EU-nämnd och sedan till Tallinn

STOCKHOLM: I dag hade vi Cecilia Malmström som gäst på regeringens allmänna beredning, och det blev ett nyttigt och konstruktivt utbyte av synpunkter på olika frågor.

Kontakten med kommissionen i Bryssel är självfallet viktig.

Fredrik Reinfeldt åt middag med kommissionens president Barroso i går kväll, och jag hade ju dess vice president Catherine Ashton i Sverige under den gångna helgen.

Och det är självfallet viktigt att vi på detta sätt direkt kan föra fram våra synpunkter och tankar. Ibland finns det ju en tendens från kommissionens sida att lyssna lite för mycket på vad bara de stora nationerna har att säga.

Cecilia svarar för en viktig och svår del av kommissionens arbete, och får mycket uppskattning för sina insatser när det gäller att manövrera de olika frågorna till avgöranden.

Dagen i övrigt har mest ägnats åt olika former av inre arbete. Ett visst avbrott var dock en intervju för ett TV-program i höst om Anna Lindh och hennes insatser inte minst som utrikesminister.

Vi hade ju också anledning att gå igenom förberedelserna för mötet med EU:s utrikesministrar på måndag, och i morgon förmiddag kommer jag i sedvanlig ordning att orientera riksdagens EU-nämnd lite mer i detalj om detta.

Syrien kommer med all sannolikhet att bli den centrala frågan.

Och då handlar det om att göra allt vi kan för att förbättra förutsättningarna för en politisk lösning.

Efter samtalen mellan USA och Ryssland bl a i Kiruna kan det ju finnas en viss öppning, och då är det viktigt att allt vi gör inriktas på att förbättra förutsättningarna för en sådan.

Jag skulle gärna se att alla vapensändningar och motsvarande till denna konflikt upphörde.

Ytterligare militarisering av den torde knappast öka förutsättningarna för den politiska lösning som är de enda vägen att undvika att lidandet blir än värre och svårigheterna att bygga fred än större.

Morgondagen innebär – som sagt – EU-nämnd och viss avstämning i den nordisk-baltiska kretsen inför mötet i Bryssel.

Och fram mot kvällen flyger jag så till Tallinn och den årliga s k Lennart Meri-konferensen.

Där kommer det med all sannolikhet att bjudas på spännande diskussioner.

2 Responses to EU-nämnd och sedan till Tallinn

  1. Kachina skriver:

    Carl Bildt

    Jag begär inte att du skall yttra dig om kravallerna i Sverige, men ni inom Alliansen måste inse att Thatchers doktrin, där enskilda privata intressen skall styra nationen Sverige, måste förpassas till den historiska soptippen.

    Det ni ser är bara ”förrätten” på Thatchers ”meny”. Det kommer att bli värre, och det har jag varnat dig för under lång tid. Inom något år så brinner hela Europa och mordbrännaren är Thatchers doktrin.

%d bloggare gillar detta: