att rebellerna använt kemiska vapen?
  Skulle Sverige då bestämt ta tillbaka allt stöd för rebellstyrkorna?
  Skulle Sverige i så fall hjälpa Regeringen i Syrien att bekämpa rebellerna och även terroristklassa rebellstyrkorna?

 25. Det hemska i Sverige är att riket är kidnappad av vara i maskopi med krigsförbrytare. Bland annat så är det Carl Bildt som bakom gas-attacken.

 26. Jag hoppas sanningen kommer fram om de påstådda attackerna…
  Jag hoppas sanningen om etniska utrensningar kommer fram.
  mvh birgitta-markinhuhta.net ,http://www.birgitta-markinhuhta.net/jag-har-sett-manga-lik-i-mina-dar/

 27. Kina kan kanske ta emot 1.5 miljoner flyktingar fran Syrien?
  Om inget annat!

  http://www.turesjolander.com.ELECTRONIC-SPACE.html

 28. bildterberg skriver:

  Här är Mossads version av händelseförloppet:

  http://www.debka.com/article/23218/The-sarin-shells-fired-on-Damascus—by-Syrian-4th-Division%E2%80%99s-155th-Brigade—were-followed-by-rockets-on-Israel-and-car-bombings-in-Lebanon-

  Om detta är sant så skulle en sista offensiv från USA/al-Qaida&co
  från Jordanien in i Södra Syrien kunna utgöra den provokation som ger startskottet för tredje världskriget. Låt oss hoppas att
  detta i så fall inte lyckas. Varningen för false-flag/PsyOp gäller
  fortfarande men ju skickligare en sådan genomförs desto större
  är risken ändå för en allvarlig och global eskalering.

 29. […] själv till hans senaste på https://carlbildt.wordpress.com/2013/08/23/det-hemska-i-syrien/ och säg vad du tycker, både om hans skriverier och kommentarernas. Ibland kommer man in, […]

 30. […] listan blir lång om alla frågetecken så jag hoppas Bildt tar det lite lugnt med att säga nåt ö-v-e-r-u-v-u-d-t-a-g-e-t !!!!! ALLT är propaganda som […]

 31. claudius49 skriver:

  Tack, bildterberg. Mossad opererar här under mer än en signatur.

 32. Pär Törnell skriver:

  Bomba islamister, det vill säga Muslimska Brödraskapet till makten? Grundproblemet är ju Irans kärnvapen, så ta det då direkt med Iran. Hur farligt Iran än kan tyckas vara är brödraskapet långt värre. De bygger med rasande takt infrastrukturen för ett globalt kalifat, med det uttalade målet att förgöra västvärlden inifrån.

%d bloggare gillar detta: