Till Wien för samtal och möten

STOCKHOLM: Lagom till den moderata riksdagsgruppens sommarmiddag i går kom jag tillbaka från mina samtal och möten i Paris.

Utomordentligt var självfallet att jag hade möjlighet att stämma av en rad aktuella frågor med Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius på förmiddagen.

Den allt allvarligare situationen i Syrien bekymrade självfallet oss bägge, samtidigt som de möjhliga vägarna framåt är allt annat än självklara.

Senare på dagen enades G8-ledarna på sitt möte i Nordirland om ett gemensamt uttalande som i alla fall håller hoppet om en politisk process levande, även om det nu dessvärre är tydligt att den möjliga fredskonferensen skjutits till efter sommaren.

Men också de olika utvidgningsfrågorna stod på vår dagordning.

Vi har all anledning att nu ge grönt ljus till Serbien att inleda anslutningsförhandlingar, och det är självfallet bra att vi nu har möjligheten att öppna ett nytt kapitel i förhandlingarna med Turkiet.

Att artificiellt, eller av kortsiktiga politiska skäl, nu lägga nya hinder i någon av dessa avseende skulle riskera EU:s trovärdighet i dessa frågor.

Situationen i Mali förblir besvärlig, men samma dag som vår riksdag godkände vårt deltagande i FN-missionen där ledde dock de politiska samtalen mellan företrädare för landets olika delar till ett viktigt preliminärt fredsavtal.

Efter samtalen i Quai d’Orsay hade jag så möjligheten till en del ytterligare möten och besök ute på flyg- och rymdutställningen på Le Bourget innan det var dags att ta planet hem.

Denna dag inleddes med regeringssammanträde – tidigarelagt en dag med anledning av den stundande midsommarhelgen – men har därefter upptagits huvudsakligen av olika mer eller mindre ”inre” frågor kring hur olika saker skall hanteras.

Och i kväll blir det mer informell middag med vår EU-kommissionär Cecilia Malmström. Vi har alltid mycket att diskutera.

I morgon bitti åker jag till Wien där det förutom samtal med OSCE:s generalsekreterare Zannier för min del handlar om att ersätta Fredrik Reinfeldt på extra partiledarmöte med europeiska folkpartiet EPP.

Ämnet är olika förberedelser inför valet till Europaparlamentet i maj nästa år och allt som skall komma därefter, men självfallet tänker jag utnyttja detta till också andra samtal eftersom ett stort antal politiska ledare kommer att samlas i Wien denna dag.

Men sedan bär det hem igen – och därefter är det faktiskt midsommar!

2 Responses to Till Wien för samtal och möten

 1. mrmhalland01 skriver:

  ”Vi har all anledning att nu ge grönt ljus till Serbien att inleda anslutningsförhandlingar, och det är självfallet bra att vi nu har möjligheten att öppna ett nytt kapitel i förhandlingarna med Turkiet.

  Att artificiellt, eller av kortsiktiga politiska skäl, nu lägga nya hinder i någon av dessa avseende skulle riskera EU:s trovärdighet i dessa frågor.”

  – Är det inte snarare så att EU:s trovärdighet borde ifrågasättas just p.g.a dess framhärdande i dessa frågor trots de stora motsättningar vi ser mellan EU:s påstådda fredsambitioner och dessa länders totala brist på detsamma ?

  Kanske vore det lättare att acceptera om någon (kanske vår utrikesminister) kunde förklara varför det är bråttom att införliva länder med en helt annan människosyn och syn på samverkan och fred grannländer emellan än dagens medlemmar har ?

  Jag tror att det är fler än 250 miljoner människor i EU som tillsammans med mig inte förstår varför det är så bråttom att införliva länder som idag inte delar de Europeiska fredliga värderingar som sägs vara grunden för unionen.

 2. stig2entreprenoren skriver:

  Dubblera insatserna till ESA.
  En framtidssatsning där vetenskap och teknik kan vinna terräng i yppersta världsklass får inte missas pga inskränkta beslutsfattare.
  Det gäller att våga elda på de goda krafter som finns.
  ESAs strategi för obemannade rymdfärder ger mycket mer vetenskap för pengarna och visar då vägen för NASA och andra.

%d bloggare gillar detta: