Ukrainas viktiga väg

STOCKHOLM: Viktigast i min dag i dag var utan tvekan kvällens olika diskussioner med Ukrainas utrikesminister Leonid Kozhara.

Vi diskuterade i detalj var Ukraina i dag befinner sig i förhållande till de tre olika krav som EU ställt upp för att i samband med toppmötet i det Östliga Partnerskapet i Vilnius i höst kunna gå vidare och underteckna det viktiga associeringsavtalet.

En del steg har förvisso tagits, och det är viktigt, men det är samtidigt tydligt att man ännu inte är där och att icke oväsentligt mer måste göras.

Vi tillhör förvisso dem som hoppas att detta skall vara möjligt.

Vinsterna för Ukraina är alldeles uppenbara – om det var vi alldeles överens – och fördelarna för Europa i övrigt allt icke obetydliga. Ukraina är ett viktigt land för Europas framtid.

I morgon stundar en mer hektisk dag.

Först regeringssammanträde med också på mitt område viktiga beslut. Pressträff ovanpå det.

Sedan möte med riksdagens utrikesutskott i olika frågor. Alltid viktigt och alltid stimulerande.

Och fram mot kvällen sedan avfärd genom natten i riktning Singapore och de närmaste dygnens något annorlunda diskussioner där.

6 Responses to Ukrainas viktiga väg

 1. Singapore is not a country, it is a huge shopping center with an air port, and built-in customers.
  Main purpose: Moving Capital.
  Poor Singapore!

 2. Den lyckligaste ”Nationen” här på jorden tillhör nog nomader. En gränslös lycka som ni utrikesministrar har.

  Ni bildar en slags nation i Nationerna. Alltid på väg med er släde eller cyberbackpack till någon flygplats för att ses tillsammans och glufsa i er av härligheterna överallt.
  Nutida nomader är vad ni är.
  ”Songlines” va en bra bok.

 3. flyktingar skriver:

  Kan vi lära av historien?
  Syriens inbördeskrig liknar inte så lite det spanska för ca 8 decennier sedan men med al-assad stället för general Franco.

  Kommunisterna då är islamisterna idag. Då som nu kämpade frivilliga från hela världen för att slå ner tyrannen.

  Nazitysklands roll då innehas av Ryssland idag (sic!). Valet då stod mellan Stalin och Hitler. Det var som att välja mellan pest och kolera.

  Europa, som fruktade Stalin mer än Hitler ställde sig på tyrannens sida. Franco segrade och Europa pustade ut en kort stund innan 2:a världskriget bröt ut för att Churchill inte förmådde underordna sig Hitlers ledarskap i Europa (ingen brydde sig om utrotningen av Europas judar). Kampen mot Stalin återupptogs med USA i spetsen efter krigsslutet.

  Allt talar för att Väst självt kommer tvingas ta över det krossade bathpartiets (i Irak och Syrien) roll att hålla militant islamism i schack. Alternativet, att låta de senare segra, skulle få oöverblickbara konsekvenser på hemmaplan i det nya Europa.

  Franco satt kvar vid makten i ca 40 år bland annat tack vare svensk charterturism. Ska man lära av historien, så kommer Bashar Al-assads styra och ställa i Syrien länge än…

 4. Kachina skriver:

  ”Ska man lära av historien, så kommer Bashar Al-assads styra och ställa i Syrien länge än…”

  Om inte upproret sprider sig till angränsande länder. Då blir USA och EU tvingade att agera.

 5. Kachina skriver:

  Ur en diskussion på Facebook;

  Jan-Erik Fogström Jag tycker att Carl Bildt, vår egen Don Quijote (riddare av den sorgliga skepnaden) som strider mot en oförstående omgivning borde träffa killar och tjejer som tjänstgjort i Afghanisthan och får dålig hjälp med sin posttraumatiska stress innan han grötmyndigt skickar ett nytt gäng till Mali.

  Magnus Westerstrand Media hjälper till

  Kachina Ray Bla. jag hjälper till med mina åsikter, men jag tog för givet att de hade beredskap för att ta om hand posttraumatisk stress.Den är liksom ofrånkomlig när man är beväpnad och samtidigt måltavla i öppen terräng.

  Hur är det, Carl Bildt. Förstår ni problemet? Gör ni något åt det?

 6. stig2entreprenoren skriver:

  Singapore är ett beundransvärt exempel på hur man utvecklar ett land från scratch till det rikaste, renaste och bäst fungerande samhället i världen på mindre än 50 år (siffror och min egen bedömning). Lee Kuan Yew som också kallas The father of Singapore har lett detta storverk som nu är ett föredöme för världen. Speciellt gäller detta för grannländerna med Malaysia i topp som tittar på Singapore, lär och tar efter och lyfter därmed sig själva i håret. Ett mangrove träsk har blivit till en stor blommande och välmående trädgård. Människorna är vänliga och hjälpsamma mot varandra och alla besökare. Allt verkar fungera nästan perfekt, tunnelbana, biltrafik som flyter, bra logistik, ingen kriminalitet, allt är rent och fint och detta i ett varmt och fuktigt klimat precis vid ekvatorn. Är det en antydan till gröna alger på en bro så kommer det en servicepatrull på natten och rengör med högtryckstvätt. Även en ingenjör blir imponerad.

%d bloggare gillar detta: