Det hemska i Nordkorea

ULAN BATOR: Söndag som gav möjlighet till såväl lite av Mongoliets i sanning fascinerande historia som politiska samtal med det moderna landets ledning.

Ett besök på det historiska museet gav inte bara en bild av Djingis Khans och hans etablerandet på 1200-talet av ett väldigt välde, utan beskrev också den demokratiska omvandlingen i landet i samband med det sovjetiska imperiets sammanbrott.

På en av bilderna ser man en studentledare i spetsen för demokratidemonstrationerna, och på eftermiddagen mötte jag samme Tsakhis Elbegdorj men nu i hans egenskap av Mongoliets folkvalde president.

Han var ju på besök i Stockholm i oktober, och nu kunde vi fortsätta en del av de samtal som vi förde då.

Innan dess hade jag haft möjlighet att träffa vår honorärkonsul Luvsanvandan Boldkhuyag som på ett förnämligt sätt hjälper oss med olika kontakter och ärenden här i Mongoliet.

Våra honorärkonsuler är en tillgång som jag inte är säker på att vi alltid uppskattar eller uppmärksammar tillräckligt.

Här i Ulan Bator är det uppenbart, men det var inte mindre uppenbart i Almaty och på åtskilliga andra platser runt om i världen som jag har besökt.

Inklämt mellan Ryssland och Kina försöker detta ytmässigt stora men befolkningsmässigt lilla landet fortsätta sin demokratiska kurs, och trots brister och problem är det viktigt att vi ger dem vårt stöd.

De talar om sitt behov av en ”tredje granne” och menar med detta EU.

I kväll landar EU:s Catherine Ashton här från sina samtal i Beijing, och i morgon undertecknar hon det viktiga samarbetsavtalet mellan Mongoliet och EU.

På kvällen hade jag möjlighet att äta middag med och lyssna till Shin Dong-hyuk som efter ett liv i det nordkoreanska fånglägret nummer 14 lyckades fly och så småningom ta sig till omvärlden.

Hans berättelse har redan blivit både bok och film, men det gav självfallet mycket mer när vi kunde sitta ner med honom och höra om hans upplevelser.

Det är skakande att ta del av hans berättelse om livet på insidan av de stora läger som sannolikt hyser många hundratusentals fångar och där avrättningar och död i svält snarare tillhör rutinen.

Vi har all anledning att internationellt tydligare försöka att uppmärksamma de massiva övergrepp mot de mänskliga rättigheterna som denna regim decennium efter decennium gjort sig skyldig till.

I morgon har vi så en rad diskussioner här på Community of Democracies.

Jag skall tala om friheten på nätet, och har också fått äran av att bli den som skall ge årets Geremek-pris till Aung San Suu Kyi som erkänsla för hennes insatser i demokratins tjänst.

4 Responses to Det hemska i Nordkorea

 1. Kerstin Broste skriver:

  Jag undrar när någon representant från EU eller kanske vår FM intresserar sig för vad som händer i Sinai. Att tusentals människor torteras och mördas efter de ibland har hämtats från flyktingläger är oerhört. Israel som ofta jagar och mördar ”terrorister” i Sinai verkar ej ha något intresse av att stoppa mördandet. Även Egypten som har stöd från EU gör ingenting. Varför kan vår Utrikesminister inte skriva eller twittra något om tortyren, utpressningen och mördandet. CB har vid flera tillfällen förklarat sin upprördhet över hur Nordkorea behandlar fångar men vad som händer i Sinai är faktiskt mycket värre. Kan det bero på att det handlar om svarta människor från Afrika.

  Vad gäller Aung San Suu Kyi har väl hennes gloria hamnat på sned eftersom hon inte har tagit avstånd från övergreppen på muslimer i Burma. När EU har stött henne borde det väl finnas möjlighet att ställa lite krav.

  Vilken ära är det att ge ett pris till en politiker som är tyst ifråga om folkmord i begynnande.

 2. Jag ger dig härmed äran a publicera hela ditt tal om ”friheten på nätet” du höll igår, samt att berätta om Aung San Suu Kyi’s, Shin Dong-hyuk’s och Catherine Ashton’s favorite food, och priset naturligtvis.
  För 45 miljoner kronor skulle jag gärna sätta upp en stiftelse kallad ”Catch22 vs Swedish Gulag Camp 2006”
  och ge dig den demokratiska äran att utse en vinnare.
  http:www.turesjolander.com/
  Priset bör givetvis utdelas av f.d. Statsministern Ingvar Carlsson för dennes sekteristiska insatser som Gulag kommendant.
  Rätt skall vara Rätt och så förbli 2014.
  http://www.sjolanders.homestead.com/

  mvh
  I demokratins tjänst
  Ture Sjölander
  Down Under

 3. misstaurus007 skriver:

  Taskjent,Almaty,Ulan Bator. Hade för några år sedan tillfälle att besöka dessa exotiska o unika städer! En annan värld; en annan tid; så mycket att utforska..!

 4. Blue Sky och gratis Wi-Fi. 5 star…Oh Boy, you really know what you are doing!
  Get your speech about the Internet out on You Tube ASAP.

%d bloggare gillar detta: