Samordnad internationell nätstrategi

STOCKHOLM: Denna dag blev lite mindre av arbetsdag än normalt.

Det var vacker försommar i Stockholm och skolavslutning med allt vad detta innebär.

Innan den bröt ut hann jag i alla fall sitta ner med olika medarbetare och gå igenom vårt arbete på bredden med de olika allt viktigare nät- och cyberfrågorna.

Vi hoppas självfallet kunna ordna ett Stockholm Internet Forum också 2014, men därtill kommer medverkan i en rad andra internationella sammanhang av betydelse.

På söndag möts t ex det som kallas Freedom Online Coalition i Tunis, och alldeles självklart kommer vi att vara där.

Samtidigt blir ju de olika säkerhetsfrågorna allt viktigare och viktigare. Jag skrev ju en del om detta alldeles nyligen.

Nu håller arbetet med EU:s cybersäkerhetsstrategi på att bli klart, och i allt väsentligt blir det ett bra dokument. Självklart har vi varit mycket aktiva i det arbetet.

Och olika integritetsfrågor har ju kommit i nytt fokus genom kontroverser kring olika uppgifter om olika amerikanska program.

Styrningsfrågorna håller också på att bli mer kontroversiella.

Vi tillhör ju dem som ser dagens modell som den bästa för att säkra både dynamiken och friheten i utvecklingen av nätet, men regimer med annan inriktning i mer grundläggande frågor har föga förvånande en annan inställning.

Också här är det viktigt att Sverige kan fortsätta att spela en central roll.

I många av dessa frågor är också andra delar av regeringskansliet viktiga aktörer, och samordningen av Sveriges internationella agerande är en viktig fråga.

I morgon är det så avslutande partiledardebatt i riksdagen, och jag tänkte tillbringa dagens inledande timmar där också för den möjlighet till informella kontakter med riksdagens olika ledamöter som detta innebär.

2 Responses to Samordnad internationell nätstrategi

 1. mrmhalland01 skriver:

  Vad är det du säger Carl Bildt ?
  Säger du något alls ?

  ”Vi tillhör ju dem som ser dagens modell som den bästa för att säkra både dynamiken och friheten i utvecklingen av nätet, men regimer med annan inriktning i mer grundläggande frågor har föga förvånande en annan inställning.”

  Är det NSA’s modell som är ”dagens modell” ?
  Du har i flera år pratat om frihet och säkerhet på ”nätet”.

  Vill du nu vara snäll och tala om vilken hållning Sverige har till NSA-frågan och hur du definierar frihet och säkerhet på nätet ?

  Detta inlägg gav föga mer än de tidigare luddiga inläggen om vems frihet du bejakar, regeringarnas eller medborgarnas ?

  Som jag ser det är detta en viktig fråga som avgör hur demokratiskt ett land verkligen är.

 2. janne0808 skriver:

  Carl Bildt: Vad menar du egentligen med din skrivning?
  Ska USA med ingång via Google och andra nätaktörer kunna läsa din, min och andras e-post i Sverige? Jag har inget att dölja och förmodligen inte du heller. Men var ska vi i Sverige och EU sätta gränsen för intrång i den personliga integriteten?

%d bloggare gillar detta: