Hemma igen

STOCKHOLM: Lagom för att börja fira Valborg har jag så kommit hem efter en resa till Luxembourg, Bryssel, Kabul, Kandahar, Almaty och Ulan Bator.

Fokus har legat på utvecklingen i och kring Afghanistan, men självfallet också på möjligheterna till stabil övergång till demokrati i många av denna väldiga regions länder.

Och mötet med Community of Democracies i Ulan Bator blev utan tvekan en framgång.

Vi har, tillsammans med bl a Polen, lyckats med avsikten att vitalisera denna organisation och göra den mer relevant.

Gårdagens högnivåsegment av mötet hade som höjdpunkt ett imponerande och tänkvärt anförande av Aung San Suu Kyi.

Mer än kanske någon annan är hon i dag symbolen för kamp för demokrati och frihet.

Men hon har också en genomtänkt politisk filosofi som lyste fram i anförandet i går.

Hennes metod är den uthålliga dialogen, det tydliga engagemanget och viljan också till kompromiss. Hon är glasklar i sina värderingar och principer, men med tålamod när det gäller hur de faktiskt steg för steg kan förverkligas.

Hon pläderade också för kompromissens nödvändighet. Om man talar om att ge och ta, sade hon, ligger i detta att man inte bara skall ta, utan att man också måste vara beredd att ge.

Med revolutionärer har hon så gott som ingenting att skaffa.

Till detta lade hon också tankar om betydelsen av maktbalans i ett samhälle för att skydda friheten och demokratin.

Det måste finnas en balans mellan den verkställande, den lagstiftande och den dömande makten för att värna friheten.

Och så är det självfallet, även om detta är en filosofi som ju under lång tid inte accepterades på åtskilliga håll ens i vårt eget land.

Folket skulle vara suveränt, hette det, och med det menades att majoritetsbeslut kunde fattas om allt och ingenting fick stå i dess väg.

På eftermiddagen hade jag så äran att överlämna Geremek-priset till henne för hennes insatser, och strax därefter fick vår ambassadör Stefan Eriksson Palmer-priset för det sätt han arbetat med den demokratiska oppositionen i Vitryssland.

På kvällen blev det så möjlighet till mer informell middag med Catherine Ashton om både det ena och det andra.

Hon stannar kvar i Ulan Bator i dag inte minst för att underteckna det nya samarbetsavtalet mellan EU och Mongoliet.

Men nu är det Valborg här och i morgon är det välbehövlig helgdag.

På torsdag kväll och fredag är det så dags för de nordiska utrikesministrarna att komma till Stockholm och Sandhamn för informella överläggningar i olika frågor.

2 Responses to Hemma igen

 1. Det är en trevlig och mänsklig tanke eller filosofi detta med direktdemokrati även om majoritetsbeslut tycks stå i vägen då ägandeskapet av nyhetsmedia blivit farligare än både drönare och atomvapen.
  Pavlov syndromet står nog i vägen och rubbar lätt balansen, och människor betraktas allför ofta som en handelsvara, lätt att robotisera, även på åtskilliga håll i vårt eget land.
  Med okorrumperade människor går det dock med den nya teknologin att hålla en folkomröstning på det flesta områden var 24de timme. Det är frågan om vilja, men den är lätt att hänsynslöst manipulera för egen vinning. Moderna ”revolutionärer” med dålig balans och superego har stor aptit för det, dess värre.
  Men det går som sagt om man verkligen vill värna om friheten för alla. 9 miljoner själar kan säker föra en tvåvägskommunikation utan större problem under förutsättningen att lilla klicken av den verkställande och lagstiftande makten inte står i vägen som ju utgör den dömande makten…
  Det är inte många av dem som kan konsten att gå på slak lina utan att förlora balansen eller ansiktet, om de redan är manipulerade från födseln, att Tro att det är bättre ta, än att ge.
  Kör igång den elektroniska folkomröstingshastigheten en gång i månaden, till att börja med så vi får ett underlag. Det är väl det enda sättet att testa och kanske vara först i världen med.
  ”Makten kommer från folket” är bara rent båg, med den nuvarande regeringsformen redan under utrotningshot. Det är väl bara svenskar som talar svenska här i världen! Kodat microspråk inom stammen på den Skandinaviska halvön s.a.s.
  Ett nytt ”Hung Parliament” vore väl oönskat för alla.

 2. Kerstin Broste skriver:

  Muslimer i Burma behandlas nu på samma sätt som judarna i Tyskland. Detta kan ej med god vilja kallas demokrati.

  Varför åker Bildt och Ashton till Mongoliet? Detta liknar en förolämpning både mot Kina och Ryssland. Mongoliet är med i NATO på samma sätt som Sverige. Världen behöver mer avspänning och inte dessa eviga provokationer. EU:s ekonomi är i fritt fall och ändå handlar mycket av dess politik om nykoloniala äventyr.

  Är det detta EU:s medborgare vill använda sina pengar till eller vem tjänar på denna politik.

%d bloggare gillar detta: