Inför Luxembourg

STOCKHOLM: Denna dag inleddes med sedvanlig diskussion med riksdagens EU-nämnd om de olika frågor som står på dagordningen för de olika ministermötena i Luxembourg på måndag.

Dessa inleds med det s k allmänna rådet, och där kommer på ett eller annat sätt utfallet av diskussionerna mellan Belgrad och Pristina att bli av avgörande betydelse.

Just när detta skrivs pågår ju en ned all sannolikhet sista session i den frågan i Bryssel.

Catherine Ashton skulle ju ha varit i Zagreb i dag, men fick inställa det för att i stället göra ett nytt försök med samtal i Bryssel.

Och vi får se hur detta kommer att utfalla.

Om betydelsen av det har jag ju redan skrivit utförligt, och har föga att tillägga i denna del.

Men på dagordningen för oss utrikesministrar i Luxembourg står också energifrågor, utvecklingen i det Östliga Partnerskapets olika länder, dramatiken i det södra grannskapet mer Syrien i centrum och utvecklingen i Mali.

Jag informerade också om vårt initiativ för att inleda en diskussion för att om möjligt undvika att vi har för mycket av strid mellan olika EU-stater nr det gäller att vara kandidater i olika sammanhang inom FN.

Inte alldeles enkelt, men jag tror att det är viktigt att vi se vad vi kan gör för att inte fortsätta att skjuta oss i foten på det sätt vi nu stundtals gör.

Nu på eftermiddagen här i Stockholm skall jag tala tillsammans med Finlands Erkki Tuomioja om olika utmaningar i den arktiska politiken.

Det är International Institute for Strategic Studies som svarar för konferensen med brett deltagande. Och den kan ju ses som ännu en del i förberedelserna för ministermötet i Kiruna i maj.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: