EU med tyngd om Egypten

VID MEDELHAVET: För någon timme sedan publicerades det uttalande om situationen i Egypten som Catherine Ashton nu gjort på vägnar av alla 28 medlemsstater.

För finsmakare och andra kan det vara bra att veta att vi har tre olika kategorier av uttalanden inom ramen för vår gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik.

Det vanligaste är att Catherine Ashton i sin egenskap av High Representative gör ett uttalande. Lite beroende på ämne kan det koordineras och stämmas av på lite olika sätt.

Men när det är lite viktigare gör hon ett uttalande där det uttryckligen sägs att det sker på vägnar av de 28 medlemsstaterna.

Och då handlar det – som fallet med dagens uttalande om Egypten – om en text som med procedurer såväl med våra representanter i Bryssel som kontakt med huvudstäderna stämts av med alla i varje del.

Det ger självfallet uttalandet större tyngd, samtidigt som det ju ibland är en lite mer tidsödande process att producera dem.

Den tredje kategorin är de s k slutsatser i olika frågor som beslutas när vi utrikesministrar träffas på våra ordinarie möten. Dessa är självfallet också förhandlade med alla, och i vissa fall sker slutdiskussionen om hur de skall formuleras direkt i kretsen av utrikesministrar.

Dagens uttalande om Egypten har varit under process i några dygn med diskussioner om olika formuleringar, men till slut uppnåddes konsensus om denna text vid lunchtid i dag.

Självfallet finns det nyanser när det gäller att bedöma en situation som den i Egypten i dag.

Men i uttalandet talas klartext om att militären har en skyldighet att acceptera en demokratisk politisk process och att det avgörande nu är en tydlig och klar demokratisk politisk process som åter ger Egypten en legitim regering.

Vi är också tydliga med att alla som arresterats på politiska grunder måste friges.

För oss har detta varit viktiga punkter under de senaste dygnens konsultationer kring texten kring detta uttalande.

Med detta är dock inte sista ordet sagt.

När vi utrikesministrar träffas i Bryssel den 22 juli kommer självfallet Egypten att vara en av de allra viktigaste punkterna på vår dagordning vid sidan av mötet med utrikesministrarna från länderna i det Östliga Partnerskapet.

Men innan dess kommer åtskilligt att ha skett inte minst i direkta kontakter mellan EU och olika egyptiska företrädare. Dagens uttalande kan ses som den politiska plattformen för de kontakterna.

Och vad som framkommer i dem kommer självfallet att påverka diskussionen vid mötet 22 juli och de ytterligare steg som kan komma att tas därefter.

7 Responses to EU med tyngd om Egypten

 1. The Golani Snowman skriver:

  Det måste vara roligt att ha en EU-lön och ett jobb där man kan säga precis vad man vill, veta att det är totalt irrelevant och köra på.
  Listan MOT Morsi och hans totala ointresse av att ge egyptierna vatten, mat och energi var mycket mycket längre än antalet som ”valde” honom i samma röra som du ser på varenda bild från ett fullt Tahrir. Har Bildt läst alla artiklar om hur omöjligt det är att tro på valresultatet?

  OCH – Egypten har nu fått $13 miljarder från Gulfstater för att ha sparkat ut islamisterna – hur många mer än dessa som vill dö och döda för Allah tror Bildt vill gå tillbaka?

  Hur kommer det sig att inte Bildt fanatiskt skrek på Obama när han sparkade ut USA:s goda vän Mubarak som hade hållit ordning i 30 år, visserligen med lite fläckar i kanten, men inte en enda sprängd gasledning i Sinai, ett lätt sätt att se hur Morsi inte klarade jobbet.

  Varför bygger inte EU ett stort avsaltningsverk i Egypten i stället för att tjafsa? Kostnaden för tjafset hade betalat verket. Samma om Obama hade gett det i stället för jetplan som bara kan användas mot ett land.

 2. Stoneage technology brukades i Australien ca 40 millennier innan stenaldern i Europa uppfann stenverktyg.
  http://www.venicebiennale2003.homestead.com/
  https://vimeo.com/70119696
  Media Freaks och Talking Heads = Politiker!
  Om alla var som mig skulle vi ha fred runt hela planeten.

  Viva la reevolution!

 3. flyktingar skriver:

  Information läcker ut om enorma oljefyndigheter i Israel. Det talas om ”nästan lika mycket som storproducenten Saudiarabien anses förfoga över”.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5591451

  Låter som ett aprilskämt mitt i juli. Dags att rita om energikartan? Är Israel i själva verket Landet som flyter av mjölk och honung OCH petroleum? Varför kommer detta fram just nu? Är detta en Snowden-effekt eller en skröna? Tvingas alla nu visa sina kort, enligt devisen ”hellre förekomma än förekommas”? Är detta en sk ”game changer” för den insomnade fredsprocessen? Våras det i själva verket för Levanten? Hur ska det gå för klimatmålen? Var är Lundin Oil? Någon kommentar från utrikesministern?

 4. Anders Ljungberg skriver:

  detta är brända gjordens taktik som sker i syrien
  läs bara detta https://www.facebook.com/RadioFreeSyria/posts/485168178235061
  15-07-2013: Religious scholars in Homs have issued an edict permitting the eating of cat meat in a desperate effort to help ensure that people in the besieged areas of Homs city and province will not starve to death.

  Regime forces have now cut off all supplies of food, medicine and all other essentials to Homs for over 13 months, as well as destroying grain silos, fields of food crops, olive groves and orchards around the city and across the province and country to cut off all other food sources

 5. bildterberg skriver:

  Har USA rent av vissa intressen i Muslim Brotherhood?

  http://www.voltairenet.org/article179282.html

%d bloggare gillar detta: