Med nya Afrika i fokus

STOCKHOLM: Helgen lider mot sitt slut, och det är dags att börja att fokusera på veckan som kommer.

Och den är den planerade Afrika-veckan för Sveriges regering.

Fem statsråd på samordnade resor som vill fokusera på det växande och positiva Afrika.

Oftast är det problemen och utmaningarna som står i centrum för vår uppmärksamhet. Mali och östra Kongo är bara två exempel.

Men då finns det en risk att vi glömmer bort det nya som nu börjar att bryta fram.

Tanken var att vi skulle resa till lite olika destinationer, men alla stråla samman i Kapstaden på World Economic Forums stora Afrika-möte där mot slutet av veckan.

Jag var ju på motsvarande möte i Addis Abeba för ett år sedan och följde dess diskussioner – även om jag ju då också hade viktiga bilaterala frågor på agendan.

Nu är det Anders Borg och Gunilla Carlsson som börjar i Etiopien för att se på dess utveckling. Förvisso inte utan sina problem, men dock en snabbt växande afrikansk makt av allt större betydelse. Det kan vi inte ignorera.

Och därefter Nigeria. Utan tvekan ett land på mycket stark frammarsch, om än även det med betydande utmaningar.

Min plan var att åka först till Ghana – fungerande demokrati och vår tredje största exportmarknad i Afrika – för att sedan komma till Nigeria och fortsätta till Sydafrika.

Men så blir det dessvärre inte.

Andra frågor, inte minst inför Arktiska Rådet veckan efter denna, tvingar mig att avstå från Ghana och Nigeria just nu, och jag ansluter i stället i Kapstaden för diskussionerna där torsdag morgon.

Ewa Björling kommer då att ha hunnit med också Angola, och Birgitta Ohlsson kommer därifrån att fortsätta till Zimbabwe.

Och jag kommer att träffa mina kollegor från såväl Ghana som Nigeria i Sydafrika och där diskutera när mitt besök i deras länder nu kan äga rum.

Här hemma kommer det inte att saknas uppgifter.

Situationen i Syrien ter sig nu allt mer komplicerad, och de israeliska attackerna har tillfört situationen i regionen ytterligare ett komplicerande element.

I morgon är USA:s utrikesminister Kerry i Moskva och Irans utrikesminister Salehi i Amman och det kommer förvisso inte att saknas samtalsämnen.

Risken för att konflikten blir allt mer regionaliserad och allt mer sekteristisk blir allt tydligare och allt allvarligare.

Då får diplomatin inte vara handlingsförlamad, eller stå främmande för de möjligheter som fortfarande kan finnas för en politisk lösning.

5 Responses to Med nya Afrika i fokus

 1. flyktingar skriver:

  Verkligt ”oroväckande” med Israels raketattack mot raketlagren utanför Damaskus. Hur ska nu Hizbollah få iranska raketer? Israels aktion mot Hizbollah/Assad har redan beklagats av Sverige/Bildt, som tillsammans med sina kompisar på twitter insisterar på att Hizbollah inte är en terrororganisation, utan mer en stat i libanesiska staten, lojal med Iran med 10 000-tals raketer riktade mot Israel. Hur rimmar detta med Bildts hätska utspel mot ryska ubåtar? Det är historia. Han har vänt blad.Israel ska stillatigande se Hizbollah rusta upp i Libanon, liksom Sverige stillatigande ser Ryssland rusta upp i Östersjön. Det verkar som de röda jordgubbarna färgat av sig.

 2. Ett nytt substanslöst itinerary med en enorm rubrik ”AFRIKA” i nytt Fokus.

  Vad kommer sedan?
  I morgon reser jag till Jorden för att diskutera interplanetära viktiga frågor med ailiens där det fortfarande kan finnas möjligheter för en politisk lösning.
  http://www.purestwaterat.homestead.com/

  Kan du inte försöka spåra upp var Kadaffis internationella trillionbankkonton tog vägen från Afrika istället?
  Sveriges banker hade ju en hel del miljoner av dem.
  Kunde bli en mer successful bok än Stieg Larssons bestseller och filmer. The Dragon with a Girls Tattoo, kunde vara en lämplig titel. Alternativt, The Swedish Foreignminister who kicked the Hornet’s nest.
  http://www.vimeo.com/turesjolander
  Fem Statsråd spelar Yoyo.
  From A to B and back again.
  http://www.sjolanders.homestead.com/
  Snart kommer vintern igen, innan man hinner blinka.

 3. ADDENDUM
  Till och med ett Nobel Pris kunde du förvänta dig.
  Wanna bet?

 4. misstaurus007 skriver:

  Lyssnar just nu på Ring P1.Tycker det är rätt häftigt att utrikesministern ringer in,som vilken lyssnare som helst, och redogör om sin ståndpunkt i den aktuella frågan! Jag efterlyser flera ministrar som på samma spontana sätt lyfter luren…
  Men just nu ringer en jättearg lyssnare som minsann inte tycker som jag!
  Suck!// You can’t win them all.

  Sköna vårdagar önskar jag!

 5. Läser kommentarerna på SR. P1.
  Ringa är väl bra men det duger inte!
  Så här måste det gå till LIVE på TV varje resedag på Carls ständiga färder till ”främmande” länder:

  Något får vi väl begära och någon ordning får det vara med alla dessa nya teknologier.
  Den Irrande Sonen. Program title.

%d bloggare gillar detta: