Allt tätare samarbete

STOCKHOLM: Vädergudarna var sannerligen på vår sida under det nordiska utrikesministermötet i Sandhamn i går, och vi fick en vacker båttur genom skärgården in till Nybroviken och det väntande pressmötet där.

Och det kom att domineras av den ”inspektion” som ryska myndigheter nyligen gjort vid det nordiska informationskontoret i Kaliningrad.

Sannolikt är detta en del i den våg av ”inspektioner” och liknande som vi nu ser mot olika delar av det civila samhället i Ryssland med stöd av den nya lag som antagits.

Mot denna har vi reagerat tidigare, och vi kommer nu i Moskva att framföra vår djupa förvåning över att detta nu också drabbar det Nordiska Ministerrådets informationskontor.

Men viktigast i Sandhamn var diskussionerna kring IPI-rapporten om våra nordiska länders position i FN.

Uppenbart är att vi behöver en viss verklighetsanpassning.

Rapporten är mycket tydlig på den punkten, och vi hade en mycket bra diskussion kring den också.

Det finns anledning att vara kritisk mot den omfattning som olika kampanjer för att vinna röster vid val till t ex FN:s säkerhetsråd numera fått.

Och en hel del av de metoder som används är knappast förenliga med de etiska regler som vi nog vill skall styra nordiska länders uppträdande. Det hindrar dock inte att de kan vara effektiva.

Till allt detta kommer vi att ha anledning att återkomma.

Såväl i Sandhamn som på en efterföljande diskussion som Finlands Erkki Tuomioja och jag hade på Finska Institutet samtalade vi om det säkerhetspolitiska samarbetet och våra deltagande i olika fredsbevarande operationer runt om i världen.

Det säkerhetspolitiska samarbetet bygger vi ut steg för steg.

Den rapport som regeringen skickat till riksdagen anger riktlinjerna, och den befinner sig just nu under behandling där.

Och när det gäller de fredsbevarande operationerna strävar vi efter ett mycket nära samarbete. Just nu handlar våra diskussioner om överlämnandet i Afghanistan, och om de nya operationer som håller på att sättas upp i Mali.

Men nu är det helg igen. Och ännu en vacker vårhelg.

6 Responses to Allt tätare samarbete

 1. cc: Till Riksdagen

  BELYSNING:
  Det ser ut som ”ni” börjat bygga någonting som skulle kunna komma att kallas för Det Nordiska Samväldet som inkluderar ”våra ” grannar i öst, de som benämns som Balterna.
  I så fall blir ministerrådet än större, och de ryska inspektionerna av denna nya ”stormakt” ännu fler, får man dra som slutsats.

  Jag håller med dig om att skärgården egentligen inte är så vacker. Vad som är vackert är vädret, om vädret är vackert…
  Det mesta är en fråga om ljus!

  mvh
  Skandinaviska Stormaktens Utrikesministrar.
  Head Office
  http://newstime2010.net/

 2. Kachina skriver:

  Tack för den rapporten. För mig som ”är med på tåget”, inger den hopp för framtiden i det säkerhetspolitiska samarbetet.

  Kom bara ihåg att det inte gäller enbart fredsbevarande operationer i fjärran länder, utan även inrikes (nordens) säkerhet vid en plötslig konflikt, av något slag, som kan slå hårt mot civilbefolkningen.

  Logistiken och förråden måste samordnas. Hemvärnet i Norden måste trimmas in för att för att skydda transporter och civilbefolkning.

  Det finns ett Skjutfält/Övningsfält inom höravstånd från min bostad. Det besvärar mig inte alls. Man vänjer sig, lär sig att sortera bort ljuden som icke är nödvändiga att lyssna till, precis som man lär sig att inte lyssna till kylskåpets och frysens brummande.

  Jag ser gärna att Nordiska förband samövar på det fältet. Det ger mig en bekräftelse på att åtminstone några tänker framåt.

 3. pointcircle skriver:

  Sk. Kaliningrad-inspektionen visar tydligt att allt är inte så som det borde vara i Ryssland, tyvärr.

  Samtidigt är det nyttigt att förstärka i snabb takt samarbete i fösrvarspolitiken inom Norden.

 4. Santiago Munez skriver:

  trevlig helg Carl, hoppas du hinner med att få lite ledighet fast du är utrikesminister.

 5. Kachina skriver:

  Jaha, Per Fredö.

  Din länk förklarar varför försvarsberedningen är ute på en Jorden Runt resa. Det kunde väl Urban Ahlin ha kläckt ur sig på sin Facebooksida, istället för att få det att framstå som en nöjestripp där släkt och vänner kunde beställa köp av presenter.

  Att undanhålla information som på intet sätt behöver hemligstämplas, ingår inte i riksdagsmännens arbetsuppgifter. Tvärtom, en av deras viktigaste arbetsuppgifter är att informera ägarna, det svenska folket, om vad de sysslar med.

%d bloggare gillar detta: