Varmt – mycket! – i Wien

WIEN: Det var i sanning tryckande värme som mötte mig är jag landade här i Donau-metropolen i dag på morgonen efter mycket tidig start hemifrån.

Och än mer av det blev det successivt under dagen.

Eftersom jag hade någon timma till mina möten blev det först besök på en bokhandel – jag inhandlade bl a Wolfgang Petritsch biografi över Bruno Kreisky – och sedan en stund på välkända Café Central.

Så mycket mer Centraleuropa kan det strängt taget inte bli.

I Hofburg med alla dess möten träffade jag senare den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSCE:s generalsekreterare Zannier för ett längre samtal om olika utmaningar framöver.

Vi tillhör ju dem som är starka anhängare av den ambitiösa fredsvision som ju är grunden för samarbetet inom OSCE.

Det handlar inte bara om klassisk militär säkerhet, utan faktiskt också om den säkerhet och fred som följer av samhällen som respekterar minoriteter, har fria och rättvisa val och ser också fria och oberoende media som ett avgörande värde.

Det var den visionen som lades fast i Paris när det kalla kriget gick till ända och en ny europeisk era randades.

Men sedan dess har det hunnit rinna mycket vatten under broarna, och de senaste åren har sett ett allt starkare ifrågasättande av dessa tankar från regimer som ju valt en annan inriktning, och dom ogärna vill bli störda i de denna.

Sedan det stora toppmötet i Astana för några år sedan har konflikten kring detta skärpts, och de årliga ministermötena sedan dess har oftast avslutats utan man kunnat enas.

Detta till trots utför OSCE ett viktigt arbete, och samtalet i dag gav möjlighet att gå igenom detta på både bredden och djupet.

Inte minst i Centralasien, som alldeles säkert kommer att komma mer i fokus under kommande år, spelar man en roll som är viktig.

Samma sak gäller i t ex Azerbaijan.

Från Hofburg var det sedan dags att bege sig till EPP:s toppmöte en bit därifrån.

Ämnena var dels förberedelser för nästa veckas möten mellan EU:s stats- och regeringschefer, och dels förberedelserna för 2014 och få inte minst det viktiga valet till Europa-parlamentet.

Här är det självfallet viktigt att vi har ett tydligt budskap, och rider värn mot dem som vill stänga gränser och dörrar, begränsa samarbetet och försöka att få Europa att gå tillbaka.

Men farorna finns, och flera varnade för hur populistiska, främlings- och Europa-fientliga rörelser riskerade att vi vind i seglen.

Mycket av diskussionen handlade alldeles självklart om den ekonomiska utvecklingen med inte minst ungdomsarbetslösheten i centrum.

Men jag påminde också om de mer utrikespolitiska utmaningar vi står inför och som vi bara kan möta gemensamt.

Klimatförändringarna konsekvenser, ett allt mer auktoritärt Ryssland, instabiliteten söder om Sahara och inte minst att betydande delar av Levanten i dag står i brand.

Och sker ingen förändring till det bättre kommer den branden med all säkerhet att ha spritt sig ytterligare när vi kommer fram till valet i maj nästa år.

Såväl Angela Merkel som jag reste en del frågetecken kring de tankar som finns att tidigt nominera en gemensam kandidat till ordförande i EU-kommissionen, och de facto sköts den frågan till en bra bit in i nästa år samtidigt som frågetecknen restes.

Och det var viktigt. Det är annars lätt att se scenarier där vi driver in i en konstitutionell kris och handlingsförlamning i EU nästa sommaren.

Det tror jag är bland det allra sista som de europeiska väljarna vill ha.

Nu sitter jag så på Schwechat-flygplatsen och väntar på att planet skall föra mig tillbaka till Stockholm igen.

Och i morgon är det faktiskt midsommarafton.

Då tror jag t o m denna blogg får ta lite semester – om det nu inte plötsligt skulle hända någonting dramatiskt…

7 Responses to Varmt – mycket! – i Wien

 1. Bildt, varför skriver du twitter-vänliga paragrafer? Det leder till oerhört jobbig läsning – inte minst med tanke på en ofta bristande grammatik.. Upplägget känns väldigt planerat (har själv skrivit på frilansbasis och studerar marknadsföring, så kan se värde i upplägget), men jag funderar på om du inte skjuter dig själv lite i foten genom att offra så mycket för tillgängligheten.

  Hur som helst, fortsätt med det goda jobb du som alltid utför! Som utlandssvensk är jag stolt över dina insatser på den internationella arenan.

 2. janne0808 skriver:

  Carl Bildt: Passar på att önska dig och din familj en glad Midsommar!

 3. Magnus Hedström skriver:

  ”…samhällen som respekterar minoriteter, har fria och rättvisa val och ser också fria och oberoende media som ett avgörande värde.”

  Bra! Regel nr 1…

 4. Kachina skriver:

  ”Det är annars lätt att se scenarier där vi driver in i en konstitutionell kris och handlingsförlamning i EU nästa sommaren.”

  Är vi inte redan där? Vi har levt i en konstitutionell kris och handlingsförlamning i tjugo år, med en kommission som anser att snus och krokig gurka är höjden av deras kompetens och ansvar.

  Den konstitutionella krisen kommer att förvärras om ni inte snabbt som attan bildar en federation och ger ”korthuset en ryggrad.”

 5. Kachina skriver:

  Glömde säga Glad Midsommar till dig och din familj. Njut av sillen och nubben (i lagom mängd) och låt aldrig EU lägga sig i hur vi firar vår viktigaste helg som symboliserar ljusets och upplysningens ankomst.

 6. Kachina skriver:

  Generellt övergripande lagar och starkt lokalt självstyre där lokala traditioner respekteras. Jag tyckte mig höra något sådant för tjugo år sedan.

  EU:s kommission och parlament har sedan dess ägnat sig åt krokiga gurkor, böjda bananer, snus och andra oväsentligheter, allt till oerhörda kostnader.

  Det är dags att förändra, komma med ett tydligt budskap till 450 milj. människor, ett färdigt förslag innan nästa val.

 7. Kachina skriver:

  450 milj,….var en gammal siffra. Vi är nu 503 miljoner människor som väntar på ett synligt besked om vad EU är och skall bli.

%d bloggare gillar detta: