Tidigt till Bryssel

STOCKHOLM: Utomordentligt tidigt denna morgon ger jag mig iväg för att ta mig till Bryssel och det extra mötet med EU:s utrikesministrar med anledning av utvecklingen i Egypten.

Det är fortfarande sommar, och de direktplan till och från Bryssel som brukar finnas lyser helt med sin frånvaro. Så min dag blir en dag med byten, väntan och timmar till spillo.

Men mötet blir viktigt.

Våra möjligheter på kort sikt att påverka utvecklingen tror jag inte skall överdrivas, men det är viktigt inte minst för framtiden att vår principiella och moraliska position är tydlig.

Europa står inte bara för intressen, utan också för värderingar.

Och det är i situationer som denna som dessa prövas.

Det blir viktiga diskussioner i Bryssel i dag.

13 Responses to Tidigt till Bryssel

 1. flyktingar skriver:

  ”Europa står inte bara för intressen, utan också för värderingar.”

  Förmätet kolonialistiskt tänkande. Det är EU:s del i ansvaret för det militära maktövertagandet i Egypten, som borde diskuteras i Bryssel. Varför var EU så passivt under Morsis regeringstid?

  Idag borde EU diskutera cementerade motstående krafter, som likt kvarnstenar hotar mala sönder mellanöstern

  sekulär – religiös
  arabism – islamism
  sunni – shia

  Och nej Carl, reflexmässiga sparkar på judarna är inte svaret. Israel – Palestina konflikten är faktiskt regionens minsta problem men som olika aktörer väljer att förstora och göda av olika skäl. EU:s enträgna behov att skuldbelägga Israel och peka finger är naturligtvis en rökridå för att dölja Europas ohyggliga arv: Den etniska rensningen och det systematiska mördandet som utgjorde judeutrotningen i Europa för 70 år sedan.

 2. stig2entreprenoren skriver:

  UD borde ha ett eget flygplan med kontor, konferensbord och dusch ombord.

 3. tompasss skriver:

  Anledningen till att ni EU utrikesministrar och USA inte gör något åt Egypten beror ju på att ni stöder militären i Egypten, så självklart kan ni göra något för att påverka, men ni vill helt enkelt inte.

 4. 14 September kanske det smaller igen nar Egypten och Syrien formar ett nytt Jom Kippur slag.
  Den som lever far se.
  http://www.youtube.com/watch?v=QD_zq1-2a_E

 5. Det ”viktiga” viktigaste du kan gora i Bryssel idag ar att meddela om att Sverige kommer att halla en ny folkomrostning for att atertaga sitt varldmasterskap i neutralitet skyndsamt och utan drojsmal.
  Det ar viktigt!
  Jag gissar att resultatet denna gang blir omvant 60 – 40.

  Allt annat borde du skrinlagga med EU samtalen!
  http://www.internet2012.homestead.com/AUSTRALIAN-POLITICS.html

 6. lorentzberg skriver:

  Carl Bildt. Geniet. Som en gång för alla visade vilken attityd Sverige har gentemot EU genom att lägga in sitt veto mot en undersökning om spioneri mot EU:s institutioner. Undrar om hans regeringskollegor fortfarande vill hålla med om att detta var en bra idé. För det kan ju vara så att väldigt många personer kommer att ha väldigt goda minnesfunktioner i den här frågan.

 7. Carina Rydberg skriver:

  Jag tycker kanske inte att du ska publicera det här, men jag har förstått att William Hague kommer på besök nästa vecka.

  Kan inte du och han klura ut ett sätt att få Assange till Sverige så fort som möjligt – helst utan internationellt trassel och diplomatisk härdsmälta?

  Det vore mycket välkommet.

  Ecuador vet allt om detta.

  http://www.boktipset.se/blogg/carinarydberg/2013/08/22/tillbaka-till-dataproblemen/

 8. Jag skulle gärna vilja höra Dina reaktioner på attacken mot vänsterpartiets medlemmar i Somalia. På vilket sätt deltar UD i utredningen?

 9. jonchristiers skriver:

  Ett expanderande Europa har ju prövats av ett flertal krigsherrar från Karl XII och Napoleon. Alla har misslyckats pga att försörjningslederna blivit för långa i den snabba expansionen när generalstaben inte förstår betydelsen av en sammanhängande försörjningslinje mellan staben och fronten.

  Här i Sverige gör svenska politikers beslut att jordbruk läggs ned i snabb takt i den trygga förvissningen att livsmedelsförsörjningen från centraleuropa inte skall drabbas av avbrott, vilket är en dröm lika stor som att vi inte skall drabbas av el-avbrott. Samhället har aldrig varit så skört som nu. En veckas plasmastorm på solen kan sänka hela vårt el- och datanät i tio år.

  Det är bara så naivt hur våra politiker tänker, att allt sker utanför oss själva och att vi aldrig drabbas. Vi måste i hög grad vara självförsörjande på livsmedel och drivmedel, just på tanke på att det som sker utanför oss, inom några timmar kan drabba oss.

  Vi måste börja tänka på oss själva.

  Det kommande valet bör handla om ifall vår nation skall privatiseras och försörjas av långa transportleder, splittrade i privata intressen. Vi har en statsmakt och ett flertal kommuner som baserar sin existens på ett nationellt åtagande vad gäller socialt liv och infrastruktur. Vi står vid ett vägval. Skall dessa åtaganden överlämnas till privat drift, bör nog de som sökt tjänst för att utföra dessa åtaganden (politiker), ställa sina platser till förfogande och inte söka ny tjänst. Klarar de inte av jobbet är det bara att lägga av och låta feodalherrar sköta verksamheten. Det är det val DE har att göra. Vi i den stora massan har inget att välja på, men det vore tacksamt om DE som vi tillsatt att sköta samhället erkänner att de misslyckats, istället för att smyga oss in i det feodala samhället där DE lever som nyttiga idioter och välbetalda vasaller..

 10. jonchristiers skriver:

  Vidare måste vi inse att oroligheterna i MENA-området handlar om interna motsättningar mellan olika religiösa grupperingar, shia, sunni, wahabbism,….etc.)

  Det enda vi kan göra är att stänga våra gränser och vänta tills slaget är avgjort.

 11. nubbe skriver:

  Väldigt bra och sammanfattande artikel idag i DN

  ” Kristna har ingen framtid i Mellanöstern

  Har kristna någon framtid i Mellanöstern? Över hela regionen flyr kristna från sina hem. Till skillnad från andra utsatta grupper i regionen, som kurderna, har de kristna inte haft några egna miliser. Förföljelse av kristna är dock inget nytt, i synnerhet inte i Mellanöstern. Men den arabiska vårens omvälvningar har gett en öppning för extrema grupper att attackera kristna i ännu större utsträckning. Som i Tyskland efter första världskriget finns ett behov av syndabockar. I Europa på 1930-talet var det judarna, i dagens Mellanöstern är det de kristna som förföljs.Redan efter första världskriget började kristna emigrera från Mellanöstern. Sedan dess har situationen blivit värre.

  Kopterna i Egypten är inte bara kristna, utan utgör även landets urbefolkning. Det gäller även assyrier, syrianer och armenier som har en flera tusen år lång historia i regionen. Folkmordet på kristna för hundra år sedan har ännu inte erkänts av den turkiska staten. Tvärtom har Turkiet blivit mer fientligt mot kristna under det styrande islamistpartiet AKP. Premiärminister Recep Tayyip Erdogan har hotat med att deportera 100 000 armenier från Turkiet. Och för två år sedan rev man monumentet i Kars, själva symbolen för fred mellan Armenien och Turkiet. I turkiska skolböcker beskrivs kristna som landsförrädare. Ett land som vill gå med i Europeiska unionen.

  I Egypten har under den senaste veckan mer än sjuttio kyrkor vandaliserats och kristna har attackerats. En del har kallat det för Egyptens kristallnatt, med referens till den 9 november 1938 då en mängd synagogor brändes ned i Tyskland. Talespersoner för Muslimska brödraskapet säger att ”kristna startat krig mot islam”. Anledningen är att den koptiska påven var en av dem som stod vid general al-Sisis sida när Mohammed Mursi avsattes. Frågan är om den nya regimen har intresse eller styrka nog att skydda kopterna från islamisternas aktioner.Vad är lösningen på de kristnas situation?

  Skeendet i Syrien är belysande. Där flyr kristna till de västra territorierna nära kusten som Assad-regimen kontrollerar. Det fanns två miljoner kristna i landet innan inbördeskriget började, men antalet minskar fort. De kristna befolkningarna koncentreras i enklaver, för att kunna skydda sig bättre mot attacker. Mellanöstern håller på att bli mer homogent, och avvikare rensas bort.Trots den svåra situationen är engagemanget för kristna svalt i Sverige. Jag gjorde en mediesökning, och från år 2000 till i dag har kopter nämnts 422 gånger, syrianer 557 gånger och assyrier 783 gånger i Sveriges sju största tidningar. Som jämförelse har det skrivits om palestinier 21 408 gånger. Inget fel med engagemang, men denna oerhörda skevhet i fokus gör att förföljelsen av kristna hamnar i medieskugga. Det gör också att politiker och andra makthavare lättare kan ignorera frågan.Kommer samma sak att hända med kopterna och de syriska kristna som med de irakiska kristna?

  Efter Saddam Husseins fall 2003 attackerades kristna i en sådan omfattning att de gick från 1,4 miljoner till att vara under en halv miljon i Irak i dag.Alfred är kristen och flydde i april till Sverige från Syrien. I Aktuellt i måndags fick han frågan om de kristna har någon framtid i Syrien. ”Nej, just nu finns ingen framtid där”, blev det dystra svaret. Det gäller tyvärr för stora delar av Mellanöstern. Kommer kristna snart inte att finnas kvar i kristendomens urländer?”

 12. flyktingar skriver:

  Vi kan konstatera att EU:s mjuka vita makt endast kan tillämpas på fredliga civilsamhällen. Så fort naket våld och kaos bryter ut, så står EU handfallet. Inte helt dock, det medges. Utrikesministrarna sammankallar till brådskande möten i Bryssel. Kollegerna tilltalar varandra bekymrat vid förnamn. Man kommer överens om att fördöma brott mot EU:s ”värderingar” i kraftfullaste skriftliga deklarationer, varefter man åker hem var och en till sitt. Denna gång handlade det om den egyptiska krisen.

  I Syrien har EU:s vita mjuka makt sedan länge erkänt sig besegrad. Man har givit Assad fria händer. Syrien mals ner. Miljontals människor är på flykt och mer än 100 000 människor ha dödats under 2-3 år. Då och då genomförs en massaker för att ingjuta fortsatt skräck i motståndarleden (läs: den egna syriska befolkningen). Kemiska vapen? Inget att göra, säger rådgivare Blix leende: ”Nationell syrisk angelägenhet, rekonstruktion pågår”.

  Emellertid, den mjuka vita EU-maktens trovärdighet är i fara. Den söker febrilt möjligheter att visa upp sin ”gemensamma värdegrund” och ni vet alla vilket det EU-gemensamma kulturellt enande mobboffret är, eller hur?

 13. tompasss skriver:

  Undfallenheten från EU att agera mot Egypten, Israel som just attackerade Libanon är slående.

%d bloggare gillar detta: