Försvaga inte EU:s mjuka makt i Turkiet

STOCKHOLM: Regnet står som spön i backen utanför just nu, men det är bara att hoppas att morgondagen och helgen kommer att bli bättre.

Denna min dag började med interpellationsdebatter i riksdagen om situationen i Syrien, fredsprocessen i Turkiet och användningen av drönare.

Och det blev tre bra diskussioner som kom att präglas av i allt väsentligt gemensamma perspektiv på dessa frågor.

Självfallet är det ett värde att det finns en bred samsyn kring politiken i frågor som dessa. Och det var notabelt i dagens debatt att det faktiskt finns.

Vad gäller situationen i Turkiet fokuseras media, av naturliga skäl, på det som pågår just nu.

Och inte minst därför var det viktigt att diskussionen i riksdagen hade fokus på andra avgörande frågeställningar.

För oss och andra är det viktigt att Turkiet fortsätter en öppen politik när det gäller hjälp till alla dem som drabbas av inbördeskriget i Syrien, att den känsliga men utomordentligt viktiga fredsprocess med PKK som inletts förs till avslut och att man når fram till en bred överenskommelse om en ny författning.

Till detta skulle möjligen kunna läggas stöd till ansträngningarna att övervinna delningen av Cypern.

I samtliga dessa fall handlar det om utmaningar och uppgifter av djupt strategisk betydelse för Turkiet och dess framtid.

Och det är viktigt att vi mitt i tårgasen just nu ser vikten av att inte förutsättningarna för fortsatta eller nya framsteg i dessa frågor nu äventyras.

Kommentarerna kring den aktuella situationen i Turkiet är många, och vi har till fullo stått bakom vad EU:s Catherine Ashton haft att säga i olika sammanhang.

På sina håll inom EU ser jag att krafter som alltid varit mot Turkiet nu försöker att utnyttja situationen för sina syften. Men det är både kortsiktigt och farligt.

Åtskilliga kommentatorer i Turkiet gör påpekandet att det vi nu ser snarare gör landet mer ”europeiskt” än motsatsen.

Och att det då vore lika ologiskt som kontraproduktivt att med den ena eller andra motiveringen försöka stänga dörren för kommande steg i landets EU-process.

Det är i hög grad EU:s mjuka makt som drivit på reformprocessen i Turkiet under det senaste decenniet.

Och i den mån denna förlorat i kraft kan det till stor del föras tillbaka på just de krafter som vill bromsa EU-processen eller helt stänga dörren.

Än är det för tidigt att se hur den aktuella situationen i landet kommer att utvecklas. Det finns motstridiga tendenser, som så ofta är fallet i situationer som dessa.

Men detta är självfallet en situation där vi har anledning att bredda vårt engagemang med det turkiska samhället.

För att främja dialogens krafter i den aktuella situationen, för att ge stöd till den fortsatta fredsprocessen med PKK och för att understryka behovet av en ny, bättre och mer ”europeisk” författning.

3 Responses to Försvaga inte EU:s mjuka makt i Turkiet

 1. mrmhalland01 skriver:

  När Erdogan manar folk att ge sig bort från torget och parkerna och menar att de som blir kvar är ”lovligt byte” för polisen att göra vad de vill med, känns det oerhört långt ifrån ett land som borde välkomnas i EU.

  Jag minns så väl att Carl Bildt välkomnade Erdogan när han ”valdes” i sin iver att få med detta land i EU.

  Min absoluta uppfattning är att det måste vara uteslutet tills Turkiet har en fullständigt sekulariserad regering där religiösa överhuvuden är fråntagen all makt.

 2. janne0808 skriver:

  mrmhalland01: Ditt och Carl Bildt’s inlägg förtjänar att läsas. Det vore givetvis trevligt för en del i EU-familjen att redan nu få med Turkiet, som medlemsstat. Ska vi ställa högre krav på Turkiet än gentemot Serbien? Serbien har Ryssland och den ortodoxa kyrkan bakom ryggen och Turkiet har delvis sunnimuslimer bakom ryggen. Att bygga broar till resp. hegemoni kan aldrig vara fel. Har Europa redan öppnat sig för islamisering, som tycks pågå tack vare den invandring, som skett av människor med muslimsk bakgrund? Visst kan ”kristna”, emanciperade ”kristna” och muslimer leva sida vid sida och respektera varandras kultur och religion. Men Europa måste sätta ner foten, då det gäller att markera vilken värdegrund, som våra EU-samhällen bygger på, vilket måste respekteras av alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund. De flesta lagar, som gäller idag bygger på vår gemensamma värdegrund. Vi kan inte acceptera att nya ”samhällen” med sina ”lagar” ska leva sida vid sida med det t.ex. svenska rättssamhället och tillåtas ta sig en frizon för hur de nya t.ex. skall reglera sina ”interna” juridiska familjeangelägenheter och arvstvister. Kommer man till Sverige, så ska svenska lagar gälla, vilka de flesta uppdaterats och bygger på direktiv från EU.

 3. Kachina skriver:

  mrmhalland01

  Minss du Sarkozys uttalanden vid kravallerna i Paris? Ungefär samma som Erdogans. Turkiets folk är definitivt på väg in i Europa och Erdogan måste ge efter på kontroll och våldsamheter om han vill bli återvald.

%d bloggare gillar detta: