Viktig insats i Mali

ARLANDA: Efter en fullmatad dag sitter jag nu här och väntar på att planet skall gå först till Helsingfors och därefter till Singapore vid ekvatorn långt borta i sydöstra Asien.

En vacker försommardag i Stockholm – där borta fruktar jag att det är tryckande fuktig värme och åskregn som väntar.

Jag är där för att delta i årets upplaga av den dialog om säkerhetsfrågor i Asien som International Institute for Strategic Studies tagit initiativ till och anordnar, och som har blivit forat framför andra i dessa frågor.

Till årets upplaga kommer – om jag bortser från regionen självt – bl a EU:s Catherine Ashton och USA:s försvarsminister Chuck Hagel.

Och det hela börjar med mottagning och middag i morgon. Då har jag – om allt fungerar – just kommit fram.

Viktigast i dag har utan tvekan varit regeringens beslut om att föreslå riksdagen att Sverige deltar också i FN:s fredsoperation i Mali.

Det var ju i april som FN:s säkerhetsråd beslutade att inleda denna operation, och den tar ju då över den afrikanska operation Afisma som ju finns där nu.

I allt väsentligt blir denna FN-operation afrikansk, men vi och en del andra länder har tillfrågats om möjligheten att bidra med vissa kompletterande kapaciteter, och det är det som vi i samarbete med bl a Danmark och Norge nu kommer att göra.

Redan tidigare är vi ju engagerade i EU:s utbildningsmission för Mali:s säkerhetsstyrkor, och vi har ju dessutom ett bistånd till landet som i år kommer att uppgå till 250 miljoner kr.

De internationella insatserna i Mali skall ses i ljuset av de samlade ansträngningarna att hjälpa de olika länder i Sahel-området som ofta hamnat i en allt mer trängd situation.

Och vi skall inte sticka under stol med att detta ju också är en fråga av betydelse för också Europas och vår säkerhet.

Skulle dessa stater söndras, och smuggling och terrorism breda ut sig allt mer, skulle det i förlängningen självklart komma att drabba oss också.

Jag hoppas nu att riksdagen kan ta ställning till förslaget innan man skiljs åt för sommaren, och att vårt styrkebidrag därmed kan börja att komma på plats så fort som möjligt.

I första hand handlar det om ett transportflygplan av typ Hercules och olika stabsofficerare. Vi räknar med att det nu kommer att handla om ca 70 personer.

Den samlade styrkan beräknas uppgå till över 11.000 soldater, och kommer att stå under afrikansk FN-ledning.

På sitt sätt handlar också detta om säkerhetspolitik, och jag hoppas att försvarsberedningen när den i morgon presenterar sina olika bedömningar också kommer att notera den betydelse som svenska insatser som denna har.

5 Responses to Viktig insats i Mali

 1. Kachina skriver:

  Även stabsofficerare kan drabbas av krigschock. Glöm bara inte bort dem när de kommer hem.

 2. LEKA KRIG.
  Ja vem vet?
  Det kanske också är viktigt att även svenska tonårssoldater hittar nya övningsfält, och träningsläger i världen för att få testa nya mordredskap med live ammunition. Export Toys for Boys.

  SVENSKT DÖDSSTRAFF vs SINGAPORE.
  I det kliniskt utvecklade Singapore kan du lära dig den förfinade konsten att tillverka Short Rope och Long Rope.
  Whatever you do, don’t spit on the streets. They can see you, as you are a tall man.

  Export proposal to Singapore: TOY.

 3. Roine Jansson skriver:

  Att Carl Bildt är en stridspitt det har väl de flesta redan förstått ,även jag efter att ha gått på Armémuseets after work och lärt mig en del av Carl Bildts färfäder.Han verkar ha en Krigs gen som inga andra svenskar har och han skiter fullständigt i om Svenska civila dödas i terroratacker av alquaida.eller andra terrorister.

 4. claudius49 skriver:

  Kom mitt inlägg bort? Jag försöker igen:

  En rättelse: Chuck Hagel är USAs försvarsminister, utrikesminister är John Kerry.

  Så till de mera närliggande problemen. I Svenskans stora reportage om de ryska flygövningarna över Östersjön hävdas att dessa avsåg/avser att visa att man kan hindra NATO-insatser via svenskt territorium, om sådana skulle ske i avsikt att bistå de Baltiska staterna vid ett angrepp från Ryssland. Sådana insatser från NATO sägs i reportaget behöva tillgång till Sveriges luftrum.

  Men man tycks då bortse från Polen, som dels ligger närmare de Baltiska länderna, och — i likhet med dessa — är anslutna till NATO.

  Alltså: Är det sannolikt att de flygövningar som Ryssland bedrev vid påsktiden mot Sverige skulle ha det uppgivna syftet att visa att man kan hindra en NATO-insats via Sverige? När NATO mycket enklare kan bistå de Baltiska länderna via Polen!

  Den tolkning av den ryska kraftdemonstrationen som gjordes omedelbart efter att den blev offentlig är naturligtvis den rätta. Dvs att man övade anfall mot mål i Sverige. Mot bakgrund härav är de troskyldiga, ja naiva, uttalanden som nu görs i försvarskommittén av Carl Bildts partivänner helt enkelt oanständiga. Dvs de anstår inte politiker som gör anspråk på att föra en ansvarsfull utrikes- och försvarspolitik.

  När nu Moderaterna sedan länge har övergivit sin paradgren, försvaret, får vi medborgare vara glada att det finns andra politiker , i Socialdemokraterna, som inte tvekar att ta vid där Moderaterna har givit upp.

 5. claudius49 skriver:

  Missa inte den superintressanta serie i tre program från BBC om Irak-kriget, ”10 år i Irak”, som SVT sänder i serien Dokument utifrån, SVT2 söndagskvällar. Del 1 gick 26 maj men finns nogl på Play och kanske i någon repris i Kunskapskanalen.

  Mycket av innehållet är känt, men BBC har gjort en lysande sammanställning där många ansvariga i George W Bush-administrationen, plus Tony Blair, får figurera, med alla sina befängda uppfattningar och uttalanden.

  Högaktuell med tanke på de funderingar man har på sina håll om att nu bekriga Iran, som ju förresten var ”det egentliga målet” redan 2003. Att fixa Irak och Saddam Hussein ansågs blott vara en liten utflykt i förbifarten.

%d bloggare gillar detta: