Slut på lyckat ordförandeskap

KIRUNA: Alldeles strax lyfter jag från ett Kiruna som badar i sol – i stark kontrast mot när vi knappt kunde landa här i den täta dimman i tisdags – för att tillbringa ett dygn med olika samtal i Bryssel.

När vi hade avslutningsmiddag bi anslutning till Ishotellet i Jukkasjärvi i går kväll sades många vackra och uppskattande ord om de två år då vi haft ordförandeskapet i Arktiska Rådet.

Och jag passade på att tacka Gustaf Lind och hans team för det arbete de utfört så väl under dessa år. Nu handlar det om hur vi skall föra all den kompetensen och det kunnandet vidare.

Genom de beslut vi inte utan en viss möda lyckades få fram här i Kiruna – inte minst att lösa ut den fråga om observatörer som varit olöst i sju år – stärkte vi tveklöst ytterligare rådets internationella ställning.

Och det framhölls också av många.

Middagen mellan ministrar i tisdags kväll då dessa frågor slutgiltigt löstes ut kommer nog att stanna i minnet hos oss som var med – men resultat blev det till slut i alla fall.

Men viktigast var trots allt de olika resultaten i sak. Miljöminister Lena Ek redovisade en del av dessa vid mötet i Stadshuset här i går.

Trevligt var också att kunna visa upp denna del av Sverige.

LKAB:s imponerande och för Europa så viktiga gruva. Det företagande som producerat Ishotellet. Polarforskningsstationen i Abisko. Samekulturen och rennäringen här uppe. Och den mycket viktiga rymdverksamhet som också den har sin bas här.

Men nu bär det vidare till Bryssel.

Omedelbart handlar samtal där om de kommande transatlantiska frihandelsförhandlingarna. Vikten av att starta och föra dem i mål kan knappast underskattas.

Men också om Iran inte minst i ljuset av Catherine Ashtons middag i Istanbul i går kväll med den iranske chefsförhandlaren i de nukleära frågorna.

2 Responses to Slut på lyckat ordförandeskap

 1. Koordinationen och communication mellan forskarna på continenten Antarctica Sydpolen och forskarna av Nordpolen vore väl det bästa som kunde hända efter Canadas ordförandeskap nu.
  Det kanske inte handlar om observatörer av den ena eller den andra polen utan snarare en sammanslagning av verksamheterna.
  En samlad ”pol” med en ny internationell styrelse kunde faktiskt inte bara stärka en internationell ställning ytterligare utan snarare cementera alla dessa frågor.
  Det är ju ändå en global fråga till sist.
  7 svåra år är en lång tid…

  mvh
  Processor Tilted Earth von Axis
  Australia

  .

 2. omx2000 skriver:

  Heja, Carl Bildt! Du är Sveriges överlägset bästa utrikesminister någonsin. Tack för att du är så flitig med ditt bloggande så att vi kan följa med vad som händer i utrikespolitiken utan att behöva läsa pressens ensidiga rapportering.

%d bloggare gillar detta: