Gränsavtal i allas intresse

TALLINN: Efter diskussioner i Stockholm och med kollegor i regionen inför EU:s utrikesministermöte på måndag befinner jag mig nu i de olika diskussionerna på den sedvanliga Lennart Meri-konferensen här.

Efter EU-nämnden i dag handlade frågor från media mest om EU:s vapenembargo mot Syrien, och jag sade att jag är mycket mer för vapenvila än för vapenleveranser.

Och att vi nu måste koncentrera oss på att försöka stärka en politisk process – osäker som denna med nödvändighet kommer att vara.

Men sedan tog jag skuttet över Östersjön till diskussionerna här.

Och började med att sitta ner med mina estniska och lettiska kollegor om de olika viktiga samarbetsfrågor vi har mellan våra länder.

Viktigt är att Estland och Ryssland nu äntligen är på väg mot ett formellt avtal om sin gräns.

Den nuvarande gränsen är ju den som vi erkänt hela tiden, men det är självfallet bra att detta nu kodifieras mellan staterna själva.

Det ligger i allas – i hela Europas – intresse.

Tallinn är charmigt som vanligt, och president Ilves bjöd på middag med också den fantastiske kompositören Arvo Pärt bland gästerna.

Han anses vara den mest spelade av nu levande kompositörer. Och det på mycket goda grunder.

Diskussionerna efter middagen spänner över vida fält, och jag hamnade i en engagerad sådan om utvecklingen i Centralasien.

Att lyssna på Ahmed Rashid är alltid stimulerande, och i morgon står utvecklingen i Afghanistan också på dagordningen.

5 Responses to Gränsavtal i allas intresse

 1. lion0808 skriver:

  Bäste Carl Bildt! Du skriver: ”Efter EU-nämnden i dag handlade frågor från media mest om EU:s vapenembargo mot Syrien, och jag sade att jag är mycket mer för vapenvila än för vapenleveranser.”

  Ingen kan annat än berömma dig för denna ståndpunkt, men hur ser det ut i verkligheten? Ryssland är de facto leverantör av vapensystem till Assad och hans regim. Har du koll på om inte något av detta också hamnar i Nazrallahs händer, alltså Hezbollah i Libanon. De senare har ju nu blandat sig i striderna och vem vet vad det kommer att föra med sig i den nuvarande inbördeskonflikten i Syrien och Hezbollah gentemot Israel? Du har en klok ståndpunkt, då du föredrar vapenvila! Kommer Ryssland att lyssna?

 2. lion0808 skriver:

  Kachina i Västerbotten: Du skrev i en tidagare tråd:
  _________
  ”Carl Bildt
  Jag begär inte att du skall yttra dig om kravallerna i Sverige, men ni inom Alliansen måste inse att Thatchers doktrin, där enskilda privata intressen skall styra nationen Sverige, måste förpassas till den historiska soptippen.

  Det ni ser är bara ”förrätten” på Thatchers ”meny”. Det kommer att bli värre, och det har jag varnat dig för under lång tid. Inom något år så brinner hela Europa och mordbrännaren är Thatchers doktrin.”
  ________

  Det jag reagerar på är att du som vänsterfan, målar in den svenska nuv. regeringen och utmålar Thatchers ”dokrin”, som den som förklarar all förstörelselusta hos nyinvandrades barn. Du hävdar dessutom att hela Europa kommer att brinna!

  Om jag hade varit invandrare eller barn till en invandrare, så inte hade jag lånat mig till kravallerna och förstörelselustan i olika Stockholmsförorter den senaste tiden. Varje individ måste inse sitt ansvar för sig själv och andras egendom! Det är min doktrin och säkert många andras! Nu är det lite känsligt att att peka ut invandrares barn, därför att de sägs vara den nya underklassen och frustrerade. Men Kachima – om du är frustrerad, går du då ut i Byske och sätter eld på ett antal bilar och båtar, bara för att du är frustrerad? Du skyller på Thatcher, men du fiskar i grumligt vatten!

  Att vi får se denna förstörelselusta hos ungdomar och äldre i Stockholmsförorterna är som att bli spottad i ansiktet av de som vi troskyldigt och generöst velat ta emot och rädda från förföljelser av olika anledningar.

  Att anklaga Thatcher hör till vänsterns agenda. Vänstern kommer att till varje pris inhösta så många presumtiva väljare, som det någonsin är möjligt att ta hem från nuv. ”revolutionära händelser” i Stockholmsförorterna. Det är verkligen sjukt i dubbel bemärkelse!!!

 3. Carl Bildt,
  Jag tycker du skall ta dig hem ögonaböj innanför dina egna gränser och se till omedelbart att Sverige utser en Inrikesminister, om du avser att regeringen skall fortsätta sin verksamhet efter nästa Riksdagval.
  Har du Säpo som din moderator för denna blogg eller är det verkligen så få som kommenterar dina egna rapporter eller skall vi kalla dem kommentarer istället?
  I varje fall tycks dessa mina websajter nu vara blockerade av USA och Svenska morsvarigheter till Säpo har jag analyserat:
  http://www.sjolanders.homestead.com/
  http://www.turesjolander.com/
  Det brinner i knutarna och nyheterna i utlandet om detta är mångfaldigt större än i de svenska nyhetsförmedlingarna om, deprivation av nysvenskar.
  Om detta kaos får politiceras kan husen börja brinna och inte bara bilar.
  Med dina stora utlandserfarenheter kanske du kan åtaga dig jobbet som Inrikesminister, i varje fall tillfälligt, i detta allarmerande tillstånd i landet.
  Det ser illa ut och lösningar finns!
  Men det får inte bli politisk poängplockning.

 4. ADDENDUM
  ”Several” från en ”small group” av bråkstakar håller inte som en förklaring. (E. Ullenhag.)
  Inte heller någon religiös poängplockning är lämplig.
  Bara termen ”Integration” är en hotbild och ett mindre lyckat tillvägagångssätt.
  Lycklig att vara född i detta anpassningarnas land är mestadels en fråga om en slump eller kanske t.o.m. av en ren olyckshändelse, som i så många fall.
  ”Anpassning” från båda sidor eller alla sidor är den enda förutsättningen för en harmoni.
  Att peka ut ett antal ”svarta får” är ingen lösning på varken på kort eller lång sikt.

  Endera omskolar man den svenska ”urbefolkningen” eller sätter tvärstopp för fortsatt invandring, till dess en ny generation genuint har förstått den tid vi nu lever i. Jag ser inga andra utvägar, utan fortsatta problem som följd från det vi nu erfarit.

  ”Nu skall du minsann bli som oss eller så slänger vi ut dig ur vår gemenskapsuppfattning.”
  Det är vad ”integration” står för i det flesta länder!
  Den klass metoden är mycket olycklig, och minst av allt tolerant!

  Det är minsann inte ett värdigt liv av bli sedd som en second class citizen för livstid, på grund av födelseplats.
  Det kanske finns mer tolerance för svenska medborgare som föddes på ett passagerarflygplan på internationellt luftutrymme uppe på 20.000 meters höjd?

  Det är uppenbart att det är någonting mycket fundamentalt vi alla har missat i ”hanteringen” av flyktingfrågorna!
  Men det skyndar…..

 5. Detta är i högsta grad en Utrikesfråga som en inrikesfråga, Carl Bildt!

%d bloggare gillar detta: