I den vackra skärgården

SANDHAMN: Efter en mycket vacker färd genom skärgården från Vaxholm med hjälp av Kustbevakningen har vi nordiska utrikesministrar nu anlänt till ytterskärgårdens lilla metropol.

Under sommarveckorna sjuder allt här ute av liv. Nu är bryggorna som då ser segelbåtar i mängder fortfarande tämligen öde, men det gör egentligen Sandhamn än mer attraktivt.

Under färden ut informerades vi om Kustbevakningens internationella verksamhet och samarbete.

Inte minst i Östersjön är det ju viktigt att det fungerar. Och vi fick höra om ett allt bättre samarbete också med motsvarande ryska myndigheter.

Inte minst handlar ju detta om miljöskydd i ett innanhav som ju trafikeras allt mer och mer.

Men nu börjar snart våra egna överläggningar.

Om hur vi skall gå vidare i vårt allt närmare samarbete. Och om hur vi värderar olika frågeställningar på den bredare internationella agendan.

Det nordiska utrikespolitiska samarbetet var ju en gång begränsat till ett främst tekniskt sådant inom ramen för FN. Det kalla krigets decennier ansågs innebära betydande restriktioner.

Men nu är det självfallet annorlunda.

Det utrikespolitiska samarbetet har blivit allt djupare. Och det inkluderar ju allt tydigare också de tre baltiska staterna.

Och sedan några år tillbaka gäller detta ju också säkerhets- och försvarspolitiken.

Den s k Stoltenberg-rapporten markerade ju inledningen till ett nytt skede, och vi kommer alldeles säkert att ha anledning att diskutera möjliga vidare steg i den processen under kommande år.

11 Responses to I den vackra skärgården

 1. gruelse skriver:

  @Carl Bildt,
  Medan du åker till Sandhamn för det nordiska utrikesministermötet, svettas statsministern med sin uppriktiga eller spelade okunskap inför Konstitutionsutskottets ledamöter. Ärende: bulvanföretaget i Simoom i Saudiarabien som på plats ska serva det svenska pansarvärnssystemet RBS56.

  Jag tycker det är konstigt att statsministern och inte du har blivit kallad till Konstitutionsutskottet i detta ärende. Ligger inte kontakterna med monarkin Saudiarabien inom din domvärjo enligt Alliansregeringens inbördes arbetsfördelning? Jag tycker att den inkompetens som statsministern utstrålar i denna fråga, efter att sett utfrågningen i SVT, är pinsam för Alliansen. Det var absolut ingen valvinnare! Borde inte du med din sakkunskap ha framträtt i hans ställe?

 2. ”vi nordiska Utrikesministar” Sveriges utrikesminister och Världens Utrikesministrar…
  Kan man vara alltihop på en enda dag var man än befinner sig i världen?
  What next: Getinge’s eller Drottningholms Utrikesminister?
  Hur stor är Utriket?

 3. Kachina skriver:

  En minister gör sitt jobb, med betyget MVG. Det borde finnas fler sådana.

  Ture Sjölander, som gör spektakel åt CB:s resor, ser bara ytan och förstår inte innebörden.

  Samma gäller Wisemans Wisdoms. De nordiska utrikesministrarna lägger grunden för något nytt, något med sikte på framtiden, som kommer att få stor betydelse för oss här i Norden. Kanske kommer modellen även att sprida sig inom hela EU.

  Jag följer förloppet med stort intresse och ger det mitt genuina stöd. Jag hoppas att fler ansluter sig till att stödja detta projekt.

 4. Kachina skriver:

  Till Spanaren och Wiseman.

  När grunden är lagd och fackverket börjar resas, kommer frågan om hur man skall skydda bygget mot ”stormar”. Min spådom är att vi i framtiden kommer att ha ett starkt försvar i ny form, fjärran från det försvar av typ WW2, som vi hade fram till 70-talet.

  Så, sluta oroa er. Det vi måste oroa oss för är att EU kan drabbas av svåra inre oroligheter, innan det nordiska projektet är klart.

 5. kris08 skriver:

  Borde inte Sverige skaffa en egen utrikesminister som är insatt i Sveriges intressen istället för den internationelle turistministern Carl Bildt?

 6. mrmhalland01 skriver:

  Aldrig förr har vi haft en utrikesminister som strävar efter och åstadkommer samarbeten och samförstånd mellan vårt och andra länder.
  Självklart kräver detta arbete att man är på olika platser och träffar olika statsmän.
  I förlängningen är detta ett stort fredsarbete som jag anser ska hyllas och inte förnedras !

 7. Kachina skriver:

  Vi är helt överens,mrmhalland01.Detta är en minister som gör sitt jobb, mer än väl.

  Vad de nordiska utrikesministrarna borde diskutera, är hur de skall samordna resurserna om en konflikt, av något slag, bryter ut. Vi fick i början av veckan en insikt i vad som händer om transporterna på något sätts ur spel. Maten i affärerna tar slut inom fem dagar och vad jag tror är den konservburksmat som fanns i de militära förråden i princip slut, kasserade.

  När maten tar slut, börjar vanligt folk att döda för att erövra några hekto ätbart. Jag talade tidigare om att man måste bygga upp och samordna förråd och transportleder. Det handlar inte enbart om ett eventuellt krig, utan i synnerhet om flödet i systemet stannar av genom en inre konflikt, eller inre oroligheter. Det senare är det närmast omedelbara hotet.

  Inom det nordiska samarbetet måste man planera inför det omedelbara hotet, och det snabbt som attan.

 8. Är du skandinav eller balt?
  Ganska irrelevant, eller hur.
  Obehagliga, och även i viss gard farliga termer.

  Vad säger Pueblo cosmologen om detta?
  Jag kan ta ett nick-name och tjattra vidare.
  Har ni ett bra förslag till ett nytt blog namn för mig.
  Passar: Cass Canfield, Prince George, Duke of Kent, Lee Radziwill eller Kiki Preston eller kanske Greta Garbo?
  Var god välj!
  http://www.gretagarbo.de/

 9. Kachina skriver:

  Menar du mig, Ture?

  Jag är Skandinav med rötter, på min fars sida, till Tord i Byr, född år 992 i Skokloster,men flyttade sedan till Björkö och levde sitt liv där.

  På min mors sida kom jag bara så långt bak som till 1300-talet, till en Hindriksson som tillhörde kvaenerna, ett folk som levde längs polcirkeln upp mot Arktis,långt före riken som Sverige,Norge, Finland och Ryssland skapades. De var mest kända för sin årliga marknad i Haparanda.

  Vad har det för betydelse? Även jag har haft mina trätor med den svenska staten,men jag är inte bitter. Det som hänt igår, har hänt,….och ”tomorrow is another day” som jag kan göra till vad jag vill.

 10. Kachina skriver:

  Märkligt Ture, att du som konstnär inte ser helhetsbilden och synergieffekterna i den diplomatiska konsten. C.B. har satt Sverige på den politiska världskartan och näringslivet, de kalla sifffermänniskorna, ser synergin.

 11. Per Fredö skriver:

  De nordiska utrikesministrarna har allt mer genomfört en samordnad säkerhets-och försvarspolitik.
  Den inkluderar även de baltiska staterna och har nato-anknytning via medlemskap och även vårt partnerskap.

  Vårt land är ordförande i det Arktiska rådet, vilket kräver fortsatt utveckling.
  En samordning kommer att äga rum vad gäller beskickningar och även vapenköp.
  Nödvändigt i dessa besparingstider.

  Noteras skall också att de nordiska länmderna liksom för övrigt även de europeiska eftersträvar förbättrade relationer med Ryssland.
  WTO hör dit.

  En demokratisk utveckling kommer även i Ryssland.
  Putins dagar är räknade.

  Allt är inte nattsvart.

%d bloggare gillar detta: