Våra flaggor i Zagreb

ZAGREB: Det var strålande väder som mötte oss när vi landade på Pleso-flygplatsen här prick klockan elva i dag, och sedan dess har det minutiösa program som ett statsbesök alltid innebär gått från den ena programpunkten till den andra.

Uppe vid presidentpalatset tog president Josipovic emot Kungen med nationalsånger och hederskompani innan de mer officiella överläggningarna mellan delegationerna så småningom kunde börja.

Utrikesminister Vesna Pusic och jag skulle ha ett eget möte i något rum, men beslutade snabbt att få ut två stolar i trädgården och varsitt glas med kroatiskt vitt vin.

Och sedan fortsatte vi de samtal om de olika regionala utmaningar som vi haft vid ett antal tillfällen under de senaste veckorna.

Inte minst gäller det dialogen mellan Belgrad och Pristina. Catherine Ashton har kallat de bägge premiärministrarna till en sista och avgörande överläggning i Bryssel i morgon, och tidsmarginalerna är snäva.

Kommissionen måste komma med sin rapport inom de närmaste dygnen, och Cathy Ashton själv måste vara i Bosnien torsdag morgon.

Så det blir en viktig onsdag.

Efter överläggningar hos presidenten gavs lunch av talman Leko, och sedan var det dags för att vi togs emot också av premiärminister Milanovic.

Han och jag hann också med ett privat samtal om olika aspekter på den politiska utvecklingen i Kroatien och i regionen.

Efter mottagning för den svenska kolonin här är det nu snabbt uppehåll innan president Josipovic bjuder på officiell statsbankett för Kungen, Drottningen och oss övriga.

Kungen och Drottningen var här i Zagreb redan i slutet av 1970-talet i samband med att de besökte dåvarande Jugoslavien och togs emot av president Tito.

Men sedan dess har – för att uttrycka saken mycket försiktigt – mycket hänt, och nu handlar det om det nya och självständiga Kroatien bokstavligen på tröskeln till EU.

Själv kom jag hit första gången julen 1992 när jag som statsminister besökte de svenska soldaterna i den stora FN-styrkan UNPROFOR för såväl Kroatien som Bosnien som ju hade sitt högkvarter just här i Zagreb.

Och sedan har det i de mest skiftande sammanhang av fred och krig, nationalism och EU-integration, blivit många besök också här i den kroatiska huvudstaden.

Mycket har handlat om att steg för steg hjälpa denna region att ta stegen mot först demokrati, sedan ekonomiska reformer och regionalt samarbete till europeisk integration.

Det har inte alltid varit enkelt, och det har funnits tidpunkter då det känts påtagligt frustrerande. Men en dag som denna är det trots allt de stora steg framåt som kunnat tas under alla dessa år som är de dominerande.

I morgon börjar vi dock dagen med ett stort seminarium om EU-integrationen för regionen i dess helhet och de krav denna kommer att ställa för alla. Och det känns förvisso som en avgörande dag att diskutera de frågorna på.

Därefter följer jag med när Kungen och Drottningen besöker Ericsson Nikola Tesla som är ett av landets största företag och också ett av den globala Ericsson-koncernens bästa. VD Hans Vestberg från Stockholm finns självklart på plats.

Men efter lunch med näringslivsdelegationen blir det dessvärre nödvändigt för mig att avvika och återvända hem. Miljöminister Lena Ek fortsätter med statsbesöket också när man på torsdag besöker Zadar.

One Response to Våra flaggor i Zagreb

  1. […] Carl XVI Gustav och Drottningen statsbesök i Kroatien. Med vid statsbesöket är utrikesminister Carl Bildt, miljöminister Lena Ek och en stor […]

%d bloggare gillar detta: