Framme i Zagreb

ZAGREB: Efter vacker morgon i ett soligt Vadstena, med besök bl a på mycket sevärda klostermuséet där, har jag nu kommit till den kroatiska huvudstaden för kvällens och nattens festligheter här med anledning av inträdet i EU vid midnatt.

Och det är förvisso ett viktigt steg såväl för landet som för regionen och Europa i dess helhet.

För Kroatien innebär det en tydlig politisk förankring i den europeiska familjen och bättre möjligheter till stabil också ekonomisk utveckling framöver.

Men det finns all anledning att stryka under just ordet ”möjligheter”.

Länder var lärt sig att även om EU-medlemskapet förvisso innebär förbättrade möjlighet är det viktigt att man utnyttjar och inte försummar dessa möjligheter.

Det gäller inte minst på det ekonomiska området.

Kroatien har gjort åtskilligt av reformer under EU-processen, men samtidigt är det uppenbart att det behövs mer av tydliga strukturella reformer för att ekonomin fullt ut skall kunna utnyttja den möjlighet som nu öppnar sig.

Och jag tror att det är mycket viktigt att man ger dessa tydlighet prioritet redan nu.

I kväll blir det ceremonier och högtidligheterna med brett deltagande inte minst från alla regionens länder. Och för min del åtskilliga bekanta att samtala med ok regionens olika utmaningar.

Men EU:s ledning finns självfallet också på plats.

Lite plågsamt är dock att det blir inte mindre än fyra olika talare som representerar EU under kvällens högtidlighet. En hade varit mer passande.

I morgon bitti fortsätter jag så informella samtal här innan det mitt på dagens är dags att fortsätta till Serbien för samtal där.

Som vanligt är det också andra frågor som tränger sig på.

I Moskva har den statskontrollerade TV just sänt ett nyhetsinslag där diplomater också på Sveriges ambassad anklagas för kontakter med olika företrädare för den politiskt oppositionella personer.

Och självfallet har vi sådana kontakter. En ambassad har kontakt med olika delar av ett samhälle.

Jag skulle hålla det för naturligt att det också gäller Rysslands ambassad i Stockholm.

Men tyvärr måste nog detta TV-inslag ses som ännu ett uttryck för den mer repressiva tendensen i dagens Ryssland.

5 Responses to Framme i Zagreb

 1. alivga skriver:

  Bildt, ett gått råd vore att använda kvällens mingel och festligheter till att arbeta på ditt rykte och skamfilade anseende i regionen. Dnevno.hr har under kvällen kommenterat alla höga dignitärer som ikväll anlöper Zagreb. Jag noterar kommentaren som rör dig: ”(…) Carl Bildt, den svenska utrikesministern, känd för att inte ha gjort något för att förhindra massakern i Srebrenica och sitt vurmande för Slobodan Milosevic som han kallade ”a good guy”. Föga smickrande! I övrigt vill jag ta tillfället i akt och önska Kroatien välkommen in i EU.

 2. Ska Du inte kommentera om USA:s spioneri på EU? Det är ytterst allvarligt för Europa. Agera mot USA som håller på att kolonisera oss i smyg. Underskatta eller vänta inte på USA:s svar.

  Riv handelsavtalet med USA! Det är för EU:s säkerhet.

 3. Kachina skriver:

  EU är befolkningsmässigt dubbelt så stort som USA och bör därmed vara den dominerande parten. Det tillståndet når vi dock inte förrän vi bildar en federation.

  Märkligt att Ryssland med sin retorik alltmer distanserar sig från Europa. Vad som pågår där kan jag inte tyda, men det är illavarslande. Det är dags för Putin att inse, att en symbios med omvärlden gynnar även dem.

 4. claudius49 skriver:

  Carl Bildt, när vi nu vet vad vi har fått veta om USAs buggning och botaniserande i de högsta EU-organens sammanträdesrum och datafiler, bör vi EU-medborgare då ansluta oss till uppdragsgivarens klappjakt på budbäraren, eller bör vi tacka denne för hans generösa delgivning av denna s a s känsliga information? Är det inte bra att EU-organen har fått information om några av de informationstjuvar som är i farten, så att dessa informationsbovar kan stoppas? (Att det finns andra bovar som försöker utspionera EU-organens olika hemligheter som t ex förhandlingspositioner vet väl alla sedan tidigare.)

  I vilket fall som helst måste nu ett mycket seriöst, kompetent och snabbt arbete genomföras för att täta de informationsläckor och hål som finns i EU-apparatens skal.

%d bloggare gillar detta: